Θ Α Κ Α Τ Σ Ω Σ Π Ι Τ Ι, Θ΄ Α Ρ Α Ξ Ω Σ Π Ι Τ Ι
Είναι αυτή την εποχή καλοκαίρι, και οι εργαζόμενοι – κατά τη επικρατούσαν στις πεπολιτισμένες χώρες συνήηθεια – παίρνουν τη θερινή τους άδεια, και η σκέψη τους και το πλάνο που έχουν καταστρώσεί πριν από λίγο καιρό, λέει ότι θα πάνε στις θερινές διακοπές τους δυό, τριών ή τεσσάρων εβδομάδων. Και εδώ και πολλές δεκαετίες, ας πούμε σαράντα χρόνια πριν από την εποχή μας, συνηθίζεται να πηγαίνουν σε νησιά του Αιγαίου αρχιπελάγους ή του Ιονίου. Οπου μαζεύονται και ένα πλήθος ξένων τουριστών, που διαλέγουν κι αυτοί τις θερινές τους διακοπές στα ίδια αυτά νησιά.
Αρχές Ιουλίου. Και μεγάλος σαματάς γινότανε στο λιμάνι του Πειραιά. Αραδιασμένα τα καράβια στους προβλήτες του λιμανιού, και μέγα το πλήθος των ανθρώπων και των τροχοφόρων να περιμένουν να επιβιβαστούν στα καραβια. Που ήταν γεμάτα κάθε χρόνο στο φουλ, καθώς από μέρες πριν, είχαν κλειστεί οι θέσεις για τους εκδρομείς που πηγαιναν στα πάμπολλα νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου, με την έναρξη της καλοκαιρινής άδειας, που έπαιρναν από τις υπηρεσίες και τις εργασίες τους.
Ολα αυτά στα προηγούμενα χρόνια. Όχι όμως και τη φετινή χρονιά, τουλάχιστον στο βαθμό που τα βλέπαμε αυτά τα πράγματα τις προηγούμες δεκαετίες, ακόμα και πέρισυ που ήμασταν στον πρώτο χρόνο της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου. Τη φετινή όμως χρονιά, ενώ φαινότανε ότι τα πολλά καράβια της ακτοπλοϊας, έφευγαν και πάλι γεμάτα, διαπιστώσαμε κατόπιν, ότι λίγες ήσαν οι μέρες που κρατούσαν για τους περισσότερους οι διακοπές. Έναν μήνα στα προηγουνενα χρόνια, δέκα μέρες και λιγότερες αυτή τη φορά.
Φανερή βέβαια η αιτία. Όταν τα οικονομικά σου, έχουν στενέψει σε μεγάλο βαθμό, θα πάς βέβαια να ξεσκάσεις από το φόρτο της δουλειάς ολόκληρης της χρονιάς, να φύγεις και από τις πολύ μεγάλες ζέστες του φετινού πολύ θερμού καλοκαιριού. Αλλά τα φράγκα είναι λιγοστά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, υπάρχουν και άλλες ανάγκες που έχεις να καλύψεις. Και οι πολυήμερες δακοπές, δεν ταιριάζουν με την τωρινή κατάσταση των οικονομικών, που λίγο ή πολύ έχουν οι πολίτες της χώρας. Αποτέλεσμα, η βράχυνση της τουριστικής περιόδου, ανάγκα και θεοί πείθονται.
Αλλά υπάρχει μιά παράμετρος που κανένας δεν ασχολείται μ΄αυτήν. Λένε ότι ο αριθμός των « νησιομανών » ή « νησιόπληκτων », αυτών δηλαδή που θέλουν σώνει και καλά να περάσουν τις μέρες των διακοπών τους σε ένα νησί, πότε στο ίδιο που έχουν συνηθίσει, ή ένα άλλο κάθε φορά, έχει μειωθεί. Και πολύς σαματάς γίνεται στα μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, αν δηλαδή έχει πέσει ο αριθμός των εκδρομέων προς τα νησιά, που δεν είναι βέβαια απλοί εκδρομέις αλλά παραθεριστές. Και αναφέρονται καθημερινά στο αν έχει μειωθεί ο αριθμός των παραθεριστών αυτών, αν υπάρχει δυστοκία στα οικονομικά, που εμποδίζουν τον κόσμο να κάνει τις διακοπές του σε νησί. Και αν οι διακοπές είναι περιορισμένες, και άλλα σχετικά.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από μιά άλλη σκοπιά, ας δούμε την πραγματικότητα, οπως αυτή εκφράζεται σε νούμερα. Πόσος είναι ο κόσμος που πηγαίνει για τις διακοπές του στο Αιγαίο πέλαγος ; Τρεις εξορμήσεις γίνονται συνήθως κάθε καλοκαίρι προς τα νησιά. Και κάθε εξόρμηση γίνεται από περίπου πενήντα ή εξήντα ή ας πούμε από εκατό χιλιάδες ανθρώπους, που μετέχουν της θερινής αυτής εκστρατείας. Σύνολο λοιπόν - κατά αδρή προσέγγιση - διακόσιες χιλιάδες άτομα για κάθε καλοκαίρι, όταν αθροίσουμε τον συνολικό αριθμό όλων των εξόδων. Αυτός είναι ο κατά προσέγγιση αριθμός, με την περίπτωση βέβαια του πιθανού λάθους
Μόνο αυτοί οι κάτοικοι της Αθήνας, του Πειραιά και της υπόλοιπης Αττικής, πηγαίνουν τα καλοκαίρια σε διακοπές για να παραθερίσουν ; Ασφαλώς και όχι, ένα πλήθος που δύσκολα θα μπορούσε να υπολογιστεί, πηγαίνει σε χερσαία εδάφη, σε συγγενείς που έχει κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, και πολύ λιγότερο σε άλλες περιοχές της χώρας. Και πηγαίνουν στις πατρογονικές εστίες τους, για να φιλοξενηθούν – με ελάχιστα έξοδα φυσικά – από τους συγγενείς τους, που δεν εγκατέλειψαν τις πόλεις και τα χωριά τους για να μετακομίσουν στις μεγαλουπόλεις. Και εκεί, στις επαρχίες, οι παραθεριστές της Αττικής, μπορούν με τα ελάχιστα έξοδα που κανουν, να πραγματοποιούν πολύ μακρότερες σε διάρκεια διακοπές, και θα έλεγα και πολύ πιό καλές από τις νησιώτικες, έστω κι αν δεν έχουν παραλίες για μπάνια και άλλα σχετικά.
Αλλοι λοιπόν στα νησιά, άλλοι στα χερσαία εδάφη, κάνουν τις διακοπές τους και εφέτος. Αλλά δεν θα μπορούσαμε τάχατες, να κάνουμε έναν σε αδρές γραμμές υπολογισμό για το πόσοι μπορεί να είναι τελικά οι παραθερίζοντες και εφέτος κάτοικοι της Αττικής ; Μπορούμε βέβαια. Οι κατοικούντες την Αττική άνθρωποι, πλούσιοι, μέτριοι και φτωχοί, είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια, αυτό πάνω κάτω είναι το σωστό. Και λοιπόν, βάζοντας τους νησιωτικούς παραθεριστές και προσθέτοντας τους ας τους πούμε ένα εκατομμύριο που πηγαίνουν στις χερσαίες παραθεριστικές τους καμπάνιες, θα φτάναμε σε ένα πρόχειρο συμπέρσαμα. Ότι όλο κι όλο, κάπου λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο, άντε ας πούμε μπόλικα ενάμισυ, πηγαίνουν σε διακοπές. Και αυτό, όχι μόνο αυτό το καλοκαίρι, αλλά γενικά κάθε χρόνο.
Υστερα από αυτές τις μετρήσεις, ή μαλλον τους υπολογισμούς, βλέπουμε ότι κάπου δυόμισυ εκατομμύρια κάτοικοι της Αττικής, δεν το κουνάνε ρούπι από τα σπίτια τους για διακοπές, όχι μόνο εφέτος, αλλά γενικά όλες τις χρονιές. Αυτό είναι το συμπέρασμα, στο οποίο φτάνουμε, ύστερα από τους αρκετά πρόχειρους υπολογισμούς που κάναμε. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, φαίνεται καθαρά ότι πάνω από τους μισούς κατοίκους της πρωτεύουσας και των περιχώρων της, δηλαδή της Αττικής, δεν πάνε σε παραθεριστικές διακοπές κάθε χρόνο.
Όπως ελέχθη πρωτύτερα, εφέτος τα πράγματα βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσκολία. Και όπως ακούγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κι αυτοί που πηγαίνουν σε παραθερισμούς, επιστρέφουν γρήγορα στα σπιτάκια τους. Παρά την αφόρητη ζέστη που το φετινό καλοκαίρι δημιουργείται. Αυτή είναι η κατάσταση, και όπως πρέπει να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές σ΄αυτά που ξέραμε από πρωτύτερα, έτσι θα γίνει και γίνεται αυτή τη χρονιά. Τί να κάνουμε όμως, ετσι είναι τα πράγματα, έχει ο καιρός γυρίσματα όπως ξέρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου