M Π Ρ O Σ Γ K Ρ Ε Μ Ο Σ Κ Α Ι Π Ι Σ Ω Ρ Ε Μ Α
Στις Δυτικές χώρες και σε ελάχιστες Ανατολικές, ακούμε να μιλούν συχνά για τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου, για θέματα ελευθερίας του ατόμου, για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, για το δικαίωμα της απεργίας, για τα λεγόμενα « ευαίσθητα προσωπiκά δεδομένα » του κάθε ανθρώπου ( που γι αυτά φροντίζει στη χώρα μας ο αξιότιμος σινιόρ Ντα Φέρμο ) και που πρέπει να φυλάγονται από κάθε επίβουλο μάτι, να μένουν εν κρυπτώ και παραβύστω. Και αυτό που θα ρωτήσω τώρα, είναι το εξής : Από πότε υπάρχουν όλα αυτά τα δικαιώματα ; Μήπως υπήρχαν από πάντοτε ; Αν όχι, πότε εμφανίστηκε το καθένα από αυτά, και ποιοί αγώνες έγιναν για να κατακτηθούν και να κατοχυρωθούν αυτά τα δικαιώματα ;
Επειδή εδώ πρόκειται περί μονόλογου και όχι περί συζήτησης, δεν μπορώ να περιμένω ότι θα δοθούν απαντήσεις, παρ΄ όλο που γνωρίζω πολύ καλά, ότι όλοι οι σύγχρονοι και πολιτισμένοι άνθρωποι, τα ξέρουν όλα αυτά. Αλλά αν τα γνωρίζουν, τότε για ποιό λόγο υποβάλλω αυτά τα ερωτήματα ; Για λόγους καθαρά « ρητορικούς », αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση. Αλλά δεν βλάπτει να γίνει και κάποια αναφορά, μήπως και έχουμε ξεχάσει κάτι από αυτά.
Λοπόν, πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα « ατομικά δικαιώματα », από αυτά που αναφέρθηκαν πρωτύτερα ; Να αρχίσουμε από το δικαίωμα της απεργίας, που θεωρείται εκ των ών ουκ άνευ από τα σημερινά εργασιακά δικαιώματα ; Μάλιστα, θα πάμε σ΄αυτήν, και μάλιστα πολύ πίσω. Δεν το είχα υπ΄ όψιν μου, μόλις τώρα το έμαθα από τη γνωστή πηγή μου, την εγκυκλοπαίδεια, και νομίζω ότι μάλλον κανένας δεν θα το ξέρει. Πρόκειται για την απεργία που κήρυξαν οι Ισραηλίτες εναντίον του Φαραώ, γύρω στο 1400 π.Χ., εγκαταλείποντας τις εργασίες τους σαν οικοδόμοι. Και επακολούθησε ως γνωστόν - μετά τις γνωστές δέκα πληγές του Φαραώ - η Εξοδος του Εβραϊκού λαού από την Αίγυπτο, με την καθοδήγηση του Μωϋσή.
Αλλά και μιά άλλη απεργία σημειώθηκε στα αρχαία χρόνια. Στη Ρώμη, κατοικούσαν δυό τάξεις Ρωμαίων, οι πατρίκιοι και οι πληβείοι, αριστοκράτες δηλαδή και λαός. Οι πατρίκιοι είχαν όλα τα διοικητικά πόστα, οι πληβείοι τίποτε. Και μιά μέρα τον πέμπτο αιώνα π.Χ.,οι πληβείοι έφυγαν όλοι από τη Ρώμη, κι αυτή ήταν μιά απεργιακή κίνηση, η Ρώμη δεν μπορούσε να επιζήσει μόνο με τους λίγους πατρίκιους που είχε. Και τότε οι πατρίκιοι υποχώρησαν, και από τότε δημιουργήθηκε ο θεσμός των δημάρχων, θέσεις που τις κατελάμβαναν οι πληβείοι, που αργότερα απέκτησαν και άλλα δικαιώματα.
Οι απεργίες - όχι από συνδικάτα, αλλά από διάφορες συνασπισμένες ομάδες - άρχισαν πάλι μετά από χίλια περίπου χρόνια στην Ευρώπη, και στις απεργίες αυτές έπαιρναν μέρος διάφοροι κλάδοι, εμπόρων, επαγγελματιών και αργότερα και εργατών. Οι εργατικές απεργίες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αγγλία μετά το 1824, καθώς στη χώρα αυτή έγινε η βιομηχανική επανάσταση. Η πιό ιστορική πάντως απεργία, έγινε την πρώτη Μαϊου του έτους 1885 στο Σικάγο των Ενωμένων Πολιτειών Σ΄αυτή την απεργία, έγιναν και συμπλοκές με την αστυνομία ή το στρατό, και έχασαν τη ζωή τους αρκετοί εργάτες. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν εργατική Πρωτομαγιά.
Πολιτικές ελευθερίες και ελευθερία του λόγου ; Ε, λοιπόν, και τα δύο αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στην αρχαία Αθήνα της εποχής του Περικλή. Φυσικά δεν είχαν ελευθερία λόγου οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αν τα είχαν τότε, θα τα χρησιμοποιούσαν κι αυτά. Αλλά όπως ξέρουμε, γινόταν δημόσια συγκέντρωση του λαού στην Πνύκα, και στο διάστημα της συγκέντρωσης αυτής, ανέβαινε ο κήρυκας στο βήμα και φώναζε δυνατά ώστε να τον ακούσουν όλοι οι παριστάμενοι : « Τίς βούλεται κατηγορήσαι τον Περικλήν ; ». Και τότε ανέβαιναν στο βήμα της Πνύκας διάφοροι εχθροί του Περικλή, και του έσουρναν διάφορες συκοφαντίες του ανθρώπου. Αυτά για την ελευθερία του λόγου. Οσο για τις πολιτικές και άλλες ελευθερίες, και αυτές υπήρχαν τω καιρώ εκείνω στην Αθήνα του Περικλή.
Στην Ευρώπη, πολιτικές ελευθερίες πρωτοφάνηκαν - έτσι νομίζω - στα τρία πρώτα καντόνια της Ελβετίας γύρω στο 1350, δηλαδή χίλια οκτακόσια περίπου χρόνια ύστερα από την εποχή της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Αργότερα, κοντά στο 1680, αρχίζει να λειτουργεί τακτικά - και όχι περιστασιακά όπως άλλοτε - η Αγγλική Βουλή των Κοινοτήτων, και δημιουργούνται τα δυό πρώτα πολιτικά κομματα στον κόσμο, οι Ουϊγοι (οι μετέπειτα Φιλελεύθεροι ), και οι Τόρυς, ( μετέπειτα Συντηρητικοί ).
Το πιό παλιό ντοκουμέντο που αφορά ορισμένους περιορισμούς της κεντρικής εξουσίας και εξασφαλίζει κάποιους όρους για την προστασία των πολιτών, είναι η Μάγκνα Κάρτα ένας ας τον πούμε « καταστατικός χάρτης » που αναγκάστηκε να υπογράψει ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμονας σε ένα νησί του Τάμεση στις 17 Ιουνίου του 1215, κάτω από την πίεση των φεουδαρχών τιτλούχων, την εξουσία των οποίων προσπαθούσε να περιορίσει ή να εξαλείψει ο Ιωάννης. Η Μάγκνα Κάρτα, είναι το αρχαιότερο -αν και πρωτόγονης μορφής - Σύνταγμα στον κοσμο. Ανάμεσα σε άλλα σημεία της, απαγορεύει τη φυλάκιση ενός ατόμου πέραν των 48 ωρών, αν δεν απαγγελθεί εναντίον του συγκεκριμένη κατηγορία. ( Μέχρι τότε, μπορούσε να φυλακιστεί ένα άτομο επ΄ αόριστον, χωρίς να υπάρχει εναντίον του καμμιά κατηγορία ).
Η ασφάλεια των πολιτών έπρεπε να ήταν μιά υποχρέωση της πολιτείας, αλλά δεν θυμάμαι να είναι διατυπωμένη αυτή η υποχρεώση του κράτους πουθενά, ούτε με ποιόν τρόπο αυτή η ασφάλεια εξασφαλιζότανε, ούτε από πότε και πού εφαρμόστηκε αυτή η προστασία. Αστυνομικές αρχές δεν ξέρω να υπήρχαν μέχρι τους τρεις τελευταίους αιώνες, ίσως όμως να υπήρχαν και να μην τις ξέρω.
Πολλά και διάφορα δικαιώματα των πολιτών, εξασφαλίστηκαν τους τελευταίους αιώνες, πολλές φορές με αγώνες των ίδιων των πολιτών. Και φτάσαμε στα απόρρητα και « ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα » του σινιόρ Ντα Φέρμο, που απαγορεύεται να αποκαλυφθούν από κανένα άνθρωπο και για κανένα λόγο. Και έτσι ησυχάσαμε κι εμείς, ησύχασαν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την απαγόρευση αυτή.
Όλα πήγαιναν φίνα και ωραία, μέχρι ένα πρωϊ. Ηταν εννιά παρά τέταρτο η ώρα περίπου, και η σκηνή στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης, το οικονομικό κέντρο του κόσμου. Την ιστορία όλοι την ξέρουμε, δεν χρειάζεται να κάμνουμε επαναλήψεις για ένα χιλιοειπωμένο ζήτημα. Πάντως, από τη στιγμή εκείνη και ύστερα, ο κοσμος γύρισε ανάποδα, κι όταν μιλάμε για τον κόσμο, δεν εννούμε το σύμπαν, αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί όπως πρώτα και χωρίς καμμιά διαταραχή στη τάξη του.
Δεν πέρασαν και πολλές ημέρες, και ένα άλλο πράγμα ήλθε να προστεθεί στην άσχημη ήδη κατάσταση, οι βάκιλλοι του άνθρακα, που τους βαζουν μέσα σε έναν φάκελλο αλληλογραφίας, τον κλείνουν και τον σφραγίζουν καλά, και τον ρίχνουν στο γραμματοκιβώτιο. Οποιος πάρει έναν τέτοιο φάκελλο, - ή και κάποιον εντελώς αθώο φάκελλο - φοβάται να τον ανοίξει, κορόϊδο είμαι να τον ανοίξω, και να μου έλθουν κατάμουτρα οι καταραμένοι αυτοί βάκιλλοι ; Ο κόσμος άρχισε να παίρνει τρομάρα, δεν είναι και τόσο αστεία αυτά τα πράγματα. Μεγάλη ανησυχία ενέσκυψε σε όλο το Δυτικό κόσμο, που απορούσε - και απορεί ακόμα - με το ποιά μέτρα πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή και οι καταστάσεις που πιθανώτατα θα έλθουν αργότερα.
Όταν έχεις να κάνεις με αντίπαλους που είναι αφανείς, που δεν έχουν έναν ορισμένο χώρο όπου θα μπορούσες να τους ελέγξεις, δεν βρίσκονται περιορισμένοι σε μιά ή περισσότε-ρες χώρες όπου μπορείς να τους ψάξεις και να τους βρείς, τότε όλες οι κλασσικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους θα αποτύχουν. Πρέπει να βάλεις σε λειτουργία άλλους μηχανισμούς, τέτοιους που να δρούν υποχθόνια - ακριβώς όπως και οι δράστες των ανορθόδοξων μεθόδων πολέμου, όπως οι επιθέσεις με άνθρακα. Κι αυτές οι υπηρεσίες, είναι οι λεγόμενες « μυστικές », αυτές που ενεργούν με τη συναίνεση και την εποπτεία των κυβερνήσεων. Είναι και οι υπηρεσίας αντικατασκοπείας και κατασκοπείας, είναι και πολλά άλλα.
Τι είδαμε και ακούσαμε από τις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες μετά τις επιθέσεις με άνθρακα, που θα είναι ίσως μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν και άλλα που δεν τα ξέρουμε, αλλά μπορούμε να τα φανταστούμε ; Ακούσαμε λοιπόν ότι στα κοντά, θα εφαρμοστούν διάφορα μέτρα που θα περιορίσουν κατά πολύ όχι μόνο τη διαφύλαξη των « ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων » του σινιόρ Ντα Φέρμο, αλλά και πολλές άλλες ελευθερίες που τις θεωρούσαμε από πολύ καιρό σαν δεδομένες.
Ακούγονται ήδη φωνές διαμαρτυρίας από κάθε χώρα της Ευρώπης για τα μέτρα αυτά που ετοιμάζονται να τεθούν σε εφαρμογή. Λένε οι διαφωνούντες, ότι δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών σε καμμιά απολύτως περίπτωση. Δεν πάει να αναπτύσσεται η δράση ομάδων τρομοκρατικών, δεν πάει να πολλαπλασιάζονται τα αναρχικά κινήματα, εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια, όχι μόνο παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών, αλλά ούτε και για την αφαίρεση έστω και λίγο απ΄αυτά. Ας ψάξουν να βρούνε άλλους τρόπους αντιμετώπισης των τρομοκρατών και των πάσης φύσεως επικίνδυνων κακοποιών, εμείς δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή για όλα αυτά.
Πολύ ωραία όλα αυτά, συμφωνούμε όλοι ανεξαιρέτως με τις απόψεις αυτές. Όμως, θα θέλαμε να μάθουμε από τους έχοντες τη γνώμη αυτή, ποιά αξία θα έχουν τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη, όταν ο πολίτης αυτός δεν θα μπορεί να τα ασκήσει, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, τέτοιες που να καταργούν ουσιαστικά την ασφάλειά του. Μήπως και η ασφάλεια των πολιτών, δεν είναι ένα από τα δικαιώματα αυτά ; Όταν σου ρίχνουν χειροβομβίδες, σου στέλνουν φακέλλους με άνθρακα, σε βγάζουν από το σπίτι σου και σε κρατούν σαν όμηρο, μήπως τότε θα έχεις ατομικά δικαιώματα ; Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν, να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, και ύστερα να ζητούμε τις ελευθερίες που όντως τις χρειαζόμαστε όλοι.
Το δίλημμα που προκύπτει από αυτά που αναφέρθηκαν, είναι : Ασφάλεια θέλουμε να έχουμε, ή ατομικά δικαιώματα ; Γιατί είναι απόλυτα βέβαιο, ότι για να τα έχουμε και τα δύο αυτά, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, με τρομοκράτες, με μαφιόζικες οργανώσεις και με οργανωμένο έγκλημα, δεν γίνεται. Καλός είναι ο χορτάτος σκύλος, καλή είναι και η σωστή πίττα, το πρόβλημα όμως είναι αν μπορούν να τα έχουμε και τα δυό αυτά μαζύ. Και η λογική λέει ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε.
Λοιπόν, αγαπητοί και πολύ καλομαθημένοι Ευρωπαίοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Βρεττανοί και λοιποί, πάρτε το χαμπάρι. Από εδώ και μπρος, θα ξέρετε ότι θα σας βάζουν « κοριούς » στα τηλέφωνά σας, θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τα τηλεφωνήματά σας που θα κάμνετε με τα κινητά σας τηλέφωνα. Θα έρχονται τα ξημερώματα οι ειδικοί πράκτορες της αστυνομίας - συνοδεία εισαγγελέα βέβαια - για να ερευνήσουν το σπίτι σας. Μπορεί να συμβεί και να σας συλλάβουν κάποτε, αν υπάρχει κάποια υποψία σε βάρος σας, αν κάποια στοιχεία είναι εναντίον σας. Και δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεστε για όλα αυτά, δεν θα πρέπει να δυσανασχετείτε. ( Παρεκτός κι αν είστε μπλεγμένοι σε κάποια παράνομη ενέργεια, πράγμα αρκετά πιθανό, αν λάβουμε υπ΄όψιν το πώς λειτουργεί σήμερα ο κόσμος ).
Καιρός είναι να καταλάβετε - αν θέλετε να καταλάβετε - ότι για να φτιαξεις ομελέττα, πρέπει να σπάσεις αυγά, έτσι τουλάχιστον λένε οι Γάλλοι. Οι οποίοι Γάλλοι, είναι αυτοί που αν δεν απατώμαι, είναι οι « εφευρέτες » της ομελέττας. Τώρα, αν εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να φτιάξετε ομελέττα χωρίς αυγά, αυτή είναι μιά άλλη ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου