Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Κ  Α  Π  Ο  Ι  Ο  Ι     Φ  Ο  Υ  Κ  Α  Ρ  Α  Δ  Ε  Σ     Ε  Υ  Ρ  Ω  Π Α  Ι  Ο  Ι



Κατοικούνε στις λεγόμενες από τα παλιά χρόνια, « Κάτω χώρες ». Που  βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι χώρες  που βρίσκονται  στο νότο, όχι, άλλη είναι η σημασία της λέξης. Πρόκειται για περιοχές  πολύ χαμηλού υψόμετρου, στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα. Μάλιστα, ένα μεγάλο  μέρος από τη χωρα  αυτή, την Ολλανδία, βρισκόταν και  κάτω από την  επιφάνεια της θάλασσας, έφτιαξαν φράγματα και κλείσανε το μέρος που έγινε έτσι  στεριά. Εκεί λοιπόν κατοικούν οι Ολλανδοί, άνθρωποι που είναι γερμανική φυλή, και γι αυτό και τους ονομάζουν  « Γερμανούς της θάλασσας ». Και η γλώσα τους, είναι κι αυτή μιά γερμανική γλώσσα.

Μεγάλη είναι η ιστορία τους από τα παλιά χρόνια, μάλιστα, για πολύ καιρό ήσαν κάτω από την κυριαρχία των Ισπανών, είχαν βασιλιά Ισπανό και  βασίλισσα Ισπανίδα. Το πότε έγινε χώρα ανεξάρτητη  δεν το θυμάμαι, και βαριέμαι  να ψάξω στις σχετικές πηγές για να το βρώ, πάντως ήσαν κράτος πριν δημιουργηθεί  το Βέλγιο, που κι αυτό το έβαζαν  κάποτε στις Κάτω χώρες. Και μίαν των  ημερών, στις εποχές που πολλοί Ευρωπαίοι αποχτήσανε αποικίες, δημιούργησαν κι αυτοί οι Ολλανδοί μιά μικρή αποικιακή  αυτοκρατορία δική τους. Ηταν η σημερινή Ινδονησία, εκεί που έγινεν η φοβερή  ιστορία με τα τσουνάμι. Αυτή η Ινδονησία, που κατοικείται από ανθρώπους της κίτρινης  φυλής, έγινε  ανεξάρτητο  κράτος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όπως έγινε και με τις άλλες αποικίες.

Πρωτεύουσα της χώρας  αυτής, είναι η Χάγη, εκεί που εδρεύει το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων  κατά της  ανθρωπότητας, του  πολέμου. Η  μεγάλύτερη όμως  και πιό γνωστή στο ευρύ κοινό πολη, είναι το Άμστερνταμ, που το ξέρουμε από το πλήθος  των καναλιών που το διασχίζουν, αλλά  λίγοι ίσως  ξέρουν ότι εκεί  βρίσκεται το  μεγαλύτερο κέντρο  στον κόσμο, που ασχολείται  με το κόψιμο  των διαμαντιών. Οποιος έχει  κλεμμένα μεγάλα  διαμάντια λόγου χάριν, μπορεί να πάει στο Αμστερνταμ  και να του  τα κοψουν σε μικρά  κομματάκια, και έτσι να μην μπορούν  οι αστυνομικές  αρχές να τον πιάσουν με το κλέμμενο μεγάλο διαμάντι και να τον στείλουν στον εισαγγελέα κι από εκεί στη στενή.

Εχουν και πολλές αγελάδες σ΄αυτή τη χώρα, που ο πληθυσμός της φτάνει τα δεκατρία εκατομμύρια κατοικους, τα τρία από τα οποία, προέρχονται  από την παλιά  αποικία τους , την Ινδονησία, και είχαν  δημιουργήσει πριν από χρόνια πολλά επεισόδια με καταλήψεις τραίνων και άλλα τέτοια, για να διεκδικήσου τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Λοιπόν, φαίνεται  ότι αυτοί  οι Ολλανδοί  ( των  οποίων ένας  ομοεθνής  τους, ο  μυθικός  « Ιπτάμενος Ολλανδός », είναι γνωστός κι από ένα μουσικό δράμα του Ριχάρδου Βάγκνερ, με αυτό τον τίτλο ), φαίνεται λέγω, ότι έχουν φτωχύνει αυτόν τον τελευταίο καιρό, μ΄όλο που έχουν και βιομηχανίες ηλεκτρονικών, όπως τη γνωστή μας  « P h i l i p s ». Και έχουν και εξαγωγές γαλακτομικών προϊόντων,όπως η Νουνού και άλλες.

Τώρα, από πού έβγαλα  το συμπέρασμα  ότι φτώχυναν οι  άλλοτε πλούσιοι αυτοί Ολλανδοί ; Ε, λοιπόν, όταν τους είδα να πηγαίνουν να  ψηφίσουν το Ευρωσύνταγμα. Που όπως ξέρουμε, το απέρριψαν  μετα πολλών  επαίνων, όπως  έκαναν και οι  κοντινοί τους  γείτονες, οι Γάλλοι. Τους είδα  την ημέρα εκείνη να πηγαίνουν να ψηφίσουν, με ποιόν ρόπο νομίζετε ; Οχι επωχούμενοι αυτοκινήτων, ούτε καν  μοτοσυκλεττών, ούτε καθισμένοι στα φτηνά  « παπάκια », που καίνε πολύ λίγη βενζίνη και είναι πολύ χρήσιμα για τους φτωχούς, ιδιαίτερα με τις σημερινές  - και με  τις ίσως μεγαλύτερες  στο μέλλον - τιμές της  βενζίνης. Οι  άνθρωποι αυτοί, όπως τους είδαμε στην  τηλεόραση, πήγαιναν  να ψηφίσουν στα  εκλογικά τμήματά τους, καθισμένοι πάνω σε ποδήλατα. Μάλιστα, πάνω σ΄αυτό το παρατημένο από πολλά χρόνια και ζαμάνια μεταφορικό  μέσον. Και τους είδα  να ανεβαίνουν  λαχανιασμένοι έναν μεγάλο ανήφορο, ενώ ο ιδρώτας έτρεχε κρουνηδόν από τα μέτωπά τους.

Μόλις είδα αυτή την εικόνα, σκέφτηκα : « Mά πώς έγινε και έπεσαν σε μιά τόσο μεγάλη φτώχεια, αυτοί που  είχαν και μιά αυτοκρατορία πριν από μερικές δεκαετιες, αυτοί που κατάσκεύαζουν τηλεοράσεις, βίντεο  και άλλα  ηλεκτρονικά, αυτοί  που έχουν μιά  τόσο μεγάλη  παραγωγή  γαλακτοκομικών  προϊόντων, αυτοί  που έχουν το  μεγαλύτερο  αδαμαντοκοπείο στον κόσμο ; ». Το πράγμα μου φάνηκε  εξαιρετικά περίεργο, όμως δεν πέρασαν πολλές μέρες, και κάποιος γνωστός από  τα παλιά που τον  συνάντησα στο δρόμο  και του ανέφερα τις σκέψεις μου, έσπευσε να μου δηλώσει, ότι είχα κάνει λάθος, ότι δεν ήσαν  έτσι τα πράγματα, άλλες ήσαν οι δικές του πληροφορίες.

« Δηλαδή, δεν θα χρειαστεί να ψαξουμε να βρούμε και να τους στείλουμε, τίποτε γαϊδουράκια, μουλάρια ή άλογα, για να τα μεταχειρίζονται  στις μετακινήσεις τους, έστω και τα μικρά εκείνα δίτροχα παπάκια  που καίνε ελάχιστη βενζίνη ; Μήπως είναι πολύ τσιγκούνηδες οι άνθρωποι, και δεν θέλουν να αγοράσουν ούτε τα μικρής κατανάλωσης παπάκια αυτά ; »

« Οχι, όχι, δεν πρόκειται καθόλου για  κανένα τέτοιο  ζήτημα », με πληροφόρησε ο φίλος απ΄τα παλιά. « Οι άνθρωποι έχουν και  αυτοκίνητα, και δεν είναι  και καθόλου τσιγκούνηδες. Απλώς τους αρέσει πάρα πολύ η ποδηλασία, με το ποδήλατο πηγαίνουν στη δουλειά τους, ακόμα κι αν απέχει  αυτή είκοσι χιλιόμετρα  από το σπίτι  τους. Εχουν  πάθος με  το ποδήλατο, καθώς μάλιστα η χώρα τους είναι  εντελώς επίπεδη και  τους βολεύει πολύ αυτό, ούτε βουνά, ούτε καν λοφίσκους δεν θα συναντήσεις  σ΄αυτήν. Μάλιστα, έχουν  και ειδικές  λωρίδες στα πλάγια των δρόμων, που προορίζονται μονάχα για τα ποδήλατα. Τα αυτοκίνητά τους, τα χρησιμοποιούν για να  πηγαίνουν σε μεγάλες  αποστάσεις, σε μιά άλλη πόλη, σε μιά διπλανή χώρα. Ολες τις  άλλες διαδρομές  τις κάμνουν με  το ποδήλατο, μέχρι και πενήντα χιλιόμετρα τη μέρα κάνουν μ΄αυτό. Κατάλαβες τώρα ; ».

Μάλιστα, το  κατάλαβα το  πράγμα. Και  έτσι  εξηγήθηκε και το  γεγονός  της εμφάνισής τους  πάνω σε  ποδήλατα τη μέρα  της ψηφοφορίας. Μου  εξήγησε επίσης ο  φίλος, ότι με τον τρόπο αυτό, έχουν πολύ καθαρότερη ατμόσφαιρα από ότι  άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν δεν καίς πετρελαιοειδή για την  κίνηση, είναι φυσικό να  μη γεμίζει με  καυσαέρια η ατμόσφαιρα των πόλεων και των πέριξ αυτών. Πολύ λογικό, έτσι δεν είναι ;

Και τότε θυμήθηκα κάτι, που το  είχα διαβάσει κάποτε και το είχα ξεχάσει. Το ότι οι Ολλανδοί αυτοί, είναι  οι περισσότερο μακρόβιοι σε  όλη την Ευρώπη, μάλιστα ίσως και σ΄ολόκληρο τον κόσμο, έχουν  ξεπεράσει και  τους Γιαπωνέζους. Και σκέφτηκα τότε : « Ρε σύ, μήπως το γεγονός αυτό  της μακροζωϊας  τους, οφείλεται  στη μεγάλη  χρήση του  μέσου αυτού μετακίνησης, που  όπως λένε και  οι γιατροί, ενισχύει πολύ  το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και άλλες λειτουργίες του  οργανισμού ; » Και μάλλον, έτσι πρέπει να  είναι, δεν  βρίσκω επί του παρόντος καμμιά άλλη ικανοποιητική εξήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου