Α Σ Η Μ Ω Σ Ε , Ν Α Σ Ο Υ Π Ω Τ Η Μ Ο Ι Ρ Α Σ Ο Υ !
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια, άρχισαν να νοιώθουν ανασφαλείς, φοβόντουσαν το μέλλον και τί αυτό θα τους φέρει. Φόβος όχι αδικαιολόγητος, αν σκεφτούμε πόσα απρόοπτα μας επιφυλάσσει η λεγόμενη « μοίρα » ή τύχη - όπως κι αν την ονομάσουμε, η σημασία της είναι η ίδια. Σεισμοί, καταποντισμοί, ξηρασίες, πλημμύρες, αρρώστειες, επιδημίες, δυστυχήματα, αναπηρίες, συζυγικές απίστίες - κι αυτές είναι κατά κάποιον τρόπο ατυχήματα - όλα αυτά έκαναν τον άνθρωπο από αιώνες πολλούς να θέλουν να μάθουν τί τους επιφυλάσσει το μέλλον, λες και αν το ξέρουνε, μπορούν και να το αποφύγουνε, ενώ είναι γνωστη η ρήση των ενδόξων προγόνων μας « το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον ». Κι αφού είναι αδύνατον, σε τί χρησιμεύει να το ξέρουμε ;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιούς τρόπους αναζήτησαν τις πρώτες αρχές για να μάθουν τα μέλλοντα. Σε μεταγενέστερες εποχές, έχουμε πολλά στοιχεία και μάλιστα γραπτά, και παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά ή αρκετά από αυτά.
Η περιοχή της Μεσοποταμίας - Σουμέριοι και Ακκάδες - είναι το μέρος όπου αναπτύχθηκε η αστρονομία που χρησίμεψε κυρίως για αστρολογικούς σκοπούς. Οι Μεσοποτάμιοι έμαθαν γρήγορα το ζωδιακό κύκλο, δηλαδή τους αστερισμούς, μέσα από τους οποίους κινείται - ή μάλλον φ α ί ν ε τ α ι ν α κ ι ν ε ί τ α ι - ο ήλιος στην ετήσια περιφορά του γύρω από τη γή. Και λέμε ότι φαίνεται να κινείται, επειδή αυτή που κινείται είναι η γή ενώ ο ήλιος διαγράφει τη φ α ι ν ο μ ε ν ι κ ή τ ρ ο χ ι ά του στον ουρανό. Τα ζώδια είναι εικόνες που σχηματίζονται στον ουρανό από αστέρια μακρυνά, απέχοντα μεταξύ τους χιλιάδες έτη φωτός. Από την αρχαιότητα, ονόμαζαν τις εικόνες αυτές με διάφορα ονόματα. Τώρα τις ξέρουμε με τα ονόματα σκορπιός, λέοντας, παρθένος, ιχθείς και τα λοιπά γνωστά.
Οι Μεσοποτάμιοι λοιπόν, φαντάστηκαν ότι οι εικόνες που έβλεπαν στον ουρανό, μπορούσαν να προβλέψουν κατά κάποιον τρόπο το μέλλον για τους ανθρώπους. Δεν περιορίστηκαν όμως σ΄ αυτά τα σημεία. Δημιούργησαν διάφορες μορφές μαγείας, με τις οποίες θεωρούσαν ότι μπορούσαν να επηρεάσουν την τύχη άλλων ανθρώπων, εκστομίζοντας πότε ευχές και πότε κατάρες ή διάφορες ακατάληπτες φράσεις. Ετσι, δημιουργήθηκαν οι μάγοι. Ακολούθως, βρέθηκαν οι οιωνοσκόποι -αυτοί πλημμύρισαν όλη την οικουμένη,από τους πιό απόλίτιστους λαούς, μέχρι τους πολιτισμένους. Οι οιωνοσκόποι -που βεβαίως ανθούσαν και στην αρχαία Ελλάδα - παρατηρούσαν διάφορα φαινόμενα, από την επισκόπηση των οστών των ζώων, μέχρι δεν ξέρω τι άλλο, και έβγαζαν τις προβλέψεις τους για το μέλλον, όπως κάμνουν οι επιστήμονες μετεωρολόγοι σήμερα, παρατηρώντας τις φωτογραφίες από δορυφόρους και την πορεία των διαφόρων βαρομετρικών συστημάτων.
Δεν άργησαν να εμφανιστούν - πρώτα στην Μέση Ανατολή - και τα μέντιουμς, που επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των νεκρών και τα οποία τους απεκάλυπταν διάφορα πράγματα που αφορούσαν το μέλλον, κοντινό ή μακρυνό. Τελικά, όλων των ειδών οι μαντείες έκαναν την εμφάνισή τους, μάλιστα υπό τας ευλογίας των ιερατείων, όπως τα μαντεία των αρχαίων Αιγύπτιων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και πλήθος άλλων. Εννοείται ότι όλα αυτά - χωρίς καμμιά εξαίρεση - ήσαν και παραμένουν απάτες εις βάρος των ουκ ολίγων ανθρώπων, που αγωνιώντας για το μέλλον, προσφεύγουν στις καλά αμοιβόμενες υπηρεσίες τους.
Αυτά για την αρχαιότητα.Όμως, μερικές από αυτές τις απάτες συνεχίζονται και στα σημερινά χρόνια με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν και στην αρχαιότητα. Τούτο ισχύει κυρίως για την αστρολογία, μιά « επιστήμη », που διατείνεται ότι με την κατάταξη των ανθρώπων σε διάφορα ζώδια - ανάλογα με τον χρόνο της γέννησής τους - έχουν και διαμορφωμένο από τα άστρα χαρακτήρα, και ανάλογες τάσεις και ροπές προς διάφορες καταστάσεις.
Στην εποχή που η γενετική επιστήμη, δηλαδή η μελέτη της κληρονομικότητας, η μελέτη των γονιδίων που περιέχονται στην έλικα του D.N.A. και προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις ιδιότητες του ατόμου - ξεκινώντας από πολύ παλιούς προγόνους - παρουσιάζονται οι αστρολόγοι -που δεν είναι τίποτε άλλο από αγύρτες της χειρότερης μορφής -να μας λένε τι πρόκειται να μας συμβεί μέσα στην ημέρα ή την βδομάδα. Και υπάρχουν πλήθη ανθρώπων που τους ακούνε και εμπιστεύονται στις προβλέψεις τους. Λένε λ.χ., ότι στα αισθηματικά σας ζητήματα, ( λάθος αγραμματωσύνης, τα αισθηματικά αφορούν την ακοή, την όσφρηση, την όραση, δηλαδή τις αισθήσεις, ενώ ύπονοούν τα συναισθηματικά ), θα τα πάτε έτσι ή αλλοιώς, άσχετα αν ο ενδιαφερόμενος είναι πεντε ή ενενήντα ετών, δεν έχει σημασία. Το ίδιο και για τα οικονομικά, που ισχύουν και για τους εύπορους και για τους συνταξιούχους των εκατό χιλιάδων δραχμών.
Λένε επισης για κάποιον που είναι στη φυλακή με ισόβια δεσμά, ότι οι οικονομικές ή και οι « αισθηματικές » του υποθέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο,αλλά θα έχει κάποια δυσκολία στο θέμα της υγείας του.Σε κάποιον άλλο λένε, ότι η υγεία του θα έχει κάποιες δυσκολίες-και ο άνθρωπος βρίσκεται στο τελικό ανίατο στάδιο του καρκίνου.Κατά όμοιο τρόπο δίνονται και άλλες προβλέψεις που καταντούν να είναι κωμικές, αν όχι για κλάμματα.
Βέβαια, υπάρχει μιά επιρροή που δεν την αρνείται κανένας. Είναι η επιρροή της Σελήνης πάνω στη γή, υπό τη μορφή των παλιρροιών, αυτό είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση σωστό. Όμως, η πρόσκαιρη μετατροπή ενός ανθρώπου σε λυκάνθρωπο - αγγλικά werewolf - κάτω από την επίδραση της πανσέληνου, είναι αποκύημα της φαντασίας, που έχει δημιουργήσει αυτόν τον μύθο σε πολλούς λαούς, και αυτό δεν οφείλεται βέβαια στους διάφορους μάγους.
Μιά πολύ γνωστή μορφή πρόβλεψης του μέλλοντος, είναι η χειρομαντεία. Η τσιγγάνα - συνήθως τσιγγάνες επιδίδονται στο ευγενές αυτό σπορ - κυττάζει εμβριθώς την παλάμη του επιθυμούντος να μάθει τα μελλούμενα, και αποφαίνεται - κατόπιν καταβολής της προβλεπόμενης αμοιβής - το τι πρόκειται να συμβεί σε χρόνο αόριστο, και κατά ένα τρόπον τα μάλα αόριστον επίσης.
Οι μαγικές κάρτες Ταρώ, είναι επίσης ένας καλός και αξιέπαινος τρόπος να κερδίσει μιά χαρτομάντισσα μερικά ή αρκετά ή και πολλά χρήματα από κάποιους αφελέστατους πελάτες της. Από παλιά χρόνια εξ άλλου, η χαρτομαντεία - υπό μορφήν μιάς λίαν επιστημονικής μεθόδου, της πασιέντζας - ήταν σε ευρύτατη χρήση, η χαρτομαντεία Ταρώ είναι μιά μετεξέλιξη της παλαιάς αυτής και αλάνθαστης μεθόδου πρόγνωσης του μέλλοντος.
Να μην ξεχάσουμε και την καφεομαντεία, αυτό το όνομα της δίνω ελλείψει κάποιου πιό κατάλληλου που όμως δεν μου έρχεται στο νού. Η απαράμιλλη τεχνική της μεθόδου αυτής που σπουδάζεται σε ειδικές σχολές, συνίσταται ως γνωστόν, στην σχολαστική μελέτη του ιζήματος του καφέ -κατακάθι ή ντελβές κατά την λαϊκή απόδοση - και η οποία μελέτη φέρνει σε φως μυστηριώδη πράγματα, από την εύρεση χαμένων αντικειμένων, μέχρι την αποκάλυψη κάποιων κρυφίων « νυχτοπερπατημάτων » του συζύγου.
Είναι να θαυμάζει κανείς και να απορεί συγχρόνως, για το πόσο πολλοί είναι οι ασχολούμενοι επαγγελματικά με τις προβλέψεις του μέλλοντος, καθώς και για το πόσο πολλοί είναι οι καταφεύγοντες στους ειδικούς αυτούς. Λέμε ότι βρισκόμαστε βαθειά μέσα στην εποχή της μεγάλης επιστημονικής προόδου, και όμως το εμπόριο αυτό ανθεί όσο ποτέ άλλοτε. Σημείο των καιρών. Πολύ μεγάλη είναι η ανασφάλεια του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτή ακριβώς είναι που τον οδηγεί στους « επιστήμονες » αυτού του κλάδου.
Και όμως. Στο δέκατο όγδοο κεφάλαιο του Δευτερονομίου - ενός από τα τριανταεννιά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης - αναφέρεται ρητώς και αμετακλήτως, ότι οι πάσης φύσεως μάγοι, προγνώστες μέλλοντος, μέντιουμς που επικοινωνούν με τα πνεύματα των νεκρών και άλλοι παρόμοιοι, πρέπει να δ ι ώ χ ν ο ν τ α ι α π ό τ η χ ώ ρ α, με άλλα λόγια είναι όλοι τους απατεώνες μεγάλης ολκής. Αυτά πριν περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια. Πού είσαι καϋμένε Μωυσή να δεις τα χάλια μας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου