Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Η Δ Ι Α Λ Ε Ξ Η
Περνώντας μέσα από κεντρικό δρόμο της πόλης μας, βλέπω έξω από ένα σινεμά, μιά α- νακοίνωση που είναι τοιχοκολλημένη έξω απ΄αυτό, που διαβάζω τί γράφει πάνω της : « Διάλεξη του καθηγητή της υγιεινής Χ. Φ. του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σχετική με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαιτολογίας ». Κάποιος καθηγητής που το όνομά του μου είναι εντελώς άγνωστο, κάμνει στους συμπολίτες μου μιά διάλεξη σχετική όπως φαίνεται με διαιτητικά θέματα. Επειδή πρόκειται για πράγματα που μου κινούν το ενδιαφέρον, αποφασίζω να μπώ στην αίθουσα, άλλωστε δεν πρόκειται περί θεάματος για το οποίο πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο, έτσι δεν είναι ;
Τη στιγμή που μπαίνω και κάθομαι σε ένα κάθισμα της αίθουσας, βγαίνει και ο ομιλητής στο πρόσθιο μέρος της σκηνής της αίθουσας, και σε λίγο - αφού βήξει λιγάκι κατά τη συνήθεια που υπάρχει σε μερικούς ομιλητές - αρχίζει τη διάλεξή του. Θα παραθέσω εν συντομία τις απόψεις του, με τη σειρά που τις αναφέρει στο κοινό και όπως βέβαια τις θυμάμαι.
Το πρώτο πράγμα που ακούω, είναι μιά μικρή εισαγωγή σ΄αυτά που πρόκειται να αναφερθεί. Λέει λοιπόν με την έναρξη της ομιλίας του τα παρακάτω εξαιρετικά ενδιαφέροντα μεν αλλά και πολύ αντίθετα από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα από όλες τις πλευρές, διατολόγους, παθολόγους και λοιπούς σχετιζόμενους με τα θέματα της υγιεινής και της πρόληψης διαφόρων ασθενειών που προσβάλουν τον άνθρωπο. Και στη συνέχεια, αναπτύσσει μιά μιά τις απόψεις του και τις συμβουλές που δίνει στους ακροατές του.
- « Πρέπει να ξέρετε, ότι υπάρχει μιά σειρά από εφαρμοζόμενες τακτικές στον τομέα της διαιτολογίας που είναι κατά βάσιν εσφαλμένες. Αρχίζω με τις διατροφικές συμβουλές, που δίνονταν μεχρι τώρα για να προληφθούν ορισμένες ασθένειες. Σας έλεγαν λόγου χάριν να αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν λιπαρές ουσίες. Εδώ θα σταθώ κάθετα αντίθετος. Θα σας πώ ευθέως, ότι πρέπει να τρώτε όσο μπορείτε περισσότερα λιπαρά, αυτή είναι η μοντέρνα άποψη πάνω σ΄αυτό το ζήτημα. Τρώτε κρέας που έχει πολύ λίπος, αυτό θα σας δώσει μεγάλη αφ΄ενός ευεξία, και αφ΄ετέρου, θα συντείνει στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής σας. Που όπως ξέρουμε από τις εργασίες του Ουκρανού Μέτσνικωφ που γι αυτές πήρε και βραβείο Νομπέλ ιατρικής αρχές του εικοστού αιώνα, το μέσο προσδόκιμο της ζωής του ανθρώπου - όπως και όλων των θηλαστικών - είναι εφτά φορές τα χρόνια της πλήρους ανάπτυξής του, που συμπληρώνεται όπως ξέρουμε όλοι στα δεκαοχτώ του χρόνια. Και επομένως το προσδόκιμο της ζωής του ανθρώπου, είναι κατά μέσον όρο εκατόν εικοσιπέντε χρόνια.
Το δεύτερο που θα αναφέρω, βρίσκεται σε κάτι που οι γιατροί συνιστούν σε ένα πλήθος από τους ασθενείς τους. Τους λένε ότι βάδισμα μερικών χιλιομέτρων κάθε μέρα - καιρού επιτρέποντος βέβαια - είναι πολύ ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό συστημα, βοηθά όμως και σε πολλές άλλες καταστάσεις σαν προληπτικό μέσο. Ε, λοιπόν, η άποψή μου οπως την εδραίωσα πάνω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι ότι δεν πρέπει καθόλου να κινείσθε, η κίνηση προκαλεί μεγάλη βλάβη και στο νευρομυϊκό συστημα, αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, κουράζει υπέρμετρα την καρδιά και γενικά βλάπτει πάντοτε και ποτέ δεν ωφελεί. Θα πρέπει λοιπόν να καταργήσετε εντελώς το βάδισμα, μόνο με τροχοφόρα οχήματα πρέπει να κινείσθε. Το μόνο που μπορεί να σας επιτρέπεται, είναι η μετάβαση από το όχημα που σας μετέφερε μέχρι το ασσανσέρ με βάδισμα. Μονάχα αυτό.
Πολύ περίεργα αυτά που μας λέει », αυτή είναι η πρώτη μου αντίδραση. Επί δεκαετίες τώρα, ξέραμε, ότι πολύ καλό κάνει η πορεία τεσσάρων ή και πέντε χιλιομέτρων την ημέρα με μέτριο ή κανονικό βάδισμα, αυτό μας έλεγαν παθολόγοι και καρδιολόγοι. Φαίνεται όμως, ότι έκαμναν λάθος οι άνθρωποι, αυτά άκουγαν, αυτά μας έλεγαν. Το ίδιο και για τα λιπαρά που μας τα απαγόρευαν εντελώς.
Συνεχίζει ο ομιλητής τις παραινέσεις του : « Και τώρα, τα αναφορικά με το κάπνισμα. Πολύς ντόρος γίνεται από δεκαετίες τώρα για το τσιγάρο. Πολλά μας λένε για αυτού του είδους την ευχαρίστηση που νοιώθουν οι καπνιστές κάθε ώρα και κάθε λεπτό της ώρας. Και τί μας λένε λοιπόν ; Ότι τάχατες ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει πάρα πολύ στους πνεύμονες και στα αιμοφόρα αγγεία. Ότι δήθεν προκαλεί συχνά καρκίνο των βρόγχων του πνεύμονα και άλλες τέτοιες ιστορίες. Ότι επίσης, βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας στένωση των αγγείων - ειδικά των στεφανιαίων της καρδιάς - και επομένως και εμφράγματα. Λοιπόν, ουδέν ψευδέστερον αυτών. Τίποτε απολύτως δεν προκαλείται από την εισπνοή του καπνού, είμαι απόλυτα βέβαιος γι αυτό. Αντίθετα, θεωρώ ότι μεγάλο όφελος έχει ο καπνιστής από το τσιγάρο. Του φέρνει μεγάλη ευεξία, τον κάνει να απαλλάσεται από το άγχος της δουλειάς και της καθημερινότητας. Και όσον αφορά τα αγγεία, αυτά λειτουργούν πολύ καλύτερα υπό την επίδραση της νικοτίνης, να είστε βέβαιοι γι αυτό. Η σύστασή μου λοιπόν για το κάπνισμα, είναι : Πολλά τσιγάρα την ημέρα, τουλάχιστον τρία πακέτα το εικοσιτετράωρο.
- « Κάπως παράξενα είναι αυτά τα πράγματα που λέγονται », σκέφτομαι ενώ ακούω τις δηλώσεις του αυτές. « Πολύ περίεργα πράγματα μας λέει, κανένας ποτέ δεν αποτόλμησε να εκφέρει τέτοιου είδους συμπεράσματα σε αυτά τα πολυσυζητημένα από πάρα πολλά χρόνια ζητήματα. Κάτι πρωτότυπα πράγματα μας λέει ο άνθρωπος αυτός ». Ο οποίος συνεχίζει τις προτροπές του με τις παρακάτω παραινέσεις.
- « Θα πούμε τώρα μερικά πράγματα για τη χρήση των οινοπνευματωδών ποτών. Εχουν κατηγορηθεί πολύ αυτά τα ποτά, ιδίως τα λέγόμενα ισχυρά. Αυτά που έχουν μεγάλη ποσότητες οινοπνεύματος μέσα τους. Μας έλεγαν οι γιατροί μέχρι και πρόσφατα το γνωστό « ένα ποτηράκι κρασί είναι πολύ ωφελιμο. Τα δυό είναι ανεκτά, το τρίτο καλύτερα να το αποφεύγουμε. Και όσο για τα ισχυρά σε πυκνότητα οινοπνεύματος, αυτά τα είχαν εντελώς υπό διωγμό.
Λοιπόν η δική μου γνώμη διαφέρες ριζικά από αυτές που διατυπώνουν οι λαμπροί κατά τα άλλα συνάδελφοι. Πιστεύω ακράδαντα, ότι τα ποτά που έχουν την καλύτερη ευνοϊκή επίδραση στην υγεία, είναι αυτά που περιέχουν πολύ μεγαλες ποσότητες οινοπνεύματος. Μιλώ για τη βότκα, το ουϊσκι, το ρούμι, την τεκίλα και τα άλλα που περιέχουν πολύ αλκοόλ στη σύνθεσή τους. Σας διαβεβαιώ ότι αυτά είναι που είναι τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό, και θέλω να το πιστέψετε αυτό.
Θα πώ και μερικά πράγματα και για κάτι που είναι πολύ παρεξηγημένο. Πρόκειται για τον αέρα που αναπνέουμε. Μας λένε ότι ο καθαρός αέρας είναι που ωφελεί πολύ στην υγεία, ο αέρας των βουνών κυρίως. Ε, λοιπόν, θα σας το πώ και ας θεωρηθεί επαναστατικό.
Πολλά λέγονται για την μολυσμένη ατμόσφαιρα γενικά, και ειδικά για τον αέρα που αν-πνέουμε μέσα στις πόλεις. Με τα πολλά καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, και που θεωρούνται πολύ κακά για την αναπνοή. Λοιπόν, έχω να σας ανακοινώσω, ότι βάσει των μελετών που έκανα εδώ και πολύ καιρό, βρήκα ότι αυτά τα αέρια που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα, θα πρέπει να θεωρούνται σαν κάτι εξαιρετικό για την αναπνοή και γενικά για την υγεία των ανθρώπων. Γι αυτό, η σύστασή μου είναι η παρακάτω : Να βάζετε σε λειτουργία τη μηχανή του αυτοκινήτου σας - εν στάσει βέβαια για να μην αρχίσει και περπατάει ανεξέλεγκτο στους δρόμους. Βάζετε πίσω απ΄την εξάτμιση του αυτοκινήτου ένα σκαμνάκι, και κάθεστε πάνω σ΄αυτό. Και ενώ η μηχανή δουλεύει στο φούλ, εσείς με βαθιές εισπνοές των αερίων που βγαίνουν από το σωλήνα της εξάτμισης, εισπνέετε βαθειά τα εξαιρετκά υγιεινά αέρια που βγαίνουν από το πίσω μέρος του αμαξιού. Το όφελος που θα έχετε από αυτού του είδους τις εισπνοές, θα είναι πολύ μεγάλο ».
Αυτά έλεγε ο ειδικός υγιεινολόγος και ακούγαμε όλοι με κατάπληξη. Αλλά εκείνη τη στιγμή, ξύπνησα από τον βαθύ ύπνο στον οποίο είχα πέσει χωρίς να το καταλάβω. Ονειρο ήταν λοιπόν όλη αυτή η ιστορία. Κρίμα, ήταν τόσο ωραία η διάλεξη αυτή, που θα ήθελα να ήσαν όλα αληθινά αυτά που έλεγε ο έγκριτος εκείνος επιστήμονας. Είχα άδικο που τον έκρινα τόσο αυστηρά, ίσως πολλά από αυτά που έλεγε, ήσαν πάρα πολύ χρήσιμα για την υγεία των ανθρώπων, όσο κι αν ήσαν αντίθετα από τα συνήθως λεγόμενα από τους αρμόδιους ειδικούς.
Και λέω να αρχίσω να εφαρμόζω όλες αυτές τις καινούργιες υποδείξεις που μας έκανε, άσχετα αν όλα αυτά ειπώθηκαν μέσα σε ένα όνειρο. Από πού πρέπει να αρχίσω ; Ας πόυμε από την τροφή. Μου αρέσανε πάντοτε τα λιπαρά, αλλά υπήρχε ρητή εντολή από τους γιατρούς που συμβουλεύμουνα, ότι πρέπει να τα αποφεύγω πάση θυσία. Τώρα, πρέπει να τα βάλω στο καθημερινό διαιτολόγιο. Σε τί ποσότητες ; Μα σημαντικές, δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό, έτσι μας τα είπε - εν ονείρω βέβαια, - ο ειδικός.
Το τσιγάρο θα πρέπει να το ξαναρχίσω, κάπνιζα πριν από δεκαετίες, αλλά το είχα κόψει. Τρία πακέτα την μέρα και έχουν ακριβείνει μάλιστα πολύ τώρα. Τα ποτά ; Θα αρχίσω με το το ουϊσκι, θα το βάλω μπρος αμέσως όπως και τα καυσαέρια. Επιμονή και θα πετύχω.