Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΜΙΕΣ

Ο     Μ  Α  Ϊ  Ν  Τ  Α  Ν  Ο  Σ     Κ  Α  Ι     Ο  Ι     Μ  Π  Α  Μ  Ι  Ε  Σ



Ηταν βαρύς ο χειμώνας, ο περυσινός  χειμώνας με τα πολλά κρύα. Πρόβλημα δημιουργήθηκε τότε με τα οπωροκηπευτικά, η αγορά δεν είχε αρκετό εφοδιασμό. Να μαζέψεις τα λαχανικά από τους  μπαξέδες ήταν  δύσκολο πολύ εξ αιτίας  του χειμώνα. Από την άλλη μεριά, τα προϊόντα από  τα θερμοκήπια  είχαν υψηλό  κόστος, κι αυτό είναι φυσικό, τα έξοδα ενός θερμοκήπιου είναι πολύ  μεγαλύτερα από εκείνα  ενός λαχανόκηπου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα προϊόντα που ερχόντουσαν  στην αγορά, είχαν μεγάλο κόστος, όσο μικρότερη και δαπανηρότερη είναι η παραγωγή  ενός προϊόντος, τόσο και  ανεβαίνει η τιμή του. Όταν αντίθετα υπάρχει αυξημένη παραγωγή  και με μικρές δαπάνες, είναι απόλυτα φυσικό ότι η τιμή του προϊόντος θα πέσει χαμηλά.

Η άνοδος των τιμών  των οπωροκηπευτικών  ήταν μεγάλη. Αλλά  υπήρχε και ένας άλλος παράγοντας, που έκανε τις τιμές αυτές να φτάσουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Μόλις είχε γίνει αλλαγή στο  νόμισμα εκείνη  την εποχή, μήνας Ιανουάριος. Η δραχμή πήρε των ομματιών της και έφυγε, ένα  καινόυργιο νόμισμα  της Ευρωζώνης, πήρε  τη θέση της. Οι άνθρωποι δεν ήσαν  αρκετά γεροί  στα μαθηματικά  και στις μεταβολές  των τιμών από  το ένα νόμισμα στο άλλο. Και επειδή οι Ελληνες έχουν από τα  αρχαία χρόνια, φήμη  αετονύχηδων, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, έσπευσαν  να επωφεληθούν  της αμάθειας των απλών ανθρώπων περί τα μαθηματικά, για να πάνε  τις τιμές - ευκαιρίας  δοθείσης - σε πολύ μεγαλύτερα  ύψη. Όταν έχεις την ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτείς, δεν θα  σου δοθεί άλλη ευκαιρία. Και την άρπαξαν απ΄τα μαλλιά.

Είχε έλθει η στιγμή να εμφανιστεί το  φαινόμενο  « μαϊντανός ». Είναι  το χορταρικό που το βάζουμε σε πολλά φαγητά, για να τα δίνει μιά ιδιαίτερη γεύση. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει τόσο μεγάλος  θόρυβος γι αυτό το μικρό φυτό, και τώρα ήταν το πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία. Πόσο πάει  ο μαϊντανός, ποσο είχε πριν την αλλαγή του νομίσματος, γιατί ανέβηκε η τιμή του σε δυσανάλογα μεγάλο ύψος ; Αυτά  ακούγαμε κάθε μέρα και πολλές φορές τη μέρα, ο μαϊντανος  είχε γίνει το  πρωτο θέμα  στα δελτία ειδήσεων  της τηλεόρασης, μάλιστα, αυτό το μικρούλικο φυτό, είχε σχεδόν εκτοπίσει όλα τα άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Πριν αλλάξει το νόμισμα, η τιμή του μαϊντανού ήταν εκατό  δραχμές, λίγο πάνω ή λίγο κάτω. Δηλαδή  τριάντα λεπτά του  καινούργιου  νομίσματος. Με τη βαρυχειμωνιά, όλα είχαν πάρει τον ανήφορο, τον είχε  πάρει και ο μαϊντανός. Εν τάξει, είπαμε, όταν θα στρώσει ο καιρός, θα  επιστρεψει  κι αυτός - μαζύ με  άλλα προϊόντα - στη  βάση του. Δεν  μπορεί πάντα οι καιρικές συνθήκες να είναι τέτοιες, πού θα πάει, θα στρώσουν. Αυτά είπαμε τότε.

Αλλά είχαμε λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο καιρός αποκατασταθηκε κάποτε, ο μαϊντανός όμως έμενε ακλόνητος στη θέση του. Τα άλλα προϊόντα της γής ανέβαιναν κάποιες φορές - όταν ήσαν πρώϊμα και εκτός της κανονικής  εποχής - και κατόπιν  έπεφτε η τιμή τους σε κάποια λογική ( ή κάποτε  και παράλογη ) τιμή, κατά κανόνα  πάντως γινόντουσαν πολύ φτηνότερα Αλλά ο μαϊντανός είχε μουλαρώσει, δεν έλεγε να το κουνήσει ρούπι από τη θέση του, κι ας γινόντουσαν διαρκώς  διαμαρτυρίες από τους φτωχούς που  δεν είχαν πολλά  περιθώρια στις  αγορές τους. Και στη  χώρα αυτή  όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, υπάρχουν πάρα πολλοί φτωχοί, δεν έχουμε καθόλου έλλειψη από αυτούς. Μάλιστα, οι  ευρωπαϊκές στατιστικές, μας λένε ότι είμαστε η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης, επομένως είναι απόλυτα φυσικό να έχουμε και περισσότερους φτωχούς.

Μετά το μαϊντανό, μας  πρέκυψαν αυτές τις μέρες και οι  μπάμιες, που σε σχέση με τα άλλα κηπευτικά, έχουν τη θέση των  διαμαντιών. Προηγούμενα, τη θέση  αυτή την είχαν τα κεράσια και οι ντομάτες, αλλά αυτό οφειλότανε στο ότι ήσαν προϊοντα πρώϊμα, πριν από την εποχή τους. Αλλά  κατόπιν οι  τιμές τους  κατέβηκαν, όχι  βέβαια στα  επίπεδα της  εποχής της δραχμής, αλλά αρκετά χαμηλά. Οι μπάμιες όμως δεν είναι εκτός εποχής, τώρα είναι ο καιρός τους. Γι αυτές υπάρχει  το επιχείρημα - που μάλλον  έχει βάση - ότι παράγονται σε μικρές ποσότητες, και όπως  είπαμε, όσο  σπάνιο είναι ένα  πράγμα, τόσο  και η τιμή του  είναι υψηλή, παράδειγμα τα διαμάντια, τα σπάνια γραμματόσημα ( για τους συλλέκτες βέβαια ), και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά θα μου πείτε ότι οι μπάμιες δεν είναι και τόσο περιζήτητο προϊόν, λοιπόν, όσοι έχουν τα οβολα ας τις παίρνουν, για τους αλλους μικρή είναι η ζημιά.

Για να επανέλθουμε όμως στον μαϊντανό. Εχει αποδείξει το μικρό αυτό φυτό, ότι είναι το σταθερότερο σε τιμή προϊόν από οτιδήποτε πουλιέται στην αγορά. Και δεν ξέρω πώς μου ήλθε η ιδέα στο κεφάλι, αλλά άρχισα να υπολογίζω την τιμή των πραγμάτων σε μαϊντανούς. Ας πούμε, ότι ένα αντικείμενο έχει αξία πενήντα  ευρώ. Λοιπόν, αμέσως  εκτιμώ την αξία του σε μαϊντανούς, λέω λοιπόν ότι αξίζει εκατό μαϊντανούς. Πρόσφατα  πλήρωσα στην εφορία χιλια τριακόσια δεκαεννιά  ευρώ, λοιπόν  ήσαν δυό χιλιάδες εξακόσιοι τριάντα οκτώ μαϊντανοί. Εκανα τον μαϊντανό ένα  είδος νομισματικής  μονάδας, εκεί έχω καταντήσει. Είδατε τί έχει κατάφέρει να κάνει ένα τόσο μικρό φυτό ; Ούτε διαμάντια, ούτε χρυσάφι να ήτανε, αυτή είναι η εντύπωση που έχω  αυτόν τον καιρό. Και θα  το δείτε. Όλων των  πραγμάτων η τιμή θα πέσει μιάν των ημερών, το μαϊντανού όμως όχι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου