Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο Σ « Χ Α Φ Ι Ε Σ »
Ανοίγεις το πρωϊ την τηλεόραση, αυτό το κουτί στο οποίο πλήθος ανθρώπων της εποχής μας έχει πάθει αληθινή εξάρτηση. Είναι η πρωϊνή εκπομπή που έχουν όλα τα κανάλια, που ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας, διαβάζονται τίτλοι των εφημερίδων, και σχολιάζονται από τους πρωϊνούς δημοσιογράφους τα διάφορα γεγονότα. Που κατά κανόνα, αφορούν την ντόπια, την ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι η ώρα για τα συνηθισμένα τηλεοπτικά « παράθυρα », άλλα και ποικίλα είναι τα ρεπορτάζ. Που τα αναλύουν με την παρουσία και μιάς όμορφης και νεαρής παρουσιάστριας, παρουσιαζουν και πρόσωπα που έχουν παράπονα από κρατικές και άλλες υπηρεσίες. Και το πρόγραμμα που έχει αρχίσει στις έξι το πρωϊ, τελειώνει κατά τις δέκα, τεσσάρων δηλαδή ωρών συνολικής διάρκειας.
Και τί γίνεται από τις δέκα και ύστερα ; Κλείνουν μήπως τα κανάλια, παύουν να εκπέμπουν για να ξεκουραστούν οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι υπόλοιποι παρατρεχάμενοι ; Οχι βέβαια, αυτό δεν γίνεται σε κάνένα μέρος του πολιτισμένου κόσμου - οπου βέβαια υπάρχει τηλεόραση - δεν μπορεί λοιπόν να συμβαίνει στα μεγάλα κανάλια της χώρας μας. Που πρέπει να γεμίσουν το πρόγράμμά τους με οτιδήποτε ενδιαφέρει τους τηλεθεατές τους. Για να βάλουν και τις πολλές διαφημίσεις, που θα φέρουν χρήματα στο κανάλι, που δεν μπορεί να απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους, χωρίς να τους πληρώνει για τη δουλειά τους.
Λοιπόν, στις δέκα το πρωϊ, αναλαμβάνουν κάποιες πολύ όμορφες υπάρξεις, κοπέλλες ξανθές κατά το πλείστον, να συνεχίσουν το πρόγραμμα. Είναι το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα των πομπών, και ασχολείται με τελείως διαφορετικά θέματα από ότι το πρωϊνό ποικίλο πρόγραμμα. Βέβαια, και το δεύτερο είναι ποικίλο, αλλά αλλοιώτικο από το πρώτο. Απευθυνεται κυρίως - ή και αποκλειστικά - στις κυρίες, στις γυναίκες ακροάτριες, και τα θέματα του είναι ποικίλα και ενδιαφέρουν πολύ αυτές - ή και αυτούς - που παρακολουθούν τα λεγόμενα « κοσμικά » συμβάντα της κοινωνικής ζωής της χώρας, και κυρίως της πρωτεύουσας. Αυτά τα θέματα, που στα παλιά χρόνια τα παρουσίαζε στις εφημερίδες κάποια ανώνυμη δημοσιογράφος, που υπέγραφε με το δημοσιογραφικό ψευδώνυμο, « η κοσμική ». Καθώς επρόκειτο για την κοσμική στήλη, που είχε σαν υλικό τα κοινωνικά γεγονότα της πόλης.
Αυτή η κοσμική στήλη των εφημερίδων της παλιάς εποχής, αναφερόταν στα πολλά που συνέβαιναν στην υψηλή κοινωνία, και έκαμνε και αυτό που ονομάζουμε « κοινωνική ενημέρωση », ονομασία κατ΄ευφημισμό του κοινώς λεγόμενου κουτσομπολιού. Σχετικά με το τί είπε και τί έκανε μιά κυρία - ανωνύμως βέβαια, για το φόβο μήνυσης από την κυρία εναντίον της εφημερίδας. Για τα κρυφά και απόρρητα ενός γνωστού αλλά μή αναφερόμενου με το όνομά του κυρίου επίσης της « υψηλής » κοινωνίας, που συχνά απασχολεί τον τύπο με τις συμπεριφορές της. Αυτά σχολίαζαν οι τότε « κοσμικές » στις στήλες τους, και βέβαια διαβαζόντουσαν απλήστως από το σχετικό κοινό τους. Και φυσικά, σχόλια υπήρχαν και για τη μόδα, και για όλα τα συμβαίνοντα στους υψηλούς κύκλους.
Όλα αυτά πέρασαν στις εκπομπές της τηλεόρασης, που ακολουθούν το πρωϊνό πρόγραμμα, που τελειώνει στις δέκα και παραδίδει τη σκυταλη στις αναμένουσες να συνεχισουν το πρόγραμμα ξανθές κυρίες. Που με τη συντροφιά και κάποιων τακτικών και έκτακτων προσκεκλημένων, θα ασχοληθούν με τα ίδια που σχολίαζαν οι πάλαι ποτέ « κοσμικές ». Ποικίλο πρόγραμμα, που ελάχιστα ενδιαφέρει τους άντρες, τα μάλα όμως τις γυναίκες που μένουν στα σπίτια τους.
Ανάμεσα στα πράγματα που παρουσιάζονται προς σχολιασμό, είναι όπως είπαμε, και λίγο κουτσομπολιό. Που αναφέρεται κυρίως σε πρόσωπα της επικαιρότητας, κατά προτίμηση ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες. Που με λεπτό αλλά διεισδυτικό βλέμμα, τους σχολιάζει για κάποια πρόσφατα που αναφέρονται σ΄αυτούς, που προκαλούν το ενδιαφέρον - ή τουλάχιστον την περιέργεια - του φιλοθεάμονος κοινού της εκπομπής.
Οι εκπομπές αυτές, που αρχίζουν στις δέκα το πρωϊ και σταματούν στις δώδεκα το μεσημέρι, έχουν διάφορα ονόματα, κάθε κανάλι δίνει ένα δικό του όνομα στην εκπομπή.του. Από τον τίτλο μιάς τέτοια εκπομπής, θα μπορύσαμε να τα ονομάσουνε όλα με το ίδιο όνομα. Το « πρωϊνός καφές ». Είναι άλλωστε η ώρα που πολλοί παίρνουν το πρώτο καφεδάκι της ημέρας. Και όταν τα μέλη μιάς παρέας, παίρνουν μαζύ τον καφέ τους - πρωϊνό ή απογευματινό - βρίσκουν αναγκαίο να κάνουν και μιά συζήτηση, που συνήθως είναι περί άνέμων και υδάτων, δηλαδή επί παντός επικαίρου ζητήματος. Οτιδήποτε είναι εκτός της επικαιρότητας, δεν έχει θέση σ΄αυτές τις συζητήσεις.
Η συζήτηση αρχίζει με κάποια ελαφρότητα, δεν είναι ανάγκη να μπούμε με σοβαρότητα σε θέματα που γενικά δεν θεωρούνται εξαιρετικά σοβαρά, άλλωστε αυτές οι εκπομπές χαρακτηρίζονται από μιά γενική ελαφρότητα. Ο βασικός σκοπός τους άλλωστε, είναι να περάσει η ώρα, να έχει το κανάλι κάτι να παρουσιάσει στην οθόνη της τηλεόρασης. Κι ανάμεσα στα θέματα που θα έλθουν προς συζητηση, δεν βλάπτει αν υπάρχει και ένα λεπτό, σχεδόν αδιόρατο κουτσομπολιό, συγγνώμην, ήθελα να πώ « μιά κοινωνική ενημέρωση ».
Κάποτε τελειώνουν αυτές οι ελαφρώς κουτσομπολίστικες εκπομπές, δεν μπορούν να συνεχίζονται επ΄άπειρον, αρχίζει αφ΄ενός να κουράζουν, κι αφ΄ετέρου, έχουν σειρά άλλα προγράμματα. Θα ακολουθήσουν τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων, που θα κρατήσουν κάπου μιά ώρα. Και φτάνει τώρα η μεγάλη ώρα. Που θα σκάσουν τα μεγάλα κανόνια της πληροφόρησης των εξ απορρήτων, των μεγάλων « σκανδάλων » που απασχολούν τις κοινωνικά ανώτερες - αλλά και τις κατώτερες - τάξεις. Μ΄άλλα λόγια, φτάνουμε πιά στο πολύ χοντρό κουτσομπολιό, η την πολλά βαρείαν « κοινωνική ενημέρωση »
Αυτά που απασχολούν τους « δημοσιογράφους » αυτών των εκπομπών, είναι πολύ γαργαλιστικά. Μερικά απο αυτά, αναφέρονται ανωνύμως, κι ο καθένας μπορεί να υποθέτει ότι του καπνίσει.΄Αλλα όμως αναφέρονται σε επώνυμους, που μπορεί μεν να ενοχλούνται κάπως μ΄ αυτές τις αναφορές που γίνονται, αλλά από την άλλη μεριά, τα θέλουν μάλλον, καθώς αποτελούν και μιά δωρεάν διαφήμιση. Συνήθως ή σχεδόν πάντοτε, είναι πρόσωπα του καλλιτεχνικού κόσμου, που εμφανίζονται σαν ήρωες κάποιων επεισοδίων, όπως συμπλοκών με άλλους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές- αυτούς κυρίως - και όλο αυτό το νταβατούρι, έχει και τη διαφημιστική του πλευρά. Καλό είναι - λένε κάποιοι - να ακούγεσαι, έστω και για όχι και τόσο ευχάριστα πράγματα. Αντί να παραμένεις στην αφάνεια και κανένας να μην ενδιαφέρεται για σένα.
Λοιπόν αντί να μιλάμε για « πρωϊνό καφέ », μήπως θα ήταν προσφορότερος ο όρος του « πρωϊνού χαφιέ » ; Που βγάζει διάφορα « άπλυτα » επωνύμων στη φόρα ; Ιδού το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε. Αν βέβαια, προκαλεί το ενδιαφερον μας η όλη αυτή ιστορία των τηλεχαφιέδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου