Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Π Α Λ Α Β Ο Σ Ο Κ Α Ι Ρ Ο Σ ;

Π  Α  Λ  Α  Β  Ο  Σ     Ο     Κ  Α  Ι  Ρ  Ο  Σ    ;



Τα έχουμε πεί κι άλλες φορές, κοντεύουμε  να γίνουμε κουραστικοί ( αν δεν γίναμε κι όλας, πράγμα που πολύ φοβάμαι ότι  έγινε ). Λοιπόν, θα τα  ξαναπούμε, κι ας γινόμαστε βαρετοί. Και νά τί θα πούμε. Επί χιλιάδες  χρόνια, όσο καιρό  μας τα λένε από τους καιρούς που πρωτοεμφανίστηκε  η γραφή, είχαμε πάντα  μιά κάπως ισορροπημένη  εναλλαγή των εποχών του χρόνου, υπήρχε η άνοιξη, υπήρχε το  καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Όλα αυτά στα δικά μας κλίματα, και  λίγο πολύ και στις  περισσότερες  περιοχές του πλανήτη, εξαιρουμένων βέβαια  των περιοχών  γύρω από τον  ισημερινό, όπου σημαντική  αλλαγή των εποχών δεν μπορούσε για  ευνόητους λόγους να  παρατηρείται. Όλα αυτά μέχρι πριν  από μερικά, όχι και τόσο πολλά, χρόνια.

Και μέσα σε μικρό  διάστημα, λίγων  χρόνων ή ελάχιστων  δεκαετιών, όλα γύρισαν ανάποδα, πάνε και οι εποχές, πάνε και οι  συνηθισμένες θερμοκρασίες για την κάθε εποχή, άλλα αντ΄άλλων βλέπουμε να γίνονται σήμερα, και το πράγμα όλο και συνεχίζει να πηγαίνει μ΄αυτόν τον τρόπο. Και δεν ξέρουμε καθόλου, προς τα  πού θα πάνε αυτές οι καιρικές ιστορίες στα προσεχή χρόνια, στις επόμενες δεκαετίες. Τόσο πολύ έχουμε ζαλιστεί από τα κλωθογυρίσματα που βλέπουμε να γίνονται στα καιρικά φαινόμενα αυτούς τους καιρούς.

Τα έχουν χάσει και οι μετεωρολόγοι, αυτό το διαπιστώνει κανείς από τις συνεχείς διαψεύσεις των προβλέψεων των μετεωρολογικών υπηρεσιών, που υποτίθεται  ότι προκύπτουν από εξελιγμένες επιστημονικές μεθόδους, δορυφόρους και τα τοιαύτα. Αλλά  αν οι μετεωρολόγοι δεν ξέρουν πώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, υπάρχουν κάποιοι άλλοι επιστήμονες που έχουν βρεί  αυτούς τους καιρούς την  εξήγηση των  φαινομένων. Και αυτοί είναι οι λεγόμενοι Φυσικοί της ατμόσφαιρας, μιά  ειδικότητα που δεν  την ξέραμε καθόλου - που ίσως δεν υπήρχε καν - και που τη μάθαμε εδώ και λίγο καιρό.

Τα πράγματα άρχισαν  περίπου πριν από καμμιά τριανταριά χρόνια, και στην αρχή δεν έδωσε κανένας  σημασία. Βλέπαμε ότι  οι χειμώνες - ο ένας μετά  τον άλλο - ήσαν  τώρα πολύ μαλακοί σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Τα χιόνια άρχισαν να λιγοστεύουν, κάποτε δεν τα βλέπαμε καθόλου ολόληρο το χειμώνα. Οι θερμοκρασίες ήσαν πιό υψηλές, ίσως με μικρή διαφορά, αλλά πάντως φανερά υψηλότερες από πριν. Είπαμε ότι επρόκειτο για ένα παροδικό φαινόμενο, κι ότι τα πράγματα θα ξαναγύριζαν στις παλιές συνθήκες.

Και πράγματικά, ήλθε η ώρα και η στιγμή που ήλθαν στη μνήμη μας τα παλιά. Αυτό έγινε πριν από δυό χρόνια. Ενας βαρύς - όχι σαν τους παλιούς βέβαια - χειμώνας, ενέσκηψε στις αρχές του Δεκεμβρίου, και κράτησε μέχρι που βγήκε  ο Ιανουάριος, χωρίς να παρουσιαστούν μάλιστα οι γνωστές  « Αλκυονίδες ημέρες ». Αλλά  όπως φαίνεται, η περίπτωση αυτή ήταν ένα  « ξεθύμασμα » της ατμοσφαιρας  ύστερα από  δεκαετίες, και όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας τέτοιος χειμώνας, θα κάνει  δεκαετίες για να  ξαναφανεί. Και θα  περνάμε τους χειμώνες γλυκά και μαλακά, κάμνοντας  μάλιστα και σημαντική  οικονομία στα  καύσιμα, κάτι είναι κι αυτό με τις περίεργες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, έτσι δεν είναι ;

Αν είχαμε τις τις τελευταίες δεκαετίες, αυτούς τους  ηπιώτατους χειμώνες, μας βρήκε και κάτι άλλο που πολύ σπάνια το βλέπαμε στα παλιά χρόνια. Το καλοπκαίρι του 1987, κατά μήνα Ιούλιο, ένα κύμα καύσωνα σαρωσε την Βαλκανική χερσόνησο. Βέβαια, τόσο υψηλές θερμοκρασίες της  τάξης των  47 και 48  βαθμών, τις  βλέπαμε και  στα παλιά  χρόνια, μόνο που κρατούσαν μιά - δυό μέρες μονάχα. Αλλά αυτή τη  φορά, το πράγμα  κράτησε μιά ολόκληρη βδομάδα. Και την πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή τη βδομάδα. Μόνο στην πρωτεύουσα, στην οποία είναι γνωστό ότι  σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είχαμε τρεις χιλιάδες θύματα από θερμοπληξία, από αδιαφορία  των κρατικών υπηρεσιών, από αδιαφορία των γειτόνων προς τους απομονωμένους ηλικιωμένους ανθρώπους. Σε μιά εποχή που κανένας δεν γνωρίζει ποιός είναι ο  διπλανός του, ο γείτονάς  του, και τί καπνό φουμάρει, τί προβλήματα αντιμετωπίζει. Από το καλοκαιρι εκείνο το φοβερό, μάθαμε να αντιμετωπίζουμε  παρόμοιες καταστάσεις, τα παθήματα γίνονται συχνά μαθήματα.

Αλλού δεν τα ήξεραν αυτά, κι αν τα άκουσαν στις ειδήσεις, καμμιά σημασία δεν έδωσαν, εδώ καίγεται το σπίτι του διπλανού μας και δεν μας  καίγεται καρφί, θα  δώσουμε λοιπόν σημασία στη ζέστη που πλάκωσε  στη Βαλκανική  χερσόνησο ; Όμως, μιά  βουλγαρική  παροιμία - που την  έχουμε αναφέρει  πολλές φορές - λέει : « Όταν  δείς το γύφτο με  την αρκούδα του στην αυλή του γείτονά σου, να ξέρεις ότι σε λίγο θα βρίσκεται και  στη δική σου αυλή ». Και πραγματικά, κάποιοι που  δεν πρόσεξαν το γύφτο με  την αρκούδα του στη αυλή του γείτονά  τους - εδώ  στα Βαλκάνια - τον  είδαν να έρχεται μετά  από μερικά  χρόνια και στη δική τους αυλή.

Αυτό έγινε το καλοκαίρι που πέρασε. Πράγματα εκπληκτικά έγιναν στην Κεντρική, αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη, που κανένας δεν τα είχε  ματαδεί ποτέ του. Ούτε και τα βιβλία είχαν τίποτε σχετικές αναφορές τις τελευταίες δυό  χιλιετίες. Ζέστη μεγάλη, πάρα πολύ μεγάλη. Το θερμόμετρο ανέβαινε, κι όλο  ανέβαινε και σταματημό δεν είχε. Κεντρική Ευρώπη με σαρανταέναν και σαρανταδυό βαθμούς, λίγο πιό νότια στους σαρανταέξι και σαραντα οκτώ. Πήγαν να τρελλαθούν οι άνθρωποι. Κάψα φοβερή, που εκεί συνδυάζεται και  με πολλή υγρασία, και η οποία δείχνει  να είναι η θερμοκρασία  άλλους δέκα  βαθμούς παραπάνω. Αυτά  έγιναν, και κράτησαν και πολλές μέρες, δέκα και παραπάνω.

Τα αποτελέσματα ήσαν  καταστροφικά. Μόνο  στη Γαλλία, δεκατρεις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία και απότομη χειροτέρεψη χρόνιων ασθενειών που προϋπήρχαν. Ανθρωποι κατά το πλείστον ηλικιωμένοι, των οποίων  τα παιδιά  τους σηκώθηκαν και πήγαν διακοπές για να ξεφύγουν απ΄τη μεγάλη ζέστη. Κι όσο για τους γονιούς, έ, λοιπόν, γέροι κι άρρωστοι είναι, ας πάνε  στον αγύριστο, θα μας αφήσουν και τις περιουσίες τους, έτσι δεν έιναι ρε παιδιά ; Μάλιστα, αυτά τα πράγματα έγιναν. Υστερα απ όλα αυτά, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας τουυ υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός όμως - που δεν είχε λάβει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης ( και πού να φανταστεί ο άνθρωπος μιά τέτοια κατάσταση ; ) έμεινε  ακλόνητος  στη θέση του, δεν είμαστε  κορόϊδα να  χάσουμε το υπουργηλίκι και  τα πολλά Ευρώ που μας φέρνει ; Οσο για την πρόληψη της κατάστασης, ο υπουργός είχε ξεχάσει να ενημερωθεί από χρόνια τους Φυσικούς της ατμόσφαιρας που αναφέραμε παραπάνω, αν τους είχε συμβουλευτεί, αλλοιώς ίσως θα ήσαν τα πράγματα.

Μαζύ με τις ψηλές  θερμοκρασίες, όπως  θυμάστε πολύ  καλά, άναψαν τεράστιες πυρκαγιές σ΄ολόκληρη την περιοχή που  αναφέραμε. Πυρκαγιές που  κρατησαν βδομάδες, και έκαψαν ότι ήταν για κάψιμο. Και τούτο  πρωτοφανές και πρωτάκουστο ήταν. Επεσαν να τις σβύσουν χιλιάδες πυροσβέστες και εκατοντάδες  πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά αυτές το χαβά τους. Και έσβυσαν όταν  δεν είχαν τίποτε  άλλο να κάψουν. Ηταν  επόμενο, όταν έχουν ξεραθεί τα δάση, μιά μονάχα σπίθα είναι αρκετή για να  βάλει μπουρλότο, το ξέρουμε εμείς καλά αυτό από τις δικές μας πυρκαγιές, που γίνονται  - εκούσια ή  ακούσια - όταν έχουν ξεραθεί τα δέντρα το καλοκαίρι, και ρίξουμε ένα αποτσίγαρο στα ξερά χόρτα.

Πέρασαν κι οι πυρκαγιές, τίποτε δεν κρατά αιωνίως σ΄αυτό τον κόσμο.¨Ομως άλλα πράγματα έκαναν την  εμφάνισή τους αμέσως μετά. Πλημμύρες από  τις ακατάσχετες βροχές, που ανάγκασαν τους ανθρωπους να μεταχειρίζονται βάρκες για να  κυκλοφορούν στους δρόμους. Νερό με το τσουβάλι να δούν τα μάτια σου, και πώς να σταματήσεις αυτού του είδους τις καταστάσεις ; Θα περιμένεις να σταματήσουν από μόνες τους, δεν μπορούν να συνεχίζονται βέβαια επ΄ άπειρον. Και έτσι  έγινε. Και μαζύ με τις πλημμύρες, σταμάτησαν και οι δυνατοί αέρηδες που ξερρίζωναν στέγες και δέντρα, σταμάτησαν όλα.

Δεν είναι μόνο  αυτές οι ανωμαλίες  οι σχετικές με  τις καιρικές  συνθήκες. Και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμβαίνουν επίσης κάποια παρόμοια ή κάπως διαφορετικά, αλλά ανώμαλα φαινόμενα, που κάνουν  τους ανθρώπους να  απορούν. Και λένε κάποιοι, βλέποντας τα πράγματα αυτά : Μήπως παλάβωσε  ο καιρός, μήπως τρελλάθηκε η ατμόσφαιρα και μας κάνει τέτοια τερτίπια ; Ποτέ δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα, γιατί να τα έχουμε τώρα ;

Και αν έχει παλαβώσει  ο καιρός, ποιός άραγε  τον έκανε να τρελλαθεί ; Λοιπόν, όλοι ξέρουμε την αιτία, δεν χρειάζεται  και πολλή φιλοσοφία για να  καταλάβουμε. Ο άνθρωπος, αυτός που δεν έχει μυαλό, αυτός τρέλλανε την ατμόσφαιρα, αυτός παλάβωσε τον καιρό. Ηθελε την πρόοδο, τη γρήγορη  πρόοδο, και την  κατάφερε. Και μαζύ με την πρόοδο - όπως συμβαίνει και σε άλλα πράγματα - έπρεπε να πληρώσει και το τίμημά της. Και αυτό το τίμημα, ήταν αυτό το πλήθος των  ανωμαλιών που βλέπουμε  πολύ συχνά αυτούς τους καιρούς. Είναι γνωστό, δεν μπορείς να έχεις και την πίττα σωστή, και το σκύλο χορτάτο.

Είχαμε αναφέρει  τους Φυσικούς της  ατμόσφαιρας, χωρίς να  ασχοληθούμε παραπέρα με αυτούς. Ηλθε τώρα η  ώρα να τους ξαναφέρουμε στην επιφάνεια, και να δούμε τί θα μπορούσαν να μας  πούνε γι αυτή την κατάσταση. Λοιπόν, γνωρίζω δυό απ΄αυτούς, που βρίσκονται και διδάσκουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς είναι και καθηγητές στην ειδικότητα αυτή. Είναι ο κύριος  Ρ. που διδάσκει  στο πανεπιστήμιο  της Θράκης, και ο κύριος Ζ. που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τον πρώτο, τον Ζ. τον είχα ακούσει από ραδιοφώνου πρόπερσι, τον καιρό του  σφοδρού εκείνου  χειμώνα. Τί έλεγε ο  αξιότιμος αυτός επιστήμονας την εποχή εκείνη ; Με λίγα λόγια, ότι οι παλιές κλιματολογικές συνθήκες που ξέραμε, έχουν φύγει ανεπιστρεπτί, ότι δεν θα τις ξαναβλέπαμε στο μέλλον. Και ότι μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται από εδώ  και πέρα, εκεί που  είχαμε βροχές θα έχουμε  ξηρασία, εκεί που είχαμε κρύο θα έχουμε  ζέστη, και γενικά ότι ανάποδο μπορεί να γίνει. Ελεγε μάλιστα, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί πιά, ότι έγινε, έγινε.

Την εποχή εκείνη, ο έτερος των ειδικών, ο Ζ του πανεπιστημίου της Αθήνας, ήταν κάπως πιό ελαστικός  ως προς τη  μονιμότητα των  φαινομένων, έλεγε - αν  θυμάμαι  καλά - ότι κάτι μπορεί να γίνει και να βελτιωθεί η κατάσταση, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μετριασθούν και άλλα  παρόμοια. Αυτά τω καιρώ  εκείνω. Με τα τωρινά  φαινόμενα της κεντρικής Ευρώπης, τον είδα πολύ σκεπτικιστή, δεν πολυπιστεύει  ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει για να αναστραφεί ή έστω  α μην χειροτερέψει η κατάσταση. Προφανώς, καινούργια  δεδομένα είχαν εμφανιστεί, που προκάλεσαν  αναθεώρηση της στασης του. Τελικά, φαίνεται ότι οι Φυσικοί της ατμόσφαιρας, συμφωνούν στα ίδια συμπεράσματα.

Λοιπόν, αυτοί που τρέλλαναν  τον καιρό, είναι  οι άνθρωποι, γι αυτό δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία. Όπως όμως ξέρουμε, για  τους τρελλούς  υπάρχουν ειδικοί  γιατροί, οι ψυχίατροι, που αναλαμβάνουν να θεραπεύσουν την ψυχοπάθειά τους. Χρησιμοποιύν φάρμακα για κάθε είδος τρέλλας, ενώ  σε παλιότερα  χρόνια  χρησιμοποιούσαν  και ηλεκτροσόκ. Και έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στις θεραπείες που εφαρμοζουν. Για την τρέλλα που έχει η ατμόσφαιρα ( και  συνεπώς και ο  καιρός ), υπάρχουν επίσης  οι κατάλληλοι  ψυχίατροι. Είναι  οι Φυσικοί της ατμόσφαιρας που αναφέραμε. Μόνο που πρέπει να τους φωνάξεις να εφαρμόσουν τις θεραπείες τους, ενόσω  είναι νωρίς, σε μιά πρώτη  φάση. Όταν προχωρήσει η  ψυχοπάθεια, δεν μπορούν πιά να κάνουν τίποτε, ούτε καν ανακουφιστική θεραπεία.

Στην περίπτωση της ατμοσφαιρικής  ψυχοπάθειας για την  οποία γίνεται εδώ λόγος, τους γιατρούς  αυτούς δεν  τους ειδοποίησαν  εγκαίρως, πέρασαν πολλες δεκαετίες για να τους θυμηθούν, παρ΄όλο που εκείνοι τα έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους από αρκετό καιρό νωρίτερα. Τώρα που τους συμβουλευονται - και πάλι  όχι στο βαθμό που πρέπει - η κατάσταση είναι πιά εκτός ελέγχου. Ακόμα κι αν υπήρχαν ειδικά ψυχιατρεία για την ατμόσφαιρα, δεν θα μπορούσε να γίνει  τίποτε. Αυτά  έπρεπε να γίνουν  νωρίς, πολύ νωρίς. Τί λένε  οι παροιμίες ; Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε. Και των φρονίμων τα  παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Και στην προκειμένη περίπτωση, ξέχασαν ολωσδιόλου να μαγειρέψουν. Τώρα είναι αργά για δάκρυα, Ηλέκτρα.



Υ. Γ. Εδώ και αρκετό καιρό, μιά καινούργια πρόβλεψη έρχεται από τους Φυσικούς της ατμόσφαιρας, που καθόλου καλά μαντάτα  μας φέρνει. Τι μας  λένε λοιπόν, οι  ειδικοί αυτοί περί των καιρικών φαινομένων, και ποιές είναι οι προβλέψεις που κάμνουν ; Λοιπόν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας λένε καθαρά και ξάστερα, ότι μετά από εικοσιπέντε χρόνια, δηλαδή γύρω στο δύο χιλιάδες τριανταπέντε - κατά προσέγγιση  βέβαια – οι  περιοχές της  νότιας Ευρώπης, δηλαδή Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία και Ιβηρική χερσόνησος ( Ισπανία και Πορτογαλία ), θα  έχουν το κλίμα  της βόρειας Σαχάρας. Δηλαδή, θα πρέπει να  κάμνουν  οι άνθρωποι την εποχή εκείνη – αν θα παραμεινουν στις περιοχές αυτές βεβαια και δεν φύγουν κάπου στα βορεινα -  να βρούνε  μπόλικες καμήλες τις  εποχές εκείνες, και να ταξειδεύουν από όαση σε όαση μ΄αυτές. Είναι  έτσι τα πράγματα ; Αυτά  θα μας φέρει το γνωστο και μη εξαιρεταίο « θερμοκήπιο » λοιπόν ; Ιδωμεν. Δηλαδή θα διύνε οι άνθρωποι που θα βρίσκονται σ΄εκείνες τις εποχές στα μέρη αυτά, το αληθινό κλίμα της Βόρειας Σαχάρας, αν  στ΄αλήθεια επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις των Φυσικών της ατμόσφαιρας ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου