Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΟΓΔΟΝΤΑ ΛΕΠΤΑ

Ο   Γ Υ Ρ Ο Σ    Τ Ο Υ   Κ Ο Σ Μ Ο Υ   Σ Ε   Ο Γ Δ Ο Ν Τ Α   Λ Ε Π Τ Α



Είμασταν πριν από λίγους  μήνες, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας σαν κράτος, το μοναδικό μάλιστα στην Ευρώπη θα έλεγα, αν δεν ήταν και η Ουγγαρία στη μέση, που  όμως δεν έχει τα δικά μας τεράστια  βερεσέδια. Μάλιστα, το  πρώτο και  κυριώτερο, είναι ότι δεν  χρωστά στις ξένες τράπεζες το κολοσσιαίο για τα δικά μας  δεδομένα, ποσό των τριακοσίων δισεκατομμυρίων Ευρώ, που τώρα μεγαλώνει και προχωρά ακάθεκτο προς τα τετρακόσια δισεκατομμύρια και βλέπουμε και παρακάτω.

Λίγο πριν καταφθάσει στη χώρα μας η γνωστή και μη εξαιρεταία  « τρόϊκα », στην οποία ως γνωστόν περιλαμβάνεται  και  το θαυματουργό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γνωστό με τα ελληνικά του  αρχικά Δ. Ν. Τ. που  προφέρεται Δου - Νου – Του, άρχισαν  να διατυμπανίζονται σε ολόκληρο  σχεδόν τον  κόσμο, μέσω  των τηλεοπτικών εκπομπών και των εφημερίδων Ευρώπης  και Αμερικής, ακόμα και Ανατολικής Ασίας, διάφορα σχόλια ήκιστα κολακευτικά για την ελληνική οικονομία, που επρόκειτο να καταρρεύσει όπου νά΄ναι, να πάει σε πτώχευση με όλες τις λεπτομέρειες  των πραγμάτων. Και τα  σχόλια αυτά, καθημερινά  ήσαν, και συνεχίστηκαν και μετά την άφιξη της τρόϊκας για αρκετό διάστημα.

Δεν θυμάμαι καμμιά  άλλη φορά, που η  ιστορική αυτή χώρα – εκτός  από τις εποχές των πολέμων της – να τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων  ενημέρωσης, ακόμα και των πιό σημαντικών. Και επίσης, και το σχολιασμό  πολλών  οικονομικών  παραγόντων σ΄ολόκληρο τον κόσμο, που  άλλη δουλειά  λες και δεν είχαν, και  όλη τους η  σκέψη, ήταν  ο σχολιασμός της κατάστασης  της ελληνικής οικονομίας, οι πιθανότητες πτώχευσης, ο αντίκτυππος που θα είχε αυτή η πτώχευση στην παγκόσμια οικονομία, το  πόσες χώρες  θα ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο της οικονομικής κατάρρευσης. Μ΄ αλλα λόγια, είχαμε γίνει  το κέντρο του κόσμου στο οικονομικό πεδίο, δεν υπήρχε τίποτε άλλο που ήταν άξιο σχολιασμού.

Mαζύ με τα χάλια της οικονομίας που προκάλεσαν την παγκόσμια προσοχή, κι άλλα πράγματα φαίνεται ότι σχολιάστηκαν σε βάρος της χώρας  που γέννησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπαν για τη διαφθορά που υπάρχει σε πολλά επίπεδα, τις σκοτεινές  ιστορίες με τα οικονομικά συμφέροντα, και διάφορα άλλα που  δεν τα θυμάμαι, αν και δεν πέρασε  πολύς καιρός από την εποχή που έλαβαν  χώραν αυτά τα σχόλια. Γενικά πάντως, η χώρα μας για ένα αρκετά μεγάλο διαστημα, έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Είπαν ακόμα – τώρα το  θυμήθηκα – ότι αν  η χώρα μας έπεφτε  σε πτώχευση, ήταν πολύ πιθανό ότι θα την ακολουθούσαν  στο δρόμο αυτό και άλλες χώρες, που βρισκόντουσαν στο ίδιο περίπου οικονομικό αδιέξοδο. Οτι αν έπεφτε σε πτώχευση, κινδύνευε  και αυτό ακόμα το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, ότι θα επακολουθούσαν και πολλά  αλλα δυσάρεστα, αν βαράγαμε το κανόνι. Μάλιστα, όσο μικρή και ασήμαντη κι αν μας φαίνεται η χώρα μας  μπροστά στους οικονομικούς κολοσσούς, φαίνεται ότι μεγάλη ήταν η σημασία της πιθανής κατάρρευσής της. Πράγμα που δεν αναφέρθηκε για καμμιά άλλη χώρα. Και  πρέπει να είμαστε  πολύ περηφανοι για τη σημασία που δώσανε στα οικονομικά μιάς τόσο μικρής χώρας σαν τη δική μας.

Στη σημερινή εποχή των γρήγορων μεταδόσεων των ειδήσεων σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα σε όλον τον « πεπολιτισμένον » κόσμο, τα νέα αυτά μεταφέθηκαν με μεγάλη ταχύτητα με όλα τα μέσα επικοινωνίας και δημοσιότητας σ  όλο τον πλανήτη. Και με τη ευκαιρία αυτή, μου ήλθε στο νού το ταξείδι του Φιλέα Φογκ, που έκανε το γύρο του κόσμου σε ογδόντα ημέρες, μέσω του γνωστου μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν  « Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες, », που γράφτηκε πριν περίπου εκατόν τριάντα χρόνια. Και ο  μεν Φιλέας Φογκ, έκανε το γύρο του κόσμου μέσα στις ογδόντα αυτές ημέρες, όμως τα δικά  μας χαμπάρια, έκαναν το γύρο του κόσμου σε λιγότερο από ογδόντα λεπτά. Αυτό θα πεί πρόοδος, έτσι δεν είναι ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου