Μ Α Σ Π Λ Α Κ Ω Σ Ε Η Κ Α Τ Α Θ Λ Ι Ψ Η
Ωρισμένως κάτι δεν πάει καλά σχετικά με τον ψυχισμό των ανθρώπων των εποχών αυτών που περνάμε τώρα. Ολο και κάτι τους βασανίζει μέσα στην καθημερινότητά τους, πότε το ένα τους πλακώνει την καρδιά, πότε το άλλο. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι η εποχή αυτή, δεν προσφέρεται για ήρεμη σκέψη, για αισθήματα ασφάλειας. Που μπορεί να είναι οικογενειακής φύσης, μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι πράγματα που αφορούν το μέλλον το δικό τους ή των παιδιών τους. Πάντως, ψυχική ηρεμία δύσκολα βρίσκεις αυτές τις εποχές. Μιά στενόχωρη κατάσταση επικρατεί συχνά ή σχεδόν μόνιμα σε πολλούς ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Και πιό πολύ, τις μικρές ηλικίες, της εφηβίας προπαντός.
Ανασφάλεια κυριαρχεί αυτούς τους καιρούς. Αντίθετα με παλιές εποχές, όταν οι άνθρωποι - φτωχοί τε και ευκατάστατοι - ζούσαν μέσα σε ένα περιβάλλον σχεδόν αμεριμνησίας, δεν κουβαλούσαν στην ψυχή τους, στο νευρικό τους σύστημα, αυτά που κουβαλά ο σύγχρονος άνθρωπος. Και που έλεγαν μεταξύ άλλων και το γνωστό « ας ξημερώσει η μέρα και βλέπουμε ». Που έδειχνε ολοφάνερα ότι τις κάποιες σκοτούρες που και τότε είχαν - δεν μπορεί να τις αποφύγει κανείς αυτές κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες - τις έδιωχναν από τη σκέψη τους, τις απωθούσαν σε κάποιο αόριστο συχνά μέλλον, μακρυνό ή κοντινό.
Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις ; Εχουμε πρώτα απ΄όλα τα οικονομικά μας ζη-τήματα. Ποσοστό είκοσι στους εκατό βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, και αρ-κετοί λίγο πάνω απ΄αυτό. Εχεις παιδιά που σπουδάζουν ; Αντε να βρείς φράγκα να τα εφοδιάσεις για να περνάνε κουτσά - στραβά στις μακρυνές από το μέρος σου πόλεις. Σκόρπια διαδήλωση τα πανεπιστήμια σ΄όλες της γωνιές της χώρας.
Τα απαραίτητα για τη διατροφή και λίγα για το ντύσιμο, σε πάνε σε πιό δυσκολα μονοπάτια. Εχεις και άλλα έξοδα που από πρώτη ματιά δεν φαίνονται, είναι όμως κι αυτά μέσα στο λογαριασμό. Ρεύμα, νερό, άντε και λίγο τηλέφωνο, οι ανάγκες των σημερινών ανθρώπων έχουν μεγαλώσει σε σχέση με παλαιότερες γενιές, όπου τουλάχισον τηλέφωνο δεν πλήρωνες, εννοώ το σταθερό, μιάς και τα κινητά δεν τα είχες καθόλου.
Ανεργία μεγάλη, που τώρα με την οικονομική κρίση μεγαλώνει και μεγαλώνει. Τί σημασία έχει αν έχεις στα χέρια σου διπλώματα από πανεπιστήμια και ανώτερες σχολές ; Σε τι σου χρησιμεύουν αυτά τα χαρτιά όταν δεν σου δίνουν κάποια δουλειά ; Τί να κάνεις ; Να γίνεις σερβιτόρος σε καφετέρια, μάλιστα. Αλλά κι οι καφετέριες είναι περιορισμένες σε αριθμό, το ίδιο λοιπόν και οι σερβιτόροι που απασχολούν.
Να σπείρεις τίποτε οπωρικά ή λαχανικά και άλλα φυτικά, χρειάζεσαι κάποια στρέμματα γής. Και δεν τα έχεις, ούτε μπορείς να τα νοικιάσεις, χρήματα χρειάζονται και γι αυτά. Να ανοίξεις ένα μαγαζάκι και να πουλάς μικροπράγματα, ένα μίνι - μάρκετ να πούμε ; Καθόλου εύκολο πράγμα, υπάρχουν ένα σωρό σούπερ και μίνι, που δεν χωράνε άλλα.
Σε πιάνει στενοχώρια όταν κάθεσαι και παίρνεις - για έναν μόνο χρόνο βέβαια - το επίδομα ανεργίας, κι αυτό σου είναι εξευτελιστικό για να πούμε την μαύρη αλήθεια. Σε παλιά χρόνια, μπορούσες να κάνεις κάποιες μικροδουλειές σε μαγαζιά, σε τεχνίτες και σε άλλες εργασίες. Με τα διπλώματα στο χέρι, ούτε τέτοια δεν υπάρχουν στην πιάτσα. Δεν θα σου φέρουν κατάθλιψη όλα αυτά ; Και πολλή μάλιστα, έχουν γίνει και μελέτες ψυχολόγων, και αυτοί έχουν φτάσει σε τέτοια συμπεράσματα.
Είναι κι άλλες αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη, κυρίως στις εφηβικές ηλικίες. Οι σχέσεις μέσα στις οικογένενειες, που είναι διαταραγμένες από διάφορες αιτίες - τα ακούμε αυτά συχνά από την Τι - Βί – επιδρούν πολύ άσχημα στους νεαρούς και τις νεαρές. Και επί πλέον, δεν προετοιμάζουν καθόλου τα νεαρά άτομα για μιά φυσιολογική οικογενειακή ζωή. Κι αυτή η έλλειψη, οδηγεί σε άλλες καταστάσεις. Δεν έχουν καμμιά έφεση έτσι κι αλλοιώς τα νεαρά άτομα για σχηματισμό οικογένειας, άσε που και άλλοι παράγοντες συνεργούν σ΄αυτό το αποτέλεσμα. Η ανεργία που σου κόβει κάθε σκέψη να αποκτήσεις δική σου οικογένεια, και οι άλλες κοινωνικές συνθήκες που σου κόβουν την όρεξη για κάτι τέτοιο.
Η φροντίδα που είχαν τα νεαρά άτομα - από την βρεφική ακόμη ηλικία για τη διάπλαση μιάς καλής υποδομής για τα παρακάτω, για την σωστή ανάπτυξη σε άτομα κοινωνικά με κάποια αξία που κάποτε την είχαν και τώρα δεν την έχουν - λείπει σχεδόν εντελώς στους νέους. Η έλλειψη αυτή φροντίδας, που διαπλάσει τους χαρακτήρες από την βρεφική ακόμη ηλικία, είναι η σοβαρότερη αιτία που σπρώχνει τους νεαρούς και τις νεαρές στις διάφορες ουσίες. Τα παιδιά δεν έχουν βάσεις για να αντιμετωπίσουν σαν ώριμα άτομα τη ζωή, πέφτουν σε μελαγχολικές καταστασεις, και αυτό είναι καταστρεπτικό για την κατοπινή ζωή τους.
Όταν το δέντρο αρχίσει να στραβώνει απ΄την αρχή της ανάπτυξής του, δεν είναι δυνατόν να το ισιώσεις κατόπιν, όσα μέσα κι αν μεταχειριστείς. Να θυμόμαστε πάντα, ότι για να πέσει ένα νεαρό άτομο στην παραβατικότητα, σημαίνει ότι δεν του έβαλαν σωστά θεμέλια στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα έσπρωξαν έτσι σε ελαφρά παράνομες πράξεις στην αρχή, σε σοβαρότερες με την παροδο του χρόνου, και στις φυλακές των ανηλίκων στα κατοπινά χρόνια. Αν έχει στραβώσει από πολύ νωρίς και δεν έγινε δυνατό να το ισιώσουν με κάποια διορθωτικά μέσα αργότερα, η όλη υπόθεση θα πάει στραβά αργότερα. Ξέρουμε όλοι, ότι η η παλιά οικογενειακή φροντίδα, έχει εκλείψει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα, κι αυτή η έκλειψη, οδηγεί σε άσχημα αποτελέσματα κατόπιν. Και η κατάθλιψη που είχε καταλάβει από μικρή ηλικία το νεαρό άτομο, το οδηγεί πολύ συχνά σε ανώμαλες ατραπούς, από τις οποίες δύσκολο πολύ είναι να ξεφύγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου