Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

AΠO THN ΠΡΩΤH ΣTH ΔEKATH ΘEΣH

Α Π Ο Τ Η Ν Π Ρ Ω Τ Η Σ Τ Η Δ Ε Κ Α Τ Η Θ Ε Σ Η

Το είπαν κι αυτό στα δελτία των ειδήσεων, δεν το αποκρύψανε, και για ποιόν άλλωστε λόγο θα το έκαμναν ; Τί μας είπαν λοιπόν οι ειδήσεις ; Ότι οι Ελληνες - Θεέ μου να τους έδενες, ποτέ να μην τους έλυνες -ήσαν τα παλιά χρόνια, πριν από καμμιά σαρανταριά χρόνια δηλαδή, οι μακροβιότεροι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Μάλιστα, αυτό μας είπαν. Αλλά πρόσθεσαν, ότι τώρα έχουν κατέβει στη δέκατη θέση, που δεν είναι καθόλου τιμητική γι αυτούς. Από δήμαρχοι, κλητήρες δηλαδή.
Από πρώτη αρχή, πρέπει να δηλώσω ότι δεν πιστεύω ότι είμασταν ποτέ πρώτοι σε μακροβιότητα σε όλη την Ευρώπη. Την εποχή που ξέραμε γι αυτά τα πράγματα, οι πρώτοι που ήξερα ήσαν οι Ολλανδοί, πράγμα που εξηγήται από τον τρόπο διατροφής τους αφ΄ενός, αλλά κυριώτατα από τη μεγάλη χρήση του ποδηλάτου που έκαμναν και εξακολουθούνε να κάμνουν και σήμερα. Οσο για τους δεύτερους, αυτοί πρέπει να ήσαν οι Αγγλοι, και διότι η διατροφή τους είναι πολύ ελαφριά - τροφές άνοστες και ελαφρές που δεν τρώγονται - και από την έφεση κι αυτών προς τα σπορ, δηλαδή το γκολφ, που έχει εκατομμύρια ασχολούμενους με αυτό, το κρίκετ και την πεζοπορία. Πιστεύω πάντως, ότι οι Ελληνες θα πρέπει να ήσαν στην αμέσως παρακάτω θέση, δηλαδή τρίτοι στη σειρά.
Την προ τεσσάρων δεκαετιών και πριν περίοδο, η ελληνική κουζίνα είχε τη λεγόμενη « Μεσογειακή δίαιτα ». Πολλά λαχανικά, λίγο κρέας, αρκετά ψάρια και μερικά αρκετά βαριά φαγητά, κυρίως τουρκικής προέλευσης. Οπως για παράδειγμα, το ιμάμ μπαϊλντί ( που πήρε το όνομά του ως γνωστόν από τον ιμάμη που λιποθύμισε όταν του είπε η γυναίκα πόσο λάδι χρειάστηκε να βάλει σ΄αυτό το έδεσμα ). Πρέπει ακόμα να προσθέσουμε, ότι οι Ελληνες δεν είχαν τις εποχές εκείνες καθόλου άγχος, έπεφταν το βράδυ να κοιμηθούν χωρίς να νοιάζονται τί θα μπορούσε να τους συμβεί την επόμενη μέρα.
Από την εποχή εκείνη μέχρι και τώρα, πολύ νερό έχει κυλίσει κάτω από τη γέφυρα. Πάρα πολλά έχουν αλλάξει, και στη διατροφή, και σε πολλούς αλλους τομείς της ζωής. Η Μεσογειακή δίαιτα σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί, προτιμούμε το κρέας, υπάρχει παχυσαρκία σε μεγάλη έκταση, και πιό πολύ απ΄όλα, υπάρχει έντονο άγχος, που προκαλείται ως γνωστόν από το έντονο στρες της καθημερινότητας. Μ¨αυτές τις αλλαγές, από την τρίτη θέση - όπου νομίζω ότι ήμασταν - κατεβήκαμε στην δωδέκατη ή και δέκατη πέμπτη, και όχι στη δέκατη θεση.
Οχι, δεν λιγόστεψαν τα χρόνια που ζούνε οι Ελληνες, αυτό τονίζει ένας ειδικός που ρωτήθηκε στην τηλεόραση. Υπάρχει μάλιστα αύξηση στο προσδόκιμο όριο ζωής στην Ελλάδα. Αλλά είναι μικρή η αύξηση αυτή σε σχέση με τις προόδους που έχει κάνει η ιατρική επιστήμη τις τελευταίες τέσσερις ή τρεις δεκαετίες. Όμως, η πρόοδος που έχει γίνει από την επιστήμη, έχει ωφελήσει πολύ περισσότερο άλλους λαούς, από ότι το δικό μας.
Ο Ελληνας δεν ασκείται καθόλου, είπε ο ερωτηθείς καθηγητής του Πανεπιστημιου. Δεν χρησιμοποιεί τα πόδια του σχεδόν καθόλου, δεν ανεβαίνει σκάλες. Μας είπε ότι πρεπει να ανεβαίνουμε με τα πόδια μέχρι τον πέμπτο όροφο - άκου, μέχρι τον πέμπτο όροφο ! - να μην χρησιμοποιούμε το ασσανσέρ, παρα μόνο σε εξαιρετική ανάγκη. Να μην τρώμε - είπε - τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη, να προσέχουμε και άλλα πράγματα, όπως την αρτηριακή μας πίεση, το ζάχαρό μας, ( ένας στους δέκα Ελληνες πάσχει από διαβήτη, αλλά μόνο οι μισοί το ξέρουν αυτό ).
Γνωστή η πολύ βλαβερή επίδραση του καπνίσματος. « Αλλά και οι παλιές γενιές καπνίζανε », είπε ο ερωτών δημοσιογρφος, « δεν ειχαν όμως όλα αυτά τα καρδιαγγιακά επεισόδια σε τέτοια έκταση ». « Μάλιστα, αλλά δεν συνεδύαζαν το κάπνισμα με το άγχος ». Δεν είπε ο καθηγητής, ότι ο ελληνικός καπνός που τον κάπνιζαν τότε χωρίς φίλτρο, ήταν πολύ ελαφρύς και φτωχός σε νικοτίνη. Ότι τα καπνά « Βιρτζίνια » που καπνίζονται με φίλτρο, είναι πανάθλια. Δεν έχει κανείς παρά να βγάλει το φίλτρο τους, και να καπνίσει ένα από αυτά χωρίς το φίλτρο. Θα πνιγεί από την εισπνοή του καπνού, θα του έλθει να κάνει εμετό. Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί καπνίζουν το τσιγάρο αυτό μέχρι το φίλτρο, ότι χειρότερο δηλαδή, καθώς εκεί μαζεύονται όλα τα « απόβλητα » του τσιγάρου.
Οσο για τις προόδους της ιατρικής επιστήμης, αυτές είναι πολύ πιό χρήσιμες όσον αφορά την πρόληψη παρά τη θεραπεία. Τί να μου κάνει ο καρδιολόγος, όταν έχω πάθει ένα έμφραγμα, ή διαπιστώνει ότι υπάρχει προχωρημένη καταστροφή των αγγείων της καρδιάς ; Θα με παραπέμψει στον καρδιοχειρουργό, ο οποίος θα πάρει αυθωρεί και παραχρήμα τα νυστέρια του, και θα μου σχίσει το θώρακα. Κι όταν θα έχω κάνει δυό τρία B y p a s s, χαιρέτα μας τον πλάτανο, θα είμαι ένας κανονικός ανάπηρος. Ετσι έχουν τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου