Ψ Α Χ Ν Ο Υ Ν Ν Ε Ρ Ο Σ Τ Ο Φ Ε Γ Γ Α Ρ Ι
Το μεγάλο στρόγγυλο σώμα που φαίνεται στον ουρανό, το φεγγάρι, από τα αρχαία χρόνια είχε προκαλέσει τη φαντασία των ανθρώπων. Το ποιά ήταν η απόστασή του από τη γή, δεν το ήξεραν βέβαια, ούτε και τις διαστάσεις του ήξεραν. Αλλά η φαντασία κάποιων ανθρώπων καλπάζει για διάφορα πράγματα, και δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει το φεγγάρι να ξεφύγει από το μυαλό τους. Δεν ξέρω τίποτε για άλλους λαούς που να φανταζόντουσαν πράγ-ματα για τη Σελήνη, όπως ίσως θα περίμενε κανείς από τους Μεσοποτάμιους, που μεγάλη ασχολία είχαν με τα αστέρια, και είχαν μάλιστα, και αστρονόμους χωρίς τηλεσκόπια, αλλά και αστρολόγους που τάχατες έβλεπαν το μέλλον κοιτάζοντας τα αστέρια.
Ηταν όμως ένας Ελληνας φιλοσοφος ο Λουκιανός από τα Σαμόσατα της Βόρειας Συρίας, που σύμφωνα με κάποια περιγραφή που μάλλον ψευδώς αποδίδεται σ΄αυτόν - πολλά που δεν τα έγραψε ο ίδιος, τα αποδίδανε σ΄αυτόν - φαίνεται να είναι ο πρώτος που έγραψε ένα ταξείδι στη Σελήνη. Το πώς πήγε εκεί - αν το έγραψε ο ίδιος ή απλά του το αποδίδουνε - δεν το κατέχω, πάντως φέρεται να είναι ο πρώτος που αναφέρεται στα παγκόσμια χρονικά.
Μετά από τον Λουκιανό, ήταν η σειρά ενός Γάλλου συγγραφέα του δέκατου έκτου αιώνα, του Συρανό ντε Μπερζεράκ, που ήταν γνωστός και για την πολύ μεγάλη μύτη του και τη μανία του για μονομαχίες με ξίφος με διάφορους αντιπάλους. Κι αυτός πήγε στη Σελήνη σε κάποιο διήγημά του, με ποιόν τρόπο δεν ξέρω. Σειρά είχε κατόπιν ο διάσημος Γερμανός τερατολόγος, ο συνταγματάρχης βαρώνος φον Μυνχάουζεν, που ανέβηκε στη Σελήνη με ένα σχοινί - αν δεν κάνω λάθος - και που το έκοβε από κάτω του, το κολλούσε επάνω και προχωρούσε. Κόβοντας συνεχώς από το κάτω μέρος του σχοινιού και δένοντάς το με την πάνω μεριά ( χωρίς να πέφτει με το κόψιμο του σχοινιού ).
Και κατόπιν ήλθε και η σοβαρή και επιστημονική ιστορία του Ιούλιου Βερν, που έγραψε το 1865 το μυθιστόρημα « Από τη Γή στη Σελήνη », και το δεύτερο μέρος της ιστορίας αυτής το 1868, με τίτλο « Γύρω από τη Σελήνη ». Το βλήμα που εκτοξεύεται από ένα κανόνι χτισμένο μέσα σε ένα βουνό - δεν υπήρχαν πύραυλοι για να γίνει μ΄αυτούς η εκτόξευση - πηγαίνει προς τη Σελήνη σε ακριβώς τον ίδιο χρόνο - τρισήμισυ μέρες - που χρειάστηκε και ο Απόλλων 8 για να πάει μετά από ακριβώς εκατό χρόνια και τον ίδιο μήνα, Δεκέμβριο του 1968. Και ενώ είχε προορισμό να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης, λόγω παρέκκλισης της τροχιάς του, έκανε το γύρο της Σελήνης και επέστρεψε στη γή. Και μερικές συμπτώσεις ; Εκτόξευση από τη Φλόριδα, κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, τριμελές πλήρωμα από δυό Αμερικανούς και έναν Γάλλο, διαστάσεις του θαλαμίσκου τρία επί τρία μέτρα, όσο και στον Απόλλωνα 8. Και προσθαλάσσωση στο ίδιο περίπου μέρος στην επιστροφή, στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό. Συμπτώσεις, έτσι δεν είναι ; Ο Βερν είχε βέβαια συμβουλευτεί αστρονόμους Γάλλους όταν έγραφε το διπλό αυτό μυθιστόρημά του.
Τριάντα χρόνια περίπου αργότερα, ο Χέρμπερτ Τζωρτζ Ουέλλς, έγραψε το δικό του μυθιστόρημα με τίτλο « Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη », στο οποίο βλέπουμε να κατοικούν άνθρωποι στα βάθη των σπηλαίων στη Σελήνη, ανθρωποι πολιτισμένοι, καλύτεροι από τους ανθρώπους της γής. Ηταν έξω από κάθε φαντασία, η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα για να φιλοξενήσει ζωή, ούτε νερό. Και από εδώ αρχίζει και η ανάλυση του ζητήματος που προέκυψε αυτές τις μέρες.
Λοιπόν, δεν λέμε να κοιτάξουμε τα χάλια μας τα απερίγραπτα, τα σχετικά με την καταστροφή της ατμόσφαιράς μας. Και ακούμε να μας λένε ότι υπάρχει στη Σελήνη νερό, και το νερό αυτό θα ψάξουμε, θα το βρούμε, κι όταν με το καλό θα στείλουμε αντιπροσωπεία μας - τρομάρα μας - στη Σελήνη, θα έχει αυτή νερό για να καλύπτει τις ανάγκες της. Δεν ξέρω αν αληθινά σοβαρολογούν αυτοί που τα λένε αυτά - από τη ΝΑΣΑ ή από οπουδήποτε αλλού - αλλά είναι φανερό, ότι έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.
Την άθλια κατάσταση της γής κάνουμε ότι δεν την ξέρουμε, την καταστροφή του περιβάλλοντος, που δεν είναι και τόσο σοβαρό ζήτημα - το περιβάλλον μπορεί να διορθωθεί - και την καταστροφή της ατμόσφαιρας που με καμμιά κυβέρνηση δεν διορθώνεται, κάνουμε ότι την ξεχνούμε εντελώς. Ψάχνουμε για νερό στη Σελήνη - τουλάχιστον έγινε λόγος γι αυτό - σαν να πρόκειται να μετακομίσουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γής στη Σελήνη. Που θα μένει επί μονίμου βάσεως εκεί. Ακόμα κι αν επρόκειτο να αφορά αυτή η αναζήτηση νερού κάτω στα πολύ βαθειά της Σελήνης ( που είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει ), την εγκατάσταση επιστημονικής αποστολής, τίθεται το ερώτημα : « Ρε τί τη θέλεις τη Σελήνη και θέλεις να κάνεις εκεί μιά επιστημονική εγκατάσταση στο έδαφός της ; Βλακεία δεν είναι αυτό τα πράγμα ; Ασε ήσυχο το φεγγάρι που δεν μπορούμε ούτε να το βλέπουμε καθαρά όπως το βλέπαμε τον καιρό που δεν ηταν σκεπασμένος ο ουρανός από τα φωτοχημικά νέφη ( και στην πόλη μας και στην πεδιάδα μας, υπάρχει βαρύ φωτοχημικό νέφος ), και κάντε κάτι για τη ρημάδα τη γή μας.
Τη γή μας αυτή που δεν την φτιάξαμε εμείς, αλλά που βαλθήκαμε να της αλλάξουμε τα φώτα εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Ποιός άραγε μας έδωσε αυτό το δικαίωμα ρε κερατάδες που σμπαραλιάσατε το δικό μας χώρο, και τώρα ψάχνετε να βρείτε άλλη γή κι άλλους τόπους, μπας και μπορέσετε να τους σμπαραλιάσατε κι αυτούς ; Κανένα δικαίωμα δεν είχαμε να κάνουμε αυτά τα τερατουργήματα στον πλανήτη αυτό, που δεν φιλοξενεί μόνο ανθρώπους, αλλά και πλήθος μεγάλο από άλλα έμβια όντα, που δεν φταίνε σε τίποτα για τη ζημιά που τους γίνεται.
Αλλά έτσι κατάντησε ο άνθρωπος, ο φιλόξενούμενος σ΄αυτόν τον άτυχο πλανήτη. Να θέλει σώνει και καλά να τον διαλύσει εντελώς, να εξαλείψει ότι κινείται πάνω σ΄αυτόν, να μην αφήσει τίποτε όρθιο. Και γιατί τα κάμνει όλα αυτά ; Ε, λοιπόν, επειδή είναι ένα όργανο καταστροφής, του αρέσει να καταστρέφει ότι είναι όμορφο, έτσι από κακία.
Και δεν μας έφτανε αυτό, πριν από μερικούς μήνες, δηλώθηκε - επίσημα ή ημιεπίσημα - ότι και στον πλανήτη Αρη, τον λεγόμενο « κόκκινο πλανήτη », υπάρχει νερό, και μάλιστα, το εντοπίσανε να βρίσκεται πάνω στην επιφάνειά του. Τί θέλουν άραγε να πούνε μ΄αυτό, αν αληθεύει βέβαια ; Ότι καιρός είναι να ετοιμάζουμε τα μπαγάζια μας για να φύγουμε από τη γή μας και να πάμε να εγκατασταθούμε σ΄αυτόν τον πλανήτη, που βέβαια, είναι πολύ μικρότερος από τη γή ; Ισως να είναι κι αυτό, δουλειά δεν είχαμε, δουλειά βρήκαμε. Και σ΄ανώτερα λοιπόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου