Ε Ν Α Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α Κ Α Ι Ν Ο Υ Ρ Γ Ι Ο Α Θ Λ Η Μ Α
Δεν μπορεί κανένας εκτός από τους ειδικούς πανω σ΄αυτά τα θέματα να τα υπολογίσει. Τί να υπολογίσει ; Τον αριθμό των αθλημάτων που υπάρχουν και αναπτύσσονται σ΄ολόκληρο τον κόσμο στις μέρες μας. Οι πολλοί γνωρίζουν έναν αριθμό από σπορ, που όμως είναι πολύ μικρός από εκείνον που υπάρχει στην πραγματικότητα. Παράδειγμα, το άθλημα της πελότας, που παίζεται νομίζω μονάχα στην Ισπανία, δεν έχω ακούσει να το παίζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ακόμα και ολυμπιακά αθλήματα υπάρχουν που δεν είναι καθόλου γνωστά, που καλλιεργούνται από ένα περιορισμένο αριθμό αθλητών και σε πολύ λίγες χώρες.
Όμως, υπάρχει και ένα άθλημα, που εδώ και δεκαετίες έχει τους περισσότερους οπαδούς και αθλούμενους σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις πιό υποανάπτυκτες αθλητικά περιοχές. Οχι, δεν πρόκειται για το ποδόσφαιρο που έχει εκατοντάδες εκατομμύρια αθλούμενους μ΄αυτό, και άλλες εκατοντάδες εκατομμύρια που το παρακολουθούν. Ούτε φυσικά για το μπάσκετμπωλλ, που έχει σαφώς λιγότερους αθλούμενους και θεατές. Ούτε για τον αθλητισμό στίβου, το γνωστό περισσότερο σαν κλασσικό αθλητισμό, που είναι το αρχαιότερο από όλα τα σπορ επάνω στον πλανήτη.
Η ιστορία του αθλήματος στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω, είναι σχετικά μικρή, πολύ μικρότερη από των άλλων αθλημάτων. Αρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, και άρχισε σε δυό αγγλοσαξωνικές χώρες, τις Ενωμένες Πολιτείες και τη Βρεττανία. Ηταν η μεταβίβαση εικόνας, κινούμενης εικόνας, από ένα μέρος σε άλλο. Στην εποχή που αναφέθηκε, ήταν απλώς σε πειραματικό στάδιο, χρειάστηκε να περάσουν περίπου είκοσι ακόμα χρόνια για να πάρει τη μορφή που έχει και τώρα. Λοιπόν, πρόκειται για την τηλεόραση, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε το καινούργιο μεν, αλλά δημοφιλέστερο όλων άθλημα.
Μπά, είναι λοιπόν άθλημα και η τηλεόραση ; Αυτό θα πεί - και δικαιολογημένα άλλωστε - ο καθένας που ακούει αυτή την παραδοξότητα. Εχει τίποτε το « σπορτίβο » η παρουσίαση πάνω σε μιά μικρή οθόνη διαφόρων προγραμμάτων, άλλα από τα οποία είναι ειδησεογραφικά, άλλα κινηματογραφικά με την προβολή φιλμς παλιών και καινούργιων, άλλα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και άλλα ποικίλα, μεταξύ των οποίων και κουτσομπολίστικα ;
Από πρώτη όψη, όχι. Δεν είναι αυτή καθ΄εαυτή η τηλεόραση άθλημα, και πώς θα μπορούσε να είναι, μιάς και δεν έχει καθόλου αθλούμενους ; Οχι, δεν είναι η ίδια η τηλεόραση κανενός είδους σπορ, αλλού βρίσκεται η αθλητική της υπόσταση. Το πού ακριβώς, θα προσπαθήσουμε να το αναπτύξουμε αμέσως παρακάτω.
Για να δεις ένα πρόγραμμα τηλεοπτικό, πρέπει κατά πρώτο λόγο να βρίσκεσαι στο χώρο ενός δωματίου, ενός σαλονιού, ενός οποιουδήποτε κλειστού χώρου, και βέβαια ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, προκειμένου περί παρακολουθήσεως ορισμένων -κυρίως αθλητικών προγραμμάτων - από μιά γιγαντοοθόνη στημένη σε έναν ανοιχτό χώρο. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για την παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού προγράμματος.
Η δεύτερη προϋπόθεση που θα σε βάλει να ασκηθείς σ΄αυτό το άθλημα, είναι πολύ απλά ένα κάθισμα, όχι ένας στίβος, ούτε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ή αθλοπαιδιών κλειστού χώρου, όπου παίζονται βόλλεϋμπωλλ, μπάσκετμπωλλ και χάντμπωλλ. Μόνο το κάθισμα και τίποτε άλλο - προς το παρόν - χρειάζονται. Και βεβαια, απέναντί σου, στημένη μιά συσκευή τηλεόρασης, χωρίς αυτήν το παιχνίδι που λέγαμε δεν γίνεται. Που το όνομά του - άγνωστο μέχρι τώρα - είναι « άλμα επί καθίσματος ».
Αυτό το άθλημα, έχει από δεκαετίες επικρατήσει σε όλα τα μέρη του κόσμου, είναι το δημοφιλέστερο όλων των αθλημάτων. Στη χώρα μας, τη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, ήλθε κάπως καθυστερημένα, δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από μας. Όπως δεν περίμεναν εμάς για να δημιουργήσουμε το τέννις, το μπάσκετ, το βόλλεϋ, το γουώτερ πόλο και άλλα καινούργια αθλήματα. Εμείς αρχίσαμε τα σπορ, άλλοι τα συνεχίζουνε.
Υπάρχει και μιά παραλλαγή του αθλήματος αυτού εκτός από το « άλμα επί καθίσματος ». Είναι το « άλμα επί καναπέ », κι όπως παίρνεις φόρα και πηδάς πάνω στο κάθισμα, έτσι κάνεις και με τον καναπέ, ορμάς ακάθεκτος και προσγειώνεσαι πάνω στο έπιπλο αυτό, ακριβώς όπως προσγειώνονται οι αθλητές στο σκάμμα των αλμάτων στον κλασσικό αθλητισμό. Και το μεν άλμα επί καθίσματος είναι αρκετά κουραστικό άθλημα, το άλμα όμως επί καναπέ είναι λιγότερο κουραστικό, ιδίως αν ο καναπές είναι αρκετά άνετος.
Μιά τρίτη παραλλαγή του αθλήματος, είναι το άλμα επί πολυθρόνας, αυτό κι αν είναι ξεκούραστο για τους ασχολούμενους με το άθλημα αυτό. Παίρνεις κι εδώ μεγάλη φόρα, και προσγειώνεσαι πάνω στην αναπαυτική πολυθρόνα. Και στην τρίτη παραλλαγή του σπορ αυτού, μπορείς να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι επί πολλές, πάρα πολλές ώρες, μέχρι που θα καταρρίψεις όλα τα μέχρι τώρα ρεκόρ.
Αυτή είναι η πρώτη φάση στη διεξαγωγή του αθλήματος αυτού, όπως γίνεται με την πιστολιά του αφέτη στους αγώνες δρόμου στον αθλητισμό στίβου. Και έπεται η δεύτερη και πιό ουσιώδης φάση. Αφού στρογγυλοκαθήσεις στο κάθισμα, στον καναπέ ή στην πολυθρόνα, παίρνεις ανα χείρας το χειριστήριο της τηλεόρασης, διαλέγεις το πρόγραμμα που θέλεις να παρακολουθήσεις, και ξαπλωμένος με όλο το ραχάτι σου, παρακολουθείς τα τεκταινόμενα πένω στην μικρή οθόνη. Κι αν δεν σ΄αρέσουν αυτά που βλέπεις, πατάς ένα άλλο κουμπί και ευθύς αμέσως και ως δια μαγείας, ιδού ένα άλλο πρόγραμμα εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σου. Το αγώνισμα αυτό, μπορεί να κρατήσει επί ώρες, επί πολλές ώρες. Ακόμα και τη νύχτα μπορείς να συνεχίσεις να αθλείσαι σ΄αυτό το πολύ εξαιρετικό και ενδιαφέρον σπορ.
Αυτό σε λίγες γραμμές είναι το πιό δημοφιλές σπορ σ΄όλο τον κόσμο. Μπορείς να περνάς μ΄αυτό σχεδόν όλη σου τη ζωή - τις ώρες που δεν εργάζεσαι βέβαια, ή όταν είσαι εκτός εργασίας, άδεια, σύνταξη και λοιπά. Ένα μόνο μειονέκτημα έχει η εντατική ενασχόληση με αυτό το άθλημα. Όταν το παρακάνεις και δεν το κουνάς απ΄ τη θέση σου, και ειδικά όταν το συνδυάσεις με ένα άλλο πολύ σημαντικό άθλημα, το κάπνισμα - μάλιστα κι αυτό είναι ένα άθλημα υπό την ευρεία έννοια του όρου - υπάρχει κίνδυνος να περάσεις γρηγορότερα από όσο θα έπρεπε σε ένα άλλο σπορ που μόνο μιά φορά θα ασχοληθείς μ΄αυτό, το άλμα εις βάθος, βάθος ενάμισυ μέτρου. Κι από αυτό το βάθος, δεν βγαίνεις ποτέ πιά. Καταλαβαίνει βέβαια κανείς, ποιά η έννοια σ΄αυτό το συμπέρασμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου