Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

O " Ξ E N O Δ O X O Σ "

« Νά ποιός είναι ο σκοπός μου, τα σχέδιά μου. Θα ανοίξω μιά επιχείρηση που θα κάμνει μεταφορές εμπορευμάτων σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, αργότερα μάλιστα και σε χώρες του εξωτερικού. Μέσα σε λίγα χρόνια, θα συγκεντρώσω ένα αρκετό κεφάλαιο, και μ΄αυτό θα απλωθώ ακόμα περισσότερο, θα προσλάβω περισσότερο προσωπικό και θα σταθεροποιήσω τη δουλειά μου ». Κάπως έτσι οι άνθρωποι κάμνουν τους σχεδιασμούς και τα προγράμματά τους, υπολογίζοντας ακόμα και τις παραμικρές λεπτομέρειες. Σήμερα μάλιστα, την εποχή του « προγραμματισμού », τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη, όλα μελετώνται εμπεριστατωμένα, έτσι ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ενώπιόν απρόβλεπτων καταστάσεων.
Βέβαια, είναι καλό και φρόνιμο να κάμνουμε τους σχεδιασμούς μας, αλλοιώς δεν θα προχωρούσε τίποτε. Ο αγρότης φροντίζει να οργώσει στον κατάλληλο καιρό το χωράφι του, αν δεν το οργώσει στον κατάλληλο καιρό, αργότερα δεν θα μπορεί να το κάνει, και αν μπορέσει, θα έχει περάσει η εποχή της σποράς, και με τη σειρά τους θα εκτοπισθούν οι περίοδοι της ωρίμανσης και της συγκομιδής και πάει λέγοντας. Όλα λοιπόν πρέπει να γίνουν με την καθιερωμένη σειρά και τον κατάλληλο χρόνο για κάθε καλλιέργεια για να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλοιώς όλα θα αποβούν επί ματαίω.
Ο έμπορος πρέπει να παρακολουθεί τα αποθέματά του στο κάθε εμπόρευμά του, έτσι ώσ-τε όταν κάποιο απ΄ αυτά πλησιάζει να εξαντληθεί, να κάνει καινούργια παραγγελία και να ανανεώσει τα αποθέματά του, αλλοιώς θα αναγκαστεί να λέει στους πελάτες του ότι το είδος που ζητούν έχει εξαντληθεί, δεν έχει παραγγείλει άλλες ποσότητες. Και τότε οι πελάτες θα πάνε σε άλλον έμπορο, και μην τον ξαναείδατε τον Παναή.
Οι μαθητές και οι φοιτητές ανώτερων σχολών, ξέρουν ότι μετά από κάποιο διάστημα θα έλθει ο καιρός των εξετάσεων, και απ΄αυτές θα κριθεί αν θα προχωρήσουν κανονικά οι σπουδές τους και δεν θα παραμείνουν πίσω ή και στάσιμοι. Η ανάγκη το φέρνει να στρωθούν στο διάβασμα, στη μελέτη των μαθημάτων, για να είναι έτοιμοι να υποστούν τη δοκιμασία των εξετάσεων. Ετσι, είναι και εδώ αναγκαίος ο προγραμματισμός, αν τα φορτώσουν στον κόκορα, η αποτυχία είναι επί θύραις. ( Και μεταξύ μας και να μην κοινολογηθεί παρακαλώ πουθενά, ο γράφων ήταν υπόδειγμα - προς αποφυγήν βέβαια - μαθητή και φοιτητή, που ούτε προγραμματισμό, ούτε αρκετή μελέτη έκαμνε, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει ενίοτε στις εξετάσεις ).
Τα ίδια ισχύουν και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είτε επαγγελματικές, είτε άλλου είδους, όπως λ.χ. στα ζητήματα της υγείας. Πρέπει να προγραμματίζεται ένα θεραπευτικό σχήμα ή μιά εγχείρηση, και να μην παραπέμπονται τα σημαντικά ζητήματα της υγείας στας ελληνικάς καλένδας.
Όλα αυτά είναι ανάγκη να γίνονται ύστερα από κάποιο προγραμματισμό, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αλλά υπάρχει - όπως το λεει και η λαϊκή ρήση -και ο « ξενοδόχος ». Δεν ξέρω από πού ξεκίνησε αυτή η παροιμία, και ποιόν ακριβώς εννοεί σαν ξενοδόχο. Μιά « θεολογική » ερμηνεία του λαϊκού ρητού, θα μπορούσε να θεωρήσει σαν « ξενοδόχο » τον Θεό - ή τον Αλλάχ για τους Μουσουλμάνους - που έχει τα δικά του σχέδια, που ενδεχομένως δεν συμπίπτουν με τα δικά μας, και που ανατρέπουν αυτά που εμείς σχεδιάζουμε χωρίς να λογαριάζουμε τον « ξενοδόχο ». Και ενώ έχουμε σχεδιάσει ως την παραμικρή λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους, μας έρχεται κάτι εντελώς απρόοπτο, που ανατρέπει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που με μεγάλη επιμέλεια κάναμε. Το απρόοπτο αυτό μπορεί να είναι οποιασδήποτε φύσεως, δεν είναι του παρόντος να αραδιάσουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ο καθένας καταλαβαίνει πάνω κάτω ποιά μπορεί να είναι αυτά.
Για άλλους, η Θεολογική ερμηνεία δεν έχει καμμιά σχέση με τις ανατροπές των σχεδιαζομένων, είτε διότι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη μιάς ανώτερης δημιουργικής δύναμης, είτε διότι πιστεύουν - μαζύ με τον Μπαρούχ Σπινόζα - ότι η δύναμη αυτή έχει κατασκευάσει τον κόσμο και τον άφησε να λειτουργεί όπως Αυτός εθέσπισε, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται για το τί γίνεται σ΄αυτόν τον κόσμο.Εχει τώρα άλλες ασχολίες, παίζει λ.χ. τάβλι ή πόκερ, ή κάμνει ότιδήποτε άλλο του αρέσει ή απλώς αναπαύεται, μάλιστα, αυτά υποστηρίζει ο μεγάλος Εβραίος φιλόσοφος που εγκατέλειψε τον Θεό των Εβραίων, θεωρώντας ότι αυτός ο Θεός είχε εγκαταλείψει προ πολλού τον κόσμο που ο ίδιος δημιούργησε.
Μιά άλλη μερίδα μεγάλη των ανθρώπων, πιστεύουν ότι όλα αυτά τα περί « ξενοδόχου », δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ζητήματα « τύχης », αυτό που άλλοι το ονομάζουν « συμπτώσεις ». Προγραμματίζεις - λένε αυτοί, και είναι σεβαστή η γνώμη τους, αλλά από πολλούς όχι αποδεκτή - και μετά τους προγραμματισμούς σου, μεσολαβούν απρόβλεπτες συμπτώσεις ή παιχνίδια της τύχης, και όλα ανατρέπονται εν ριπή οφθαλμού. Και να αποφύγεις αυτές τις συμπτώσεις, είναι πάλι θέμα άλλων συμπτώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι « φαταλιστές », το « κισμέτ » των ανατολικών λαών, είναι το κυρίαρχο στοιχείο που κυβερνά τους ανθρώπους.
Οι Ινδουϊστές και οι Βουδδιστές, έχουν άλλη γνώμη. Εχεις κακό κάρμα - λένε - και πρέπει να πληρώσεις όλες τις κακές πράξεις με τις οποίες είναι φορτωμένο το κάρμα σου. Τι είναι αυτό το « κάρμα » που κυβερνά τους ανθρώπους ; Είναι το σύνολο των πράξεών που έκανες στις προηγούμενες ζωές σου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματά τους, που καλείσαι να τις « εξωφλήσεις » σιγά σιγά σ΄αυτή τη ζωή και στις επόμενες που θα σου έλθουν, θέλεις δεν θέλεις. Κι αν στις επόμενες ζωές σου, κάνεις κι άλλες κακές πράξεις, κι αυτές θα φορτωθούν στο κάρμα σου και πάει λέγοντας, ίσως δεν θα μπορέσεις να τα εξωφλήσεις όλα αυτά ποτέ των ποτών.
Όλα αυτά συνιστούν τον « ξενοδόχο » της ελληνικής λαϊκής ρήσης, που σίγουρα θα υπάρχει υπό παραπλήσια μορφή και σε άλλες γλώσσες. Είτε ο « ξενοδόχος » είναι η Ανώτερη Δύναμη που καθορίζει την εξέλιξη των πραγμάτων, ατομικών και γενικών, είτε είναι το σύνολο των συμπτώσεων, ή η τύχη, ή το « κισμέτ » ή το « κάρμα » του καθενός, το γεγονός είναι ότι άλλα είναι αυτά που σχεδιάζουμε να κάνουμε, και κάποτε άλλα μας προκύπτουν. Είναι δηλαδή αυτό που λένε οι επιτελείς του στρατού, « ασκήσεις επί χάρτου ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου