Ν Α Π Ρ Ο Μ Η Θ Ε Υ Τ Ο Υ Μ Ε Β Α Ρ Κ Ε Σ ;
Στην αρχή ακούγαμε από τα τηλεοπτικά δελτία για τις κατακλυσμιαίες βροχές, που προκαλούσαν τεράστιες και πολύ επικίνδυνες πλημμύρες στη Δυτική πλευρά της νότιας Αμερικής, Κολομβία, Περού και τα κοντινά τους. Που σε πολλά σημεία όπου το έδαφος ήταν χαλαρό πολύ, προκαλούσαν μεγάλες, υπερβολικές κατολισθήσεις του εδάφους, γκρέμιζαν και καταπλάκωναν ολόκληρα χωριά και είχαν και μεγάλο αριθμό θυμάτων. Και το φαινόμενο αυτό, γινόταν συχνά, τόσο συχνά, που αρχίσαμε να το θεωρούμε σαν κάτι το συνηθισμένο.
Δεν πέρασε πολύς καιρός, δυό ή τρία χρόνια, και το φαινόμενο αυτό των κατακλυσμών, μεταφέρθηκε και στην δική μας ήπειρο. Αρχισεν από τη Βρεττανία και τη Γαλλία, και κατόπιν, πήγε προς την κεντρική Ευρώπη, αρχίζοντας από την Πολωνία. Και ύστερα, κατέβηκε στην Αυστρία, και πρόσφατα, πριν από λίγες μόνο βδομάδες, και στην πολύ κοντινή μας Βαλκανική χώρα, τη Ρουμανία. Εδώ κοντά, μόλις τριακόσια χιλιόμετρα σε ευθεία. Και όπως έκανε και στη νότια Αμερική, οι κατακλυσμιαίες αυτές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν και στις ευρωπαϊκές περιοχές, πλήθος θυμάτων, καθώς οι πλημμύρες έκλειναν τις διόδους διέλευσης ανθρώπων και οχημάτων.
Γιατί αυτού του είδους και του μεγέθους οι σφοδρές νεροποντές, που αδειάζουν τον ουρανό πάνω σε μερικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, και όχι σε αλλα μέρη του δύστυχου αυτού τους τελευταίους καιρούς πλανήτη ; Ιδού ένα εύλογο ερώτημα, στο οποίο όμως δίνουν απάντηση ικανοποιητική, οι ειδικοί Φυσικοί της ατμόσφαιρας.
Και τί μας λένε αυτοί οι αξιότιμοι Φυσικοί της ατμόφαιρας, σχετικά με τους καταρράκτες αυτούς, που στα προηγούμενα χρόνια, δεν θυμόμαστε καθόλου να έκαμναν ποτέ την εμφάνισή τους, ούτε σ΄αυτές τις περιοχές που αναφερθηκαν, ούτε και σε άλλες, αν εξαιρέσουμε τους τυφώνες και τους κυκλώνες, που ήσαν τακτικοί κάθε χρόνο και στα ίδια μέρη ; Εκεί δηλαδή στον κόλπο του Μεξικού και στην κινεζική θάλασσα, που όμως δεν ήσαν αυτού του τωρινού τύπου, με τις ακατάσχετες πλημμύρες, που κάμνουν τώρα τις πεδιάδες να γίνονται θάλασσες.
Τα λένε συχνά οι Φυσικοί αυτοί της ατμόσφαιρας, χωρίς να ψιλοκοσκινίιζουν όμως τα πράγματα. Τα λέγανε και πριν από κάμποσα χρόνια, έκαμναν κάποιες προγνώσεις για τα μελλούμενα να συμβούν πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, τα άκουγε και ο κόσμος και πολύ σημασία δεν έδινε. Επιστήμονες είναι έλεγαν, κάτι θα βρούνε να πούνε και θέλουν και να μας τρομάξουνε. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε, και γιατί άλλωστε να φοβηθούμε ; Ας τους να τα λένε, αυτή είναι η δουλειά τους.
Αυτά λοιπόν που έλεγαν αυτοί οι αρμόδιοι, έχουν μιά σχετικότητα με κατι που τις τελευταίες δεκαετίες κάνουμε σε έναν ειδικό παραγωγικό τομέα. Από παλιά χρόνια, ξέραμε ότι μερικά οπωροκηπευτικά, δεν τα είχαμε όλες τις εποχές του έτους, κι αν τα είχαμε, μας τα έφερναν από άλλες περιοχές, όπου ο καιρός είναι ζεστός και τις κρύες εποχές της χρονιάς. Μας έφερναν προϊόντα που είχαν προέλευση από τη Βόρεια Αφρική, ακόμα και από την Κρήτη, καθώς εδώ δεν μπορούσαν να παραγονται λόγω του ψυχρού κλίματος των βόρειων περιοχών. Και ήσαν μπανάνες, ήσαν και άλλα οπωρικά που και τις ζεστές εποχές του χρόνου, δεν ευδοκιμούν στα βόρεια.
Και τι έκαναν λοιπόν ; Το ξερουμε όλοι, έτσι δεν είναι ; Δημιούργησαν τεχνητές συνθήκες, που έκαμναν τις καλλιέργειες να φαίνεται ότι αναπτύσσονται μέσα σε ένα κλίμα ζεστό, όπως είναι στις νοτιότερες περιοχές που αναφέραμε. Εκαναν λοιπόν τα γνωστά θερμοκήπια, μέσα στα οποία, με την κάλυψη των χώρων και τις θερμοκρασίες που τεχνητά δημιουργούν, κάνουν το περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη τέτοιων καλλιεργιών, αυτό ήταν το επίτευγμα της αγροτικής τεχνολογίας.
Αυτό λοιπόν το θερμοκήπιο που ανακάλυψε ο άνθρωπος για να ωριμάζουν φρουτοπαραγωγικά προϊόντα σε περιοχές που είναι κρύες και αυτός τις έκανε τεχνητά ζεστές, είναι το ίδιο που ο ίδιος ο άνθρωπος κατάφερε να κάνει και με την ίδια την ατμόσφαιρα. Εκεί που πρωτύτερα είχε μιά ορισμένη διακύμανση μέσα στα κανονικά της όρια στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων, κατάφερε να την κάνει τεχνητά ζεστή, όπως έκανε και με τα θερμοκήπια. Και δημιούργησε το γνωστό και μη εξαιρεταίο « φαινόμενο του θερμοκηπίου », κι αυτό το κατάφερε αυτό το διαμόνιο πλάσμα στην ατμόσφαιρα της γής μέχρι να πείς κίμηνο.
Και πώς το κατάφερε αυτό το πράγμα αυτό το πλάσμα ; Ε, λοιπόν, αυτό το δαιμόνιο πλάσμα, είναι ικανό για τα πάντα, αυτό έδειξε μέχρι τώρα η ασυναγώνιστη δράση του, ιδίως τους τελευταίους καιρούς. Μάλιστα, κατάφερε να ανοίξει στα ύψη του ουρανού, στις κορφές της ατμόσφαιρας, μεγάλες, τεράστιες τρύπες σ΄αυτήν. Και οι τρόποι με τους οποίους κατάφερε αυτό το μεγάλο κατόρθωμα, ήσαν καταπληκτικοί.
Εβαλε μπρος ένα σωρό από μηχανές, μηχανές πολλών και διαφόρων τύπων και μεγεθών. Και τις έβαλε να δουλεύουν ακατάπαυστα και με μανία. Και έβγαζαν αυτές οι μηχανές με τα διάφορα υλικά με τα οποία δούλευαν, αέρια τρομερά, αέρια που πήγαιναν συνέχεια προς τα πάνω. Προς τα ψηλά της ατμόσφαιρας. Και αναβαίνοντας εκεί ψηλά, εκεί που υπήρχαν οι προστατευτικές ασπίδες για να εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να μπαίνει στα χαμηλά της γής, κατάφερε το πραγματικά ακατόρθωτο. Να ανοίξει μεγάλες τρύπες, κι από αυτές τις τρύπες, άρχισε να περνά ολοένα και πιό έντονα η ακτινοβολία του ήλιου. Και τότε μας είπαν οι ειδικοί, ότι με αυτόν τον τρόπο, ανέβηκε η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τρεις βαθμους, μάλιστα, έτσι μας το είπαν.
Και τί γίνεται λοιπόν με αυτές τις τρύπες, για τις οποίες ανοίξαμε συζήτηση. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ποιές είναι οι συνέπειες που έχουν αυτά τα τεράστια – που θα ανοίξουν ακόμα παραπέρα – ανοίγματα στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη. Λοιπόν, μεγαλώνει και ανεβαίνει η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γής, το είπαμε αυτό. Αλλά η επιφάνεια του πλανήτη αυτού, είναι ξηρά κατά το ένα μόνο τρίτο της, τα άλλα δυό τρίτα, είναι θάλασσες, είναι ωκεανοί, είναι μικρότερες θάλασσες, είναι λίμνες, είναι ποτάμια. Ως αδώ εξηγηθήκανε τα πράγματα, έτσι δεν είναι ;
Όλα αυτά τα πολλά νερά, βομβαδίζονται ακατάπαυστα από την ηλιακή ακτινοβολία. Και επειδή η θερμοκρασία που διαμορφώνεται στην επιφάνεια της θάλασσας, είναι τώρα πιό υψηλή, γίνεται και πολύ μεγαλύτερη η εξάτμιση του νερού από ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια. Ολοι αυτοί οι ατμοί του νερού, μαζέυονται κατά πολύ μεγάλους σωρούς πάνω στον ουρανό, και τί θα επακολόυθήσει ύστερα ; Κατακλυσμός από τους πάρα πολλούς ατμούς, που γίνονται βροχόνερο και πέφτει με τεράστια ορμή πάνω στη γή. Πέφτει βέβαια και στη θάλασσα, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πόσες ποσότητες πέφτουν πάνω στο έδαφος. Κι αυτές οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες σε ορισμένες περιοχές, και να΄ σου οι καταποντισμοί και οι τεράστιες πλημμύρες που έπεσαν και πέφτουν σε κάποιες περιοχές τώρα, και σε άλλες θα πέσουν αργότερα.
Ας βάλουμε λιγάκι τη φαντασία μας να δουλέψει τώρα. Σε δυό τρεις δεκαετίες από σήμερα, η θερμοκρασία πάνω στην επιφάνεια της γής θα ανέβει άλλους τρεις βαθμούς, αυτό μας λένε οι ειδικοί. Λοιπόν, τί είδους θα είναι τότε οι νεροποντές, μπορούμε μήπως να τις φανταστούμε άραγε ; Θα πλημμυρίσουν οι πεδιάδες και οι κοιλάδες και θα γίνουν λίμνες και λιμνοθάλασσες, αν δεν θα μπορούν να βρίσκουν διέξοδο στις θάλασσες ; Και αν έχασαν τη ζώή τους εικοεφτά άτομα στην Πολωνία, εικοσιτρία στη Ρουμανία και εκατοντάδες στην Βολιβία και το Περού, τί μέλλει γενέσθαι με τις κατοπινές καταστάσεις που προβλέπουν οι Φυσικοί της ατμόσφαιρας ;
Και για μεν για την ώρα, δεν φαίνεται να απειλείται η περιοχή μας – αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τέτοια πράγματα – αλλά θα μπορούσαμε άραγε να δώσουμε μερικές συστάσεις για τους κατοπινούς καιρούς, που όμως δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε πότε θα είναι ; Να συστήσουμε σε όσους θα έχουν πρόβλημα ύστερα από λίγα χρόνια, να προμηθευτούν όταν έλθει η άσχημη από κάθε άποψη εποχή εκείνη, αυτά που θα χρειαστούν, να σκεφτούν από τώρα για τις μέρες εκείνες. Να εφοδιαστούν όταν φτάσει εκείνη η εποχή, κάποια πλοιάρια που θα τους απαλλλάξουν από πολλές ταλαιπωρίες την εποχή εκείνη που μπορεί να είναι και κάπως κοντινή.
Λοιπόν, σαν έλθει η ώρα εκείνη, να φροντίσουν να έχουν στη διάθεσή τους ένα μικρό σκάφος που να μπορεί να επιπλέει στα πολλά νερά των τοτινών νεροποντών. Ενα μικρό μεν σκάφος, αλλά κινούμενο όχι με κουπιά, όχι, αυτό δεν θα πετύχαινε και πολλά πράγματα. Αλλά με μιά εξωλέμβιο μηχανή, και με τον τρόπο αυτό να το κατευθύνουν εκεί που θα θέλουν, αυτοί που θα βρίσκονται στη μεγάλη αυτή βάρκα. Και να διαθέτουν και έναν χώρο « παρκαρίσματος » για το πλοιάριο αυτό, που να είναι εύκολα προσιτό στην ώρα της αναγκης.
Αλλά ξεχάσαμε κάτι που ναι μεν δεν έχει και πολλή σχέση με τις τεράστιες βροχοπτώσεις που μάλλον θα υπάρχουν. Αλλά που προβλέπεται από τους ειδικούς, που λένε ότι μπορούν να να τα προβλέπουν όλα. Πρόκειται για το λυώσιμο τεράστιων παγόβουνων, που σήμερα στέκονται στους δυό πόλους του πλανήτη, αλλά που θα λυώνουν μάλλον γρήγορα, τις όχι πολύ μακρυνές εκείνες εποχές. Και θα κυκλοφορούν στους ωκεανούς, μεχρι τη στιγμή που θα λυώσουν οριστικά και αμετάκλητα. Από τώρα κι όλας, έχουν ξεκολλσσει μερικά κομμάτια τέτοιων παγόβουνων, για την ώρα όμως δεν είναι υπολογίσιμα σε μέγεθος. Προς το παρόν τουλάχιστον. Για αργότερα, η φαντασία μας δεν φτάνει για να δεί το πώς θα κινούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου