Τ Α Δ Υ Ο Χ Ι Λ Ι Α Δ Ε Σ Ε Ν Ε Ν Η Ν Τ Α
Ε Υ Ρ Ω
Ακούστηκε σε δελτία των ειδήσεων, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιά στατιστική υπηρε-σία κατέληξε στα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν. Ηταν μήπως η εθνική σταστιστική υπηρεσία της χώρας ; Ηταν κάποια άλλη υπηρεσία ή κάποιο γραφείο μελετών ; Αδύνατον να θυμηθώ μέσα στον κυκεώνα των ειδήσεων που μας βομβαρδίζουν κάθε ώρα και κάθε μέρα. Μήπως πάλι αρχίζω να παρουσιάζω σημεία της νόσου του A l z h e i m e r και δεν το έχω πάρει χαμπάρι, και ούτε και ρωταω και κανέναν ειδικό ; Μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα, υπάρχουν οι ειδικοί και πρέπει να τους συμβουλευόμαστε.
Μπορεί να ξέχασα την πηγή της πληροφορίας, θυμάμαι όμως με ακρίβεια το τί έλεγε.Υστερα από ενδελεχή έλεγχο των πράγμάτων, διαπιστώθηκε - έτσι έλεγε η στατιστική έρευνα- ότι μιά τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα, πατέρας μητέρα και δυό πσιδιά, χρειάζονται για να επιβιώσουν τη σημερινη εποχή, ακριβώς δυό χιλιάδες ενενήντα πέντε Ευρώ και εξήντα πέντε λεπτά το μήνα. Μάλιστα, ακριβώς τόσο υπολογίστηκε ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τετραμελή οικογένεια για τη σημερινή εποχή, ακόμα και τα εξηνταπέντε λεπτά υπολογίστηκε ότι χρειάζονται, χωρίς αυτά ίσως να υπάρξει σοβαρό έλλειμμα στα μηνιαία έξοδα της οικογένειας.
Εκτός από το γενικής φύσης αυτό συμπέρασμα, δόθηκαν και αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες που υπολογίστηκαν. Είπαν δηλαδή, ότι τόσα χρειάζονται για την τροφή, τόσα για την ένδυση, κάποια ποσά για την αποπληρωμή δανείων τραπεζικών -τα έβαλαν νομίζω κι αυτά στο λογαριασμό - τόσα για τα φροντιστήρια των παιδιών, τόσα για τη διασκεδαση των μελών της οικογένειας, κάμποσα Ευρώ για τα τσιγάρα που θα πρέπει να καπνίζουν σε μηνιαία βάση ( και τα τσιγάρα μπήκαν στον προϋπολογισμό, το είπαν κι αυτό ). Και ένα ακόμα μεγάλο έξοδο, την αγορά, τη συντήρηση και τα έξοδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, καθώς και μερικά ακόμα έξοδα που δεν μπορώ να τα θυμηθω τώρα.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την ανακοίνωση της έρευνας αυτής που έδωσε τα στατιστικά αυτά αποτελέσματα, και μιά άλλη είδηση βγήκε από τα κανάλια. Οχι, έλεγε η καινούργια αυτή πληροφορία, δεν πρόκειτα για το ποσόν αυτό που αναφέρθηκε, είναι πολύ μεγαλύτερος ο μηνιαίος προϋπολογισμός που αναλογεί σε μιά τετραμελή οικογένεια, δεν είναι τα δυό χιλιάδες και κάτι Ευρώ. Είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσόν, πρέπει να το υπολογίζουμε σε στρογγγυλές τρεις χιλιάδες Ευρώ. Αυτό δεν βγήκε με καμμιά στατιστική, αλλά έτσι κατ΄εκτίμηση από κάποιους που κάπως χονδροειδώς έβγαλαν αυτό το νούμερο.
Κάθησα πολλή ώρα και σκέφτηκα πάνω σ΄αυτό το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα. Δυό χιλιάδες και τρεις χιλιάδες Ευρώ μας είπαν. Είναι όμως αυτή η αλήθεια ; Και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, και βάζοντας κάτω όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, έφτασα σε έναν πολύ διαφορετικό υπολογισμό από εκείνους τους δυό που μας αναφέρανε στις ειδήσεις.
Μετρώντας με κάθε λεπτομέρεια τις ανάγκες που υπάρχουν στον σύγχρονο ελληνικό χώρο και με τις υπάρχουσες συνθήκες, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες, έβαλα στο λογαρισμό όλα τα στοιχεία που οι έρευνες αυτές είχαν παραλείψει. Και έφτασα στο ασφαλές από κάθε άποψη συμπέρασμα, ότι όχι, δεν φτάνουν ούτε τα τρεις χιλιάδες Ευρώ. Ούτε τα τέσσερα, ούτε τα πέντε. Και για να μην τα πολυλογώ, βρήκα με μαθηματική ακρίβεια, ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της τετραμελούς οικογένειας των σημερινών εποχών, φτάνει στο ακριβές ποσό των εννιά χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα επτά Ευρώ και ενενήντα λεπτών. Και για να στρογγυλοποιήσουμε το ποσό, ας το πούμε δεκα χιλιάδες Ευρώ, κυρίως για λόγους ευκολίας.
Τόσο πολλά ; Μάλιστα, δεν θα κάνουμε οικονομίες και περικοπές σε τέτοιου είδους υπολογισμούς, πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι σ΄αυτά που υπολογίζουμε και λέμε. Μπορεί οι άλλες εκτιμήσεις να έγιναν με πολύ μεγάλη τσιγγουνιά, θεωρώντας τον Ελληνα πολίτη της σημερινής εποχης σαν μιά χωρίς δικαιώματα ασήμαντη οντότητα. Δεν είναι όμως καθόλου σωστές αυτού του είδους οι πλασματικές εκτιμήσεις, δεν είναι ο κάτοικος της χώρας αυτής ένα ασήμαντο μέλος της Ευρωπαϊκής κοινότητας, ο φτωχός συγγενής των Ευρωπαίων. Και ιστορία έχει μεγάλη, και αξιοπρέπεια επίσης τον διακρίνει. Παρακάτω, θα κάνω μιά παρουσίαση των αναγκών που πρέπει να προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Χωρίς να αναφέρομαι διεξοδικά στα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη της καθεμιάς από αυτές τις ανάγκες, ο καθένας μπορεί να υπολογίσει - έστω και χονδρικά - τα Ευρώ που χρειάζονται.
Τροφή, ένδυση και στέγη, αυτά ήσαν από παμπάλαια χρόνια τα τελείως απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου. Ολες τις εποχές, όλες τις χιλιετίες, όλους τους αιώνες, αυτά ήσαν όλα κι όλα. Μέχρι τη σημερινή εποχή, δηλαδή εδώ και ένα ας πούμε αιώνα, όχι από πιό παλιά. Και σ΄αυτά τα πρόσφατα χρόνια, ήλθαν μιά μιά, οι καινούργιες ανάγκες που κρίνονται απαραίτητο να καλύπτονται. Και για να καλυφθούν, θα πρέπει να υπάρχει και το καταλληλο οικονομικό υπόβαθρο, τα φράγκα δηλαδή με τα οποία θα εξασφαλίζεται η απόκτηση αυτών των θεωρούμενων σήμερα αναγκαίων, άσχετα αν αυτά τα θεωρούμενα αναγκαία, αποτελούν αληθινές ανάγκες και δεν είναι απλώς διακοσμητικά πράγματα και καθόλου απαραίτητα.
Είπαμε για αυτοκίνητο προηγούμενα. Μάλιστα, όλοι - ή σχεδόν όλοι - σήμερα οι κάτοικοι της ιστορικής χώρας μας, θεωρούν το αυτοκίνητο, το ιδιόκτητο αυτοκίνητό τους, αυτό που τους πηγαίνει όπου και όποτε θέλουν, σαν τελείως απαραίτητο. Οτι ήταν άλλοτε το ψωμί, ο άρτος ο επιούσιος. Κι αφού είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο της οικογένειας, γιατί να μην είναι απαραίτητο και για κάθε χωριστό μέλος της οικογένειας ; Τί θα γίνει όταν ο ένας από την οικογένεια, θέλει να πάει σε μιά δουλειά του, σε έναν τέλος πάντων προορισμό του, και ένας άλλος από την ίδια φαμίλια, θέλει να πάει κάπου αλλού, έχει κι αυτός κάποια δουλειά σε άλλο μέρος ; Δεν πρέπει να έχει κι αυτός τα ίδια δικαιώματα ;
Επομένως, πρέπει να έχει κι αυτός το δικό του αμάξι, αλλοιώς θα υπάρχει έλλειψη ισοπολιτείας. Και αν έτσι έχει το πράγμα, και ένα τρίτο μέλος της ίδιας οικογένειας επιθυμεί να πάει κάπου αλλου, και επομένως έχει κι αυτό το δικαίωμα να έχει επίσης δικό του μέσο μετακίνησης. Συμπερασματικά, και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας έχουν την απαίτηση να κινούνται με δικό τους μεταφορικό μέσον, επομένως πρέπει να υπάρχουν τέσσερα αυτοκίνητα διαθέσιμα. Εγινε κατανοητό πιστεύω το πράγμα αυτό. Και βέβαια, αυτό προϋποθέτει και τετραπλάσια έξοδα αγοράς, συντήρησης και έξοδα κινήσεως και για τα τέσσερα αυτά μεταφορικά μέσα, δεν είναι λογικό αυτό ;
Φεύγουμε τώρα από τα αυτοκίνητα, και πηγαίνουμε σε κάτι άλλο, επίσης πολύ ουσιώδες. Σε παλιά χρόνια, σε αλλοτινές εποχές, μιά τετραμελής οικογένεια μπορούσε να στεγάζεται σε ένα σπιτάκι ας πούμε εξήντα τετραγωνικών μέτρων. Ηταν και το ζήτημα της θέρμανσης στη μέση, δεν μπορούσες να ζεσταίνεις ένα μεγάλο σπίτι με τρεις και τέσσερις θερμάστρες που κατανάλωναν καυσόξυλα ή σε κατοπινές εποχές πετρέλαιο. Πώς είναι όμως τώρα τα πράγματα ; Πατέρας και μητέρα, έχουν ανάγκη να έχουν τους δικούς τους χώρους, και επίσης και το κάθε παιδί να έχει το δικό του υπνοδωμάτιο, το δικό του σαλονάκι με την τηλεόραση, τα βίντεο, το κομπιούτερ και ότι άλλο έχει προσωπικής χρήσης. Σε χώρο που είναι αποκλειστικά δικός του, όπου κανένας άλλος δεν μπαινοβγαίνει.
Ολη όμως αυτή η ιστορία με τους πολλούς χώρους που χρειάζονται για τα μέλη της οικογένειας, προϋποθέτουν και μιά κατοικία πολύ μεγάλη, ας πούμε διακοσιών πενήντα και πλέον τετραγωνικών. Με όλα τα συνεπακόλουθα, επίπλωση, θέρμανση με πολλά θερμαντικά σώματα, πολλούς ηλεκτρικούς φωτισμούς, πολλές τηλεοράσεις, βίντεο και Ντι - Βι -Ντι - πολυθρόνες, καναπέδες και πολλά άλλα. Εξοδο μηνιαίο πολύ μεγάλο, τριπλάσιο και τετραπλάσιο από ότι θα ήταν σε ένα σπίτι των κλασσικών εξήντα περίπου τετραγωνικών. Βάλτε λοιπόν όλα αυτά στο λογαριασμο, κι από εκεί στο μηναίο προϋπολογισμό.
Πάμε παρακάτω. Δεν είναι απαραίτητητη και μιά βίλλα, γίνεται να ζεί ένα σύγχρονος άνθρωπος, χωρίς να διαθέτει και μιά εξοχική βίλλα ; Οχι κατ΄ανάγκην υπερπολυτελούς κατασκευής, εννοώ μιά καλή και ευπρόσωπη βίλλα. Με τον ανάλογο ανθόκηπο και τους άλλους χώρους που πρέπει να διαθέτει μιά βίλλα, ας πούμε ένα γήπεδο τέννις για παράδειγμα. Φυσικά, με τους απαραίτητους πολλούς χώρους, χωριστούς για κάθε μέλος της οικογένειας, δεν μπορούν να συνωστίζονται όλοι σε έναν περιορισμένο χώρο. Αν έχει δυό ορόφους με διακόσια τετραγωνικά τον καθένα, μας κάνουν τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα. Με τις ανάλογες ανέσεις από πλευράς θέρμανσης, κλιματιστικών και λοιπών απαραίτητων.
Όμως, μιά βίλλα, έστω και όχι πολυτελούς κατασκευής, πρέπει να διαθέτει και κάποια πράγματα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να θεωρείται στοιχειωδώς εμφανίσιμη. Απαραίτητος είναι ένας ανθόκηπος, αυτό είναι αυτονόητο. Και ένας ανθόκηπος, έχει ανάγκη από περιποίηση από έναν ειδικό, έναν κηπουρό, που θα ασχολείται καθημερινά μ΄αυτόν. Δεν είναι θέαμα να βλέπεις ξεραμένα λουλούδια μεσα σε έναν κήπο, όχι βίλλας, αλλά και έναν συνηθισμένο κήπο. Είναι λοιπόν τελείως απαραίτητος ο κηπουρός, που με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, θα φροντίζει τον κήπο, ώστε να είναι ευπαρουσίαστος.
Οσες φορές έχω δεί βίλλες στο σινεμά, πάντα έβλεπα ότι είχαν και υπηρετικό προσωπικό, μιά οικιακή βοηθό και τουλάχιστον ένα ακόμα πρόσωπο, μιά μαγείρισσα. Ανάγκη λοιπόν να υπάρχουν αυτές οι δυό γυναίκες που θα φροντίζουν να διατηρείται σε καλή λειτουργική κατάσταση η τόσο ακριβοπληρωμένη αυτή βίλλα. Πράγμα που προϋποθέτει πρόσθετα έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και τα σχετικά.
Αυτά αναφορικά με τη βίλλα, που την θεωρώ τελείως απαραίτητη, όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι σ΄αυτό το ζήτημα. Και τώρα σε κάτι άλλο, που κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί κάπως αναγκαίο, τουλάχιστον για να θεωρείται κανείς αξιόλογο μέλος της κοινωνίας. Βέβαια, δεν το θεωρώ σαν εντελώς απαραίτητο, αν δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια, μπορεί και να το στερηθεί ο σημερινός άνθρωπος. Είναι ένα μικρό, ένα πολύ μικρό σκάφος αναψυχής, ένα μικροσκοπικό έστω κόττερο. Και φυσικά, αν υπάρχει εκεί κοντά θάλασσα, αλλοιώς δεν υπάρχει
κανένας λογος να ξοδεύεται κανείς για κάτι τέτοιο.
Οταν κυκλοφορεί κανείς μέσα σε μιά πόλη, παρατηρεί ανάμεσα στα ποικιλώνυμα και διαφορετικά μαγαζιά, και κάποια που έχουν μιά επιγραφή εξω απ΄αυτά, που γράφει « Ταξιδιωτικό Γραφείο ». Και τί κάνουν οι άνθρωποι που κάθονται μέσα σ΄αυτά τα μαγαζιά ; Οργανώνουν ταξείδια και εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Σε κοντινές, αλλά και σε μακρινές χώρες. Μπαίνεις λοιπόν εκεί μέσα, και οι άνθρωποι αυτοί σου αναφέρουν όλους τους προορισμούς των εκδρομών που οργανώνουν. Τα γραφεία αυτά που δεν τα ξέραμε καθόλου σε παλιές εποχές, σου κλείνουν εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείων, τοπικές εκδρομές στις χώρες προορισμού και διάφορα άλλα σχετικά.
Μπορεί ο σημερινός άνθρωπος, ο σημερινός συμπατριώτης μας, να μένει κλεισμένος στα σύνορα της χώρας και να μην τριγυρίζει όλο τον κόσμο, να γνωρίζει χώρες εξωτικές; Οχι, αυτό ήταν σε άλλες εποχές, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Είναι ανάγκη να κάνει ένα και δυό και τρία ταξείδια κάθε χρόνο. Και να πηγαίνει σε πολλά και διάφορα μέρη της υφηλίου, σε άλλες ηπείρους. Σε απόμακρα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού, στη Νότια Αμερική με το καρναβάλι του Ρίου ντε Τζανέϊρου ( είπαμε ότι στα πορτογαλικά που μιλούν στην Βραζιλία, το φωνήεν « ο » προφέρεται όταν δεν τονίζεται σαν « ου »). Στη Χαβάη, στην Ταϊτή, στην Αίγυπτο, σε χώρες της Ευρώπης που παρουσιάζουν εξαιρετικό τουριστικό ενδιαφέρον. Στην Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας. Και γενικά, όπου νομίζεις ότι θα βρείς κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Όλα όμως αυτά τα ταξείδια και οι εκδρομές, έχουν και το κόστος τους. Κι όταν γίνονται πολλά τέτοια ταξείδια, τότε και τα έξοδα είναι μεγαλύτερα. Να τα στερηθείς λοιπόν ; Οχι βέβαια, ο σύγχρονος άνθρωπος, ο σύγχρονος Ελληνας, δεν μπορεί να μένει πίσω και σ΄αυτό τον τομέα. Θα τριγυρίσει όλο τον κόσμο, για να έχει αναμνήσεις που θα τον συνοδεύουν σε όλη του την μετέπειτα ζωή. Μ΄ άλλα λόγια, του είναι απαραίτητα. Και τώρα που το θυμήθηκα, δεν έβαλα τα κάποια έξοδα σε διασκέδαση, νυχτερινά κέντρα και λοιπά. Και να λάβουμε υπ΄όψιν, ότι και κάπου τρεισήμισυ χιλιάδες Ευρώ θα μας τα τσιμπήσει η Εφορία, κι αυτήν την ξεχάσαμε.
Όπως βλέπουμε λοιπόν, τα τρεις χιλιάδες Ευρώ, είναι πολύ λίγα γι αυτά τα πράγματα. Ακόμα και τα δέκα χιλιάδες Ευρώ που υπολογίσαμε, δεν φαίνονται αρκετά για να καλύψουν αυτές τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Ετσι το βλέπω εγώ το πράγμα, κι ας διαφωνούν κάποιοι τσιγκούνηδες που δεν καταλαβαίνουν τις σημερινές ανάγκες του ανθρώπου της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου