Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

M I A E Y Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Η " Κ Α Τ Α Τ Α Ξ Η "

Μ Ι Α Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Η « Κ Α Τ Α Τ Α Ξ Η »

Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα. Από πάντοτε ξέραμε, ότι οι άνθρωποι της ιστορικής αλλά και ηρωϊκής φυλής μας, ήσαν « αμαρτωλοί » και κλέφτες. Το ερώτημα που πρέπει να εξετάσουμε όμως, είναι αν όλοι ανεξαιρέτως οι συμπατριώτες μας ανήκουν σ΄αυτή την ευλογημένη κατηγορία των αμαρτωλών και των κλεφτών. Και απαντάμε ευθέως και λέμε : Μάλιστα, οι πιό πολλοί από εμάς τους εκλεκτούς της ανθρωπότητας, είτε είμαστε μέσα σ΄αυτή την κατηγορία, είτε θα θέλαμε να ήμασταν αλλά ευκαιρία δεν μας δίνεται να μπούμε. Καθώς η αλήθεια είναι ότι για να γίνεις κλέφτης, και ιδίως ένας κλέφτης περιωπής, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες, να έχεις μιά θέση που και να κλέβεις θα σε κάνει ικανό, και να ξεφεύγεις από τα πλοκάμια του νόμου.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε, ότι υπάρχει και μιά μειονότητα - άγνωστο σε ποιό ποσοστό του πληθυσμού είναι αυτή - της οποίας τα μέλη, όσο κι αν τους δοθούν οι κατάλληλες προδιαγραφές να κλέψουν και να « αμαρτήσουν » γενικώς, δεν το κάμνουν αυτό επ΄ουδενί λόγω, με καμμιά κυβέρνηση. Οσο κι αν τους πλησιάζει ο πειρασμός, όσο κι αν τους δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες, τους είναι αδύνατο ν΄ αρπάξουν κάτι που δεν ανήκει σ΄αυτούς. Και ξέρουμε πολύ καλά, πόση δύναμη έχει ο πειρασμός, για τον οποίο ο Οσκαρ Ουάϊλντ είχε πεί τα πολύ ενδιαφέροντα λόγια : « Σε όλα μπορώ να αντισταθώ εκτός από τον πειρασμό ». Και για μεν τα υπόλοιπα, δεν χρειάζεται καμμιά μεγάλη προσπάθεια να τα αποφύγεις, αλλά με τον πειρασμό τί γίνεται ; Ερχεται με μεγάλη ορμή καταπάνω σου, και μεγάλη, υπεράνθρωπη προσπάθεια χρειάζεσαι για να τον αποκρούσεις.
Εν τάξει. Αυτά που τα ξέραμε από πολύ παλιά χρόνοα, είναι τα « χύμα », που εν μεγίστη αφθονία έχουμε. Αλλά ποιά να είναι άραγε τα « τσουβαλάτα » για τα οποία έγινε αναφορά στον τίτλο. Εχουμε κι άλλα παραπανίσια που μας ήλθαν με το τσουβάλι και δεν το ξέραμε ; Και αν έτσι είναι τα πράγματα, ποιός είναι αυτός που μας έφερε κι αυτά τα τσουβαλάτα ; Να κάτι που πρέπει να το δούμε και να το κατανοήσουμε.
Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής. Αυτές τις μέρες, έγινε μιά έρευνα σε επίπεδο χωρών της ευρωπαϊκής Ενωσης, στα εισιπέντε κράτη που αποτελούν επί του παρόντος την Ενωση αυτή, και που πρόκειται σε πολύ μικρό διάστημα να γίνουν περισσότερες. Θα προστεθούν καινούργια μέλη, που είτε έχει εγκριθεί η είσοδός τους σ΄αυτόν τον χώρο των εθνών, είτε θα κάνουν προσεχώς αίτηση για να να γίνουν κι αυτά δεκτά.
Και ποιός ήταν ο σκοπός αυτής της έρευνας, που όπως θα φανεί παρακάτω, μας έφερε τσουβαλάτα αυτά που τα είχαμε επί αιώνες χύμα ; Οχι ότι δεν τα ήξεραν κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς και τους γείτονές μας, αλλά απλά δεν είχαν πάρει τον στατιστικό χαρακτήρα που πήραν με την έρευνα αυτή, δεν είχαν δηλαδή επίσημο χαρακτήρα.
Και ιδού ποιός ήταν ο σκοπός της στατιστικής αυτής έρευνας. Να καθορίσει το βαθμό της διαφθοράς σε διάφορα επίπεδα, που επικρατεί σε καθεμιά από τις χώρες της ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και οι άνθρωποι που έκαναν την έρευνα αυτή - δεν ξέρω σε ποιά στοιχεία βασίστηκαν - κατατάξανε τις χώρες αυτές με βάση μιά βαθμολογία που το μεν άριστά της ήταν το δέκα - όπως γίνεται στα δημοτικά σχολεία δηλαδή - και το χειρότερό της ήταν το μηδέν, αυτός δηλαδή ένας βαθμός, που σε αναγκάζει να μείνεις στάσιμος στην ίδια τάξη του σχολείου, μαζύ με όλες τους βαθμούς κάτω του πέντε. Ανάμεσα λοιπόν σ΄αυτά τα δυό νούμερα, κατατάχθηκαν οι εικοσιπέντε επί του παρόντος χώρες της ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τη διαφθορά των ανθρώπων που κατοικούν σ΄αυτές, των κρατικών λειτουργών τους και γενικά όλων των μορφών παλιανθρωπιάς και μπαγαμποντιάς που υπάρχει σ΄αυτές τις χώρες.
Θα πάρουμε τα πράγματα από πάνω προς τα κάτω. Από τις χώρες που πήραν τους ψηλότερους βαθμούς στη βαθμολογία, μέχρι τις μεσαίες και ύστερα τις τελευταίες. Και αρχίζοντας, θα πούμε ότι το μεγαλύτερο βαθμό τον πήρε μιά μικρή και πολύ βορεινή χώρα, η πιό βορεινή της ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για την παγωμένη τον περισσότερο χρόνο του έτους Ισλανδία, ένα νησί με περίπου τριάντα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, και με ελάχιστο πληθυσμό, άς πούμε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Που είναι όλοι τους Νορβηγικής προέλευσης, κατάγονται από τους αρχαίους εκείνους ατρόμητους ναυτικούς, τους Βίκινγκς, που πρώτοι πάτησαν την αμερικανική ήπειρο πριν από πέντε - έξι αιωνες προτού φτάσει εκεί ο Κολόμβος. Αλλά που τη βρήκαν πολύ ψυχρή - ακόμα και για τα δικά τους γούστα - και ήταν η χερσόνησος Λαμπραντόρ του Καναδά. Και την παράτησαν και γύρισαν πίσω στα μέρη τους.
Δεν έχω δεί τα νούμερα της καθεμιάς χώρας, μου αναφέρθηκαν με κάποια σειρά που δεν είναι πολύ διαφορετική από την αληθινή και που τα νούμερα της βαθμολογίας τους, τα θυμάμαι με σχετική αλλά όχι απόλυτη ακρίβεια. Αν κάπου κάνω λάθος, παρακαλώ να με διορθώσει όποιος συνέβη να δεί τα ακριβή νούμερα των βαθμολογών που δόθηκαν. Η Ισλανδία λοιπόν, πήρε την υψηλή βαθμολογία του εννιά και οκτώ δεκάτων, λίγο πιό κάτω απ΄ το δεκάρι, που δεν κατάφερε τελικά να το πάρει, φαίνεται ότι κάτι της βρήκαν ανώμαλο - έστω και τελείως ασήμαντο - και δεν της το έδωσαν.
Είπαμε ότι οι Ισλανδοί είναι Νορβηγοί. Λογικό θα ήταν να πάρουν και οι άλλοι Σκανδιναβοί μιά βαθμολογία που να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Και μαζύ μ΄αυτούς, να βρίσκονται και οι γείτονές τους οι Φινλανδοί, που ενώ δεν είναι Σκανδιναβοί - δεν είναι μάλιστα ούτε καν Ευρωπαίοι - και να έχουν παραπλήσιες βαθμολογίες.
Και όντως, έτσι βρέθηκαν τα πράγματα. Οι βαθμολογητές τους έδωσαν όλους αυτούς υψηλά νούμερα, όλα κοντά στο δεκάρι, εννιά και επτά δέκατα, εννιά και πέντε δέκατα και όλοι πάνω από εννιά. Ολοι αυτοί βρίσκονται σε πολύ βόρεια μέρη, ακόμα και οι επίσης Σκανδιναβοί Δανοί που βρίσκονται λίγο πιό νότια από τους υπόλοιπους. Και γιατί άραγε να έχουν τόσο μεγάλους βαθμούς αυτοί οι βόρειοι ; Μήπως το ψυχρό κλίμα είναι που δεν τους επιτρέπει να βγάζουν το χέρι τους από την τσέπη και να το χώνουν στις τσέπες των άλλων και να πέφτουν στην αρπαχτή ; Δεν νομίζω ότι είναι αυτή η αιτία, τί δουλειά έχει το κρύο με την εντιμότητα και την αποφυγή των άλλων σχετικών συμπεριφορών ; Πάντως, θα άξιζε να γίνει μιά έρευνα για να βρεθούν τα αίτια της συμπεριφοράς τους αυτής.
Πηγαίνοντας προς τα κάτω και στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, βρίσκουμε λίγο πιό χαμηλές βαθμολογίες, που όμως πρέπει να θεωρούνται κι αυτές πολύ υψηλές σε σχέση με τις βαθμολογίες που πήραν χώρες που βρίσκονται στα νότια και στην ανατολική Ευρώπη. Αυστρία και Βρεττανία, Γερμανία και μάλλον και η Ολλανδία και ίσως και το Βέλγιο μαζύ με το μικρούτσικο Λουξεμβούργο, πήραν βαθμούς πάνω από οκτώ και κάτω από εννιά. Το ποιές ακριβώς ήσαν αυτές οι βαθμολογίες για καθεμιά από αυτές τις χώρες, το είπαμε, δεν το ξέρω πόσες ήσαν. Αλλά και δεν έχει και τόση σημασία το λίγο πάνω και το λίγο κάτω, έτσι δεν είναι ; Είναι και η Γαλλία, που ίσως πήρε λίγο κάτω από το οκτώ, καλό είναι κι αυτό, πάνω από το λίαν καλώς, όπως το λενε στις βαθμολογίες των σχολείων.
Και πάμε παρακάτω. Κι αυτό το παρακάτω, είναι οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, στις οποίες δόθηκαν όπως φαινεται χαμηλότερες βαθμολογίες. Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, πήραν κάπου μεταξύ έξι και επτά, ίσως και κάτι λίγότερο, κάτω από το έξι. Ε, είναι γνωστό σε όλους, ότι οι νότιοι Ευρωπαίοι είναι κάμποσο πονηροί, και η πονηριά φέρνει μαζύ της και την μπαγαμποντιά. Και φτάνουμε αισίως και στη χώρα μας με τη λαμπρή ιστορία. Ταi βαθμό να πήρε αυτή, τί λέτε άραγε ; Λοιπόν, τέσσερα και επτά δέκατα, αυτή ήταν περίπου η βαθμολογία που της έδωσαν οι άτιμοι Ευρωπαίοι .
Το τί γίνεται στην χώρα αυτή την ένδοξη, είναι πασίγνωστο. Γλαύκα εις Αθήνας θα εκόμιζα αν ανέφερα λεπτομερειακά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, ιδίως τις τελευταίες τρεις περίπου δεκαετίες. Τα φακελάκια, οι απάτες, οι δωροδοκίες κάποιων υψηλά ιστάμενων από άλλους χαμηλά ισταμένους, η διαφθορά στο δημόσιο τομέα, τα σχετικά με τις υπηρεσίες της πολεοδομικής υπηρεσίας και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, όλα αυτά είναι πολύ γνωστα σε όλους, τα ξέρουν ακόμα κι οι πέτρες. Αδικα λοιπόν πήραμε αυτή τη βαθμολογία ;
Πάντως, πρέπει εδώ να δούμε και κάτι που θα ενισχύσει το πεσμένο εντελώς ηθικο μας, που θα μας κάνει να ντρεπόμαστε κάπως λιγότερο. Υπάρχουν και μερικές χώρες από τις λεγόμενες της ανατολικής Ευρώπης που είχαν άλλα πολιτικοοικονομικά συστήματα πρωτύτερα και τα άλλαξαν προσφατα,, που πήραν περίπου τους ίδιους βαθμούς. Είναι οι Βαλτικές χώρες, οι μικρές Λιθουανία, η Λεττονία και η Εσθονία. Και η μεγάλη τέως ανατολική κι αυτή χώρα, η Πολωνία, που μάλιστα πήγε εντελώς στον πάτο, πήρε νομιζω τέσσερα και τρία δέκατα. Τη φάγαμε αυτή τη χώρα λοιπόν, κι αυτό είναι κάτι, έστω και πολύ μικρό.
Αλλά πόσο άραγε θα κρατήσει αυτή η χαμηλή βαθμολογία των ανατολικών αυτών χωρών ; Το πολύ πιθανό, είναι ότι θα πάνε ψηλά, είναι δίπλα στις χώρες της Ευρώπης που ήδη έχουν υψηλές βαθμολογίες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια ή σε μιά δυό δεκαετίες, θα προσαρμοστούνε με τα ισχύοντα στους με υψηλές βαθμολογίες γείτονές τους. Και μ΄αυτόν τον τρόπο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα μείνουμε μονάχοι εμείς με τους πολύ χαμηλούς βαθμούς, δεν βλέπω πώς μπορούμε να ανεβάσουμε έστω και για λίγο τη βαθμολογία, έστω και στη βάση του πέντε. Ισως μάλιστα να πάμε ακόμα πιό κάτω, χαμηλότερα κι από το τέσσερα. Και δεν ξέρω αν αυτές οι βαθμολογίες των τεσσάρων και κάτι που δόθηκαν σε μερικές χώρες - και στη δική μας βέβαια - αντικατοπτρίζουν την αληθινή κατάσταση. Μήπως μας έδωσαν κάτι παραπάνω απ΄ότι αξίζαμε, για να μην νοιωσουμε τελείως εξευτελισμένοι αν μας έδιναν τα τριάρια ή τα δυάρια ;
Στο σημείο αυτό, να αναφερθεί ότι κάποια αξιόλόγηση έγινε στη χώρα μας σχετικά μ΄αυτή την κατάσταση το καλοκαίρι που πέρασε. Η αναφορά έγινε από τις οικονομικές υπηρεσίες του δημοσίου. Και έλεγαν τα στοιχεία της έρευνας αυτής, ότι στις τουριστικές περιοχές της χώρας, το σαρανταοκτώ τοις εκατό των καταστημάτων και ξενοδοχείων, δεν δήλωσαν τίποτε ή πολύ λίγα από τις εισπράξεις που είχαν κάνει, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πενήντα δύο τοις εκατό που τα δήλωσε όλα καταλεπτώς. Δεν λέει κάτι αυτή η έρευνα ; Μάλλον λέει, και μάλιστα πολλά. Αν και κάποιοι μπορεί να φάνηκαν φιλόνομοι, ίσως κάποιο φόβο σύλληψης από τις αρμόδιες αρχές.
Αλλά τα πάντα ρεί, έτσι έλεγε ο Ιωνας φιλόσοφος Ηράκλειτος, όλα αλλάζουν. Και σ΄όλα αυτά που είπαμε, μπορεί να έλθει μιά εποχή - ίσως αρκετά μακρινή - που και στα δικά μας τεσσάρια και κάτι, να αλλάξει η κατάσταση και να δικαιωθεί και σ΄αυτή την περίπτωση ο Ηράκλειτος. Όλα είναι πιθανά, ας μην αποκλείσουμε τελείως κι αυτή την καπως απίθανη για τα δικά μας δεδομένα αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου