Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΛΛΙΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ........

Κ  Α  Λ  Λ  Ι  Ο     Π  Ε  Ν  Η  Ν  Τ  Α      Χ  Ρ  Ο  Ν  Ι  Α  ............

Τον ξέρετε τον  Ηλία Μέτσνικωφ, το  διάσημο - κάποτε - Ουκρανό  βιολόγο, που πήρε το βραβείο Νομπέλ  βιολογίας  στις αρχές του εικοστού  αιώνα ; Μην τρομάζετε, δεν  είναι και καμμιά μεγάλη αμαρτία αν δεν τον ξέρετε, ομολογώ ότι και εγώ δεν τον ήξερα πριν από πέντε - έξι χρόνια, αλλά γηράσκω αεί διδασκόμενος. Δεν τον ήξερα τον διάσημο στην εποχή του εκείνον άνθρωπο, μιά μέρα όμως τον έμαθα. Και έμαθα συγχρόνως και  κάποιες απόψεις του, που είχε διατυπώσει  σχετικά με το  προσδόκιμο χρόνου  ζωής που έπρεπε  να έχει - κατά μέσον όρον βέβαια - ο  άνθρωπος. Και να τί έλεγε λοιπόν  αυτός ο Ηλίας Μέτσνικωφ, ο άνθρωπος από την Οδησσό της Ουκρανίας, από την πόλη  δηλαδή όπου είχε την έδρα της η γνωστή μας  « Φιλική Εταιρία », αυτή που προετοίμασε την επανάσταση του 1821.

Ο Μέτσνικωφ λοιπόν, είχε παρατηρήσει, ότι  χωρίς καμμιά  εξαίρεση, όλα  τα θηλαστικά ζούνε επτά φορές το χρόνο της πλήρους ανάπτυξής τους. Αν ένα θηλαστικό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του - ας πούμε - σε πέντε χρόνια, τότε ο χρόνος ζωής του θα είναι περίπου τριανταπέντε χρόνια. Αν μεγαλώνει τρία χρόνια, θα ζήσει εικοσιένα  χρόνια. Αυτός είναι ο κανόνας του Μέτσνικωφ, που  υποχρεωτικά  πρέπει να  εφαρμόζεται  και στον  άνθρωπο, που είναι κι αυτός ένα ζώο θηλαστικό. ( Η λέξη « ζώο »  εδώ, δεν  πρέπει να  μας ξενίζει  καθόλου, πολύ περισσότερο που πολλοί άνθρωποι είναι αληθινά ζώα με όλη τη σημασία της λέξης ).

Σύμφωνα λοιπόν μ΄αυτή τη θεωρία ( που την αναπτύξαμε και σε άλλη περίπτωση ), ο άνθρωπος - που  συμπληρώνει την ανάπτυξή  του σε δεκαοκτώ περίπου χρόνια - θα έπρεπε να ζεί περίπου εκατόν είκοσι πέντε χρόνια, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Όμως  δεν γίνεται αυτό, παρά μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Είχαμε εξηγήσει για ποιό λόγο, ή για ποιούς λόγους, δεν μπορεί να το καταφέρει  αυτό. Πολλές σκοτούρες, πολλές στενοχώριες, θλίψεις, βάσανα επί βασάνων, η οικονομική εφορία, η εργασία ( τα άλλα θηλαστικά δεν εργάζονται με την έννοια τουλάχιστον που δίνεται στην ανθρώπινη εργασία ), και διάφορες άλλες επιδράσεις που μπορείτε και μόνοι  σας να βρείτε. Αυτοί είναι  όπως φαίνεται  οι λόγοι που δεν μπορεί ο άνθρωπος να επαληθεύσει το νόμο  του Μέτσνικωφ. Αυτοί που τον επαληθεύουν ως ένα σημείο, είναι άνθρωποι που δεν τους καίγεται καρφί για το ότι γίνεται κοντά τους. Που τίποτε δεν τους καταπιέζει, τίποτε το έξαιρετικά σοβαρό δεν τους νοιάζει, οι γνωστοί με τον ελληνοποιημένο γαλλλικό όρο « ζαμανφουτίστες ». Αυτοί είναι που φτάνουν και ξεπερνούν  πολλές φορές τα εκατό χρόνια.

Για να φτάσουν  οι άνθρωποι  κοντά σε  κάποια μεγάλη  ηλικία, μιάς και δεν μπορούν να πάνε με το νόμο  του Μέτσνικωφ, πρέπει  να παίρνουν τα  μέτρα τους. Ο άνθρωπος είναι σαν μιά μηχανή, σαν ένα αυτοκίνητο. Αν το συντηρείς καλά και με επιμέλεια, μπορεί να διατηρηθεί κατά πενήντα ή και παραπάνω τοις εκατό  του χρόνου ζωής που έχουν τα αυτοκίνητα που δεν έχουν την κατάλληλη  συντήρηση, αυτά που  δεν έχουν συχνό σέρβις. Αν δεν παίρνεις τα μέτρα σου πάνω  σ΄αυτό τον  τομέα, αν δεν  αλλάζεις συχνά  τα φθειρόμενα  εξαρτήματα του αυτοκινήτου, είναι πολύ  φυσικό ότι δεν μπορεί να τραβήξει πολλά χρόνια. Μπορεί να διαλυθεί στα δέκα  χρόνια, ενώ  άλλα, διατηρούμενα  και συντηρούμενα με προσοχή, μπορούν να φτάσουν τα δεκαπέντε ή και είκοσι χρόνια.

Ετσι ακριβώς είναι και  ο άνθρωπος. Ας πάρουμε  την πλευρά  του άσχημα συντηρούμενου αυτοκινήτου - ανθρώπου. Καπνίζει  τσιγάρο, λίγο, περισσότερο ή πολύ. Αν είναι βαρύς καπνιστής, ένα πολύ  πιθανό αποτέλεσμα, θα  είναι να φθείρει  τις αρτηρίες  του, όχι μόνο τις στεφανιαίες της καρδιάς, αλλά και τις εγκεφαλικές και όλες τις υπόλοιπες. Ο καπνός μεταφέρει τη  χοληστερίνη του  αίματος, και την κολλά επάνω  στις αρτηρίες. Ακόμα κι αν υπάρχει μέτρια ή και μικρή χρήση του, βλάβη μπορεί να γίνει. Θα γεμίσει ακόμα, τους πνεύμονές του με πίσσα, που είναι ένα πολύ κακό πράγμα στο αναπνευστικό σύστημα, οδηγεί συχνότατα σε βρογχογενές καρκίνωμα. Αυτά για τον καπνιστή.

Για τον καταχραστή ποτών που περιεχουν υψηλές ποσότητες  αλκοόλ, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, τα ξέρει  όλος ο κόσμος. Και δεν εννοώ μονάχα τον χρόνιο αλκοολισμό, που είναι μιά βαρειά μορφή τοξικομανίας, αλλά και τον καταχραστή οινοπνευματωδών ποτών, αυτόν που δεν πίνει καθημερινά, αλλά όταν πίνει, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες. Η αντοχή του οργανισμού σε μεγάλες υπερβάσεις δεν είναι απεριόριστη.

Το άγχος από  το καθημερινό  στρες που  υφίσταται ο  σύγχρονος  άνθρωπος, είναι καταστρεπτικό για την υγεία, όλοι το ξέρουμε τώρα αυτό. Ελαττώνει σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες βέβαια. Είδατε καμμιά αγελάδα, κανένα πρόβατο που να έχει καταληφθεί από άγχος, που να σκέπτεται με αγωνία την αυριανή ημέρα, την τράπεζα που της οφείλει χρήματα, την οικονομική  εφορία ; ( Εχω πρόβλημα φαίνεται με τις τράπεζες και την  εφορία, ίσως  από τις  ειδήσεις για  κατασχέσεις, για  πλειστηριασμούς, για πανωτόκια ). Εχει η  φοράδα καμμιά  στενοχώρια όταν  αρρωστήσει ή  πεθάνει το μωρό της ; Ισως για λίγες ώρες, όχι παραπάνω. Πηγαίνει ποτέ ο εφοριακός να ζητήσει από το σκύλο μας να πληρώσει τις οφειλές του στην εφορία ; Αυτά και για το άγχος.

Ο χαρτοπαίχτης που περνά με αγωνία ολόκληρη τη νύχτα στο επαγγελματικό χαρτοπαίγνιο, είναι φανερό ότι βάζει πολύ  μεγάλο εμπόδιο  στην επαλήθευση του νόμου του Μέτσνικωφ. Δεν μπορείς να αγωνιάς σε κάθε μοίρασμα της τράπουλας και να έχεις την απαίτηση να είσαι μακρόζωος, έτσι δεν είναι ; Δεν είναι μιά  μέρα, δεν  είναι μιά βδομάδα, είναι μιά κατάσταση που αρχή έχει, τέλος όμως όχι.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι μεγάλο  ποσοστό των σύγχρονων ανθρώπων πάσχει από ελλειψη του απαραίτητου  ύπνου. Για πολλούς και διάφορους  λόγους. Όταν τα ζώα κουράζονται, νυστάζουν  και πηγαίνουν για ύπνο, χωρίς να ενδιαφέρονται  για το  πρόγραμμα της τηλεόρασης, για τα θεάματα και τη νυχτερινή  ζωή. Μπορούν  λοιπόν  να έχουν  ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των ανθρώπων, πράγμα που τα δίνει το δικαίωμα να ακολουθούν τον βιολογικό νόμο στον οποίο αναφερόμαστε.

Με τις προόδους που εχει πραγματοποήσει η ιατρική  επιστήμη τις  τελευταίες δεκαετίες, θα περίμενε κανείς να δώσει πολλά χρόνια επί πλέον στο  προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου. Μπορούμε να πούμε ότι σε σημαντικό βαθμό το έχει καταφέρει αυτό. Αλλά όχι για όλους, όχι για πολλούς. Για να επωφεληθεί ο άνθρωπος από αυτή την πρόοδο, πρέπει και να χρησιμοποιεί όλα όσα έχουν  επιτευχθεί σ΄αυτό  τον τομέα. Αλλά ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, δεν θέλει να επωφεληθεί από αυτά που του προσφέρει αυτή η πρόοδος.

Λοιπόν, έφτασε ο άνθρωπος τα σαράντα του χρόνια ; Πρέπει να  αρχίσει να επισκέπτεται το γκαράζ για  έλεγχο, για ανεύρεση  κάποιας πιθανής  ανωμαλίας, και επομένως και της επισκευής της. Και αυτός ο  έλεγχος, θα πρέπει  από εκεί ύστερα - έχει ή δεν έχει τίποτε το ανώμαλο - να συνεχίζεται ανελλειπώς. Και αν μεν δεν παρουσιάζει καμμιά ανωμαλία στο σύστημά του, έχει καλώς. Αν όμως έχει  βρεθεί κάτι - έστω και  επουσιώδες - θα πρέπει να ακολουθεί αυτά που του  παραγγέλει ο αρμόδιος περί  τα τοιαύτα, ο γιατρός του, που είναι και ο επισκευαστής και συντηρητής του, ο γκαραζιέρης του.

Πολλές ιστορίες σχετικές με την υγεία, θα μπορούσαν να  προληφθούν, αν υπήρχε αυτό που ονομάζουμε  « πρόληψη », αντί  να περιμένουμε τη  « θεραπεία », που  συχνά δεν καταφέρνει και πολύ σπουδαία πράγματα. Εχουμε όμως την πρόνοια να συντηρούμε το αυτοκίνητο προτού να πάθει βλάβες ; Για αρκετούς ανθρώπους, ναι, την  έχουν. Αλλά υπάρχουν και πολλοί που ασχολούνται με το πρόβλημα, όταν αυτό προκύψει. Και υπάρχουν  και κάποιοι, που λένε ( σε παράφραση  του λόγου  του Ρήγα Φεραίου ), « κάλλιο  πενήντα χρόνια ελεύθερη ζωή, παρά  ογδόντα και πιό  πάνω, σκλαβιά  και φυλακή ». Και  σου λένε και  το άλλο : « Ασχημα, πολύ ασχημα τα γηρατειά, δεν τα θέλω  καθόλου ». Είναι κι αυτός ένας τρόπος σκέψης, που εμποδίζει ίσως  πολλούς από το να τρέχουν πίσω από τα ζητήματα της υγείας τους. Και θα το ξαναπούμε. Όταν δεν κάνεις κανονικά το σέρβις στη μηχανή σου, δεν πρέπει και να περιμένεις να κρατήσει αυτή για πολλά χρόνια, γρήγορα θα αρχίσει να παρουσιάζει ανωμαλίες. Και φυσικά, σε μικρό διάστημα θα είναι αδύνατο να υποστεί καμμιά επισκευή.

Λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, να έχετε στο νού σας ότι είστε μηχανές που χρειάζονται τακτική συντήρηση, ιδίως μετά από κάποια ηλικία. Ολοι λοιπόν στον γκαραζιέρη σας, που θα φροντίζει στο να βρίσκεται η μηχανή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου